Týp Dünyasý
Pages: 1
Kolestrole iyi gelen 9 besin! By: melek24 Date: 21 Mayýs 2009, 12:13:42
Artýk kaliteli beslenmenin faydalarý anlaþýldý. Herkes ilaçlardan doðaya döndü. Ýþte kolesterole iyi gelen 9 besin;
Bu besinler sanki birer ilaç... Çoðunun kalp hastalýðýna ve kolestrole karþý etkileri kanýtlanmýþ bile;

Zencefil

Hipokrat tarafýndan da ilaç olarak kullanýlmýþ olan zencefil kan hücrelerinin bir araya toplanmasýný ve damarda pýhtý oluþmasýný dolayýsýyla damar týkanýklýðýný önlediði bilinmektedir. Zencefil aspirin gibi çalýþarak romatizma aðrýlarýný ve iltahabý azalttýðý bildirilmektedir. Yemeklerinizde maydanoz, dereotu vb gibi çeþni, salatalarýnýza deðiþik bir tat verici olarak kullanýlabilinir.

Çikolata

Þiþmanlatýcý ve saðlýða zararlý olduðu nitelendirilen çikolatanýn yakýn zamanda içerdiði antioksidan fenoller içeriði nedeniyle insan beslenmesindeki yerini korumuþtur. Ýçerdiði ksantin adýndaki bileþikler sayesinde kalbi ve kaslarý uyarýcý, kalbe giden damarlarda geniþletici özelliði bulunmaktadýr. Günde 3-4 küçük top veya 3-4 küçük parçacýk hem mutlu eder hemde kakao yaðýnda bulunan stearik asit içeriði sayesinde kan kolesterolünüzün en azýndan yükselmemesine yardýmcý olursunuz.

Yulaf kepeði

Ýçerdiði beta-glukan nedeniyle safra asitlerinin barsaklardan emilimini önleyerek kolesterolü düþürdüðü, barsak fonksiyonlarýný içerdiði kepek nedeniyle düzenlediði bulunmuþtur. Ancak buðday ve pirinç kepeði de kolesterol ve tansiyon düþürücü etki saðlamaktadýr. Günde 2 yemek kaþýðýnýn üzerinde tüketmemeði öneririm. Çünkü kepekten de çok fazla tüketim önemli minerallerin vücutta kullanýmýný engellemektedir.

Mürdüm eriði

Mürdüm eriðindeki sorbitol ve pektin denilen maddeler barsaklarda iyi bir þekilde sindirilmemekte ve kolesterolü yapýsýna baðlayarak dýþarý atýlmasýna neden olmaktadýr. Kaliforniya Üniversitesinde yapýlan bir çalýþmada yüksek kan kolesterolüne sahip hasta grubuna 4 hafta boyunca diyetlerine ek olarak günde 12 adet mürdüm eriði eklemenin kolesterol düþürme hýzýnda çok etkili olduðu bulunmuþtur.

Kereviz
Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlý maddenin kandaki stres hormonlarýný azalttýðý, bu yolla damarlarýn gevþemesine ve tansiyonun düþmesine yardýmcý olduðu buna ek olarak kan kolesterolünün düþürmede de etkili olduðu bildirilmiþtir. Unutmayýn kerevizin saplarýnda daha fazla fitalid bulunmaktadýr yemekleri hazýrlarken köklerini ve saplarýnda daha fazla yararlanýn.

Kýrmýzý biber
Özellikle tatlý kýrmýzý biber ülser ve tansiyon tedavisinde oldukça etkilidir. Karetenoid, flavanoid, esans yaðlarý ve bol miktarda C vitamini içermesi bu etkiyi saðlamakta, buna ek olarak kolesterolün düþmesine de yardýmcý olmaktadýr. Ayrýca kýrmýzýbibere acý tadýný veren kapraicin çok kuvvetli bir antioksidan olup hem kalp hastalýklarýna hem de kansere karþý koruyucu etki gösterir.

Sarýmsak

Ýçerdiði alil di sülfatlar, potasyum, fosfor, selenyum ve A vitamini sayesinde birçok hastalýðýn tedavisinde kullanýlmaktadýr. Dizanteri, tansiyon ve kolesterol-trigliserid yüksekliði, kan pýhtýlaþmasý tedavilerinde oldukça etken olan sarýmsaðý günde en az 3-4 diþ yemek gerekmektedir.

Soya fasulyesi

Soya fasulyesi oldukça ilginç bileþimlere sahip bir kuru baklagildir. Kalp saðlýðý üzerine hergün yeni bir etkisi bildirilen soya güçlü omega 3 yað asidi içeriði, yüksek oranda glisin ve arginin aminoasitlerini içermesi, lesitin, saponin ve isoflavonlarýn bulunmasý yüksek kolesterol düzeyini hýzla düþürdüðü bildirilmektedir.

Keten Tohumu

Keten tohumunun içerdiði omega 3-6-9 gibi yað asitleri sayesinde; vücut sýcaklýðýnýn korunmasý, sinir sistemi, dokularýn korunmasýný saðlamaktadýr. Yað asitleri; kan damarlarýnýn geniþlemesi, kolesterol metabolizmasý ve diðer kritik bio-kimyasal fonksiyonlar dahil çeþitli vücut prosesleri için gerekli olan prostaglandinlerin üretimi için de çok önemlidir.

Prostaglandinler hormon benzeri maddeler olup; baðýþýklýk sistemi, üreme, kalp-damar ve sinir sistemi gibi sistemlerin fonksiyonlarýnýn düzenlenmesine yardým ederler. Çeþitli bilimsel araþtýrmalar göstermiþtir ki; omega-3 yað kaynaklarýnýn tüketimi koroner kalp hastalýklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadýr. Keten tohumu omega-3 serisi temel yað asitlerinden Alpha Linolenic Acid’den zengindir. Birçok çalýþma bu yað asitlerinden zengin beslenen bireylerde kötü kolesterolü (LDL) ve kandaki trigliseridleri düþürmeye yardýmcý olduðu yönündedir. Ayný zamanda kalp krizine veya damarda veya kalpte kanýn pýhtýlaþmasýný da önlediði bilinmektedir.

Keten tohumu yaðý; menopoz ile ilgili bazý semptomlara (sýcak basmasý, vajinal kurumadan dolayý oluþan mantar enfeksiyonlarý) ve PMS’ e (Menstural kramplar veya adet öncesi sendromlar) iyi gelmektedir. Ýçeriðindeki iltihap giderici ajanlar romatoid artrit, sedef, allerjilerde iyileþtirici güce sahiptirler. Keten tohumu yaðý, kronik kabýzlýða karþý da kullanýlýr. Çok etkili müshil ilaçlarýnýn sürekli kullanýmda baðýrsak mukozasýný tahriþ ettiði ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasýna yol açtýðý biliniyor. Halbuki keten tohumu kullanýmýnda bu tür yan etkiler söz konusu deðildir.

Çünkü keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir. Mide mukozasý iltihabý ve ülseratif kolitlerde faydalýdýr. Ýçeriðindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; öncelikle göðüs, kolon (kalýn baðýrsak) ve prostat kanserine karþý koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hýzýný yavaþlatýcý ve baðýþýklýk sistemini güçlendiricidir. Salatalarýnýza, yoðurt ve çorbalarýnýza günde 2 yemek kaþýðýný geçmeyecek þekilde kullanmanýzýn faydalarý bulunmaktadýr.

Ynt: Kolestrole iyi gelen 9 besin! By: HALACAHAN Date: 13 Kasým 2016, 01:43:37
Çikolata vazgecilmezimiz☺☺ bunu yanýnda diðer bdsinlerde önemini okudum .Allah razi olsun ..
Ynt: Kolestrole iyi gelen 9 besin! By: Sevgi. Date: 13 Kasým 2016, 02:51:00
 Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Kolestrole iyi gelen bu besinler tüketilir ise biznillah iyi gelir.  Mevlam tüm hastalarýmýza þifa versin inþaAllah. Amin

radyobeyan