Bidayetül Müctehid
Pages: 1
Tavaf By: sidretül münteha Date: 13 Þubat 2011, 21:58:14
5. Tavaf:

A- Þekli:



Ulemanýn cumhuru «Ýster vacib, ister sünnet tavaf olsun her tavafa, Ha-ceru'Ý-Esved'in hizasýndan baþlanýr ve eðer kiþi imkân bulursa Haceru'l-Esved'i öper veyahut elini ona sürer de elini öper, sonra Kabe'yi soluna alýp yedi defa Kabe'nin etrafýnda dolaþýr ve bu dolaþýmýn ilk üç defasýnda remel yapar, yani kýsa adýmlarla ve fakat hýzlý olarak yürür, son dört defasýnda da mu'tad bir yürüyüþle yürür» demiþlerdir. Ancak þu var ki, tavafýn bu þekli, Tavâfü'l-kudûm denilen, Mekke'ye girildiði zaman yapýlan tavafa ve ayný zamanda hac veya umre ihramýnda olan kimsenin tavafýna mahsustur. Sonra, ilk üç dolaþýmda hýzlý yürümek erkeklere mahsustur. Kadýnlar normal bir þekilde yürürler. Tavaf esnasýnda ayrýca Kabe'nin Yemen tarafýndaki köþesine el sürmek de sünnettir. Bütün bunlar Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in bunlarý yapmýþ olmasý ile sabittir.
Ulema, Tavâfü'l-Kudûm'un ilk üç dolaþýmýnda hýzlý yürümenin hükmünde ihtilâf edip kimisi, «Sünnettir» demiþtir. îmam Þafii, îmam Ebû Ha-nife, Ýshak, Ýmam Ahmed ve Ebû Sevr bu görüþtedirler Kimisi de «Fazilettir» demiþtir. îmam Mâlik'ten bu hususta gelen rivayetler ise çeþitlidir.
Bu iki görüþ arasýndaki fark þudur: Sünnettir diyenlere göre bunu yapmayana kurban lâzým gelir, fazilettir diyenlere göre ise lâzým gelmez. Sünnet olmadýðýný söyleyenler, Ýbn Tufeyl'in «îbn Abbas'a 'Senin kavmin Rasûlul-lah (s.a.s) Kabe'yi tavaf ederken remel yaptýðýný ve bunun sünnet olduðunu ileri sürüyorlar. Ne diyorsun?' diye sordum. Ýbn Abbas 'Hem doðru, hem yalan söylüyorlar' dedi. 'Neyi doðru, neyi yalan söylüyorlar?' dedim. 'Doðru söylüyorlar'. Çünkü Rasûlullah (s.a.s), Kabe'yi tavaf ederken remel yaptý. Yalan söylüyorlar, çünkü remel yapmak sünnet deðildir. Mes'ele þudur: Hu-deybiye sýrasýnda Kureyþ müþrikleri: Muhammed (s.a.s) ile arkadaþlan cýlýz ve güçsüz kimselerdir dediler ve yüksek bir yere çekilip onlarý seyre baþladýlar. Peygamber (s.a.s) bunu duyunca ashabýna,
«Koþunuz ve güçlü olduðunuzu onlara gösteriniz» buyurdu ve Haceru'l-Esved'in vaz'edildiði Kâ'be'nin Yemenci-hetindeki köþesinden, müþrikler tarafýndan görününceye kadar koþarak ve müþriklerin gözünden kaybolunca da yürüyerek tavaf etmeðe baþladý dedi» 90 mealindeki hadisi ile ihticac etmiþlerdir.
Cumhurun delili ise, Câbir (r.a.)'in «Rasûlullah (s.a.s) Haccetü'l-Vedâ'da ilk üç dolaþýmý koþarak ve son dört dolaþýmý da mu'tad bir þekilde yürüyerek yaptý» 91 mealindeki hadisidir ki bu hadis hem tmam Mâlik, hem baþkalarý tarafýndan sýhhatli senetlerle rivayet olunmuþtur. Cumhur, «Ýbn Abbas'ýn hadisi hakkýnda rivayetler çeþitli olduðu için bu hadis hüccet olamaz. Zira bu hadisin bir baþka rivayetinde «Peygamber (s.a.s) Haceru'l-Esved'ten Haceru'l-Esved'e kadar koþtu» denilmektedir. Bu ise birinci rivayete uymamaktadýr» demiþtir. Zahirîlerin usûlüne göre tavafýn ilk üç þavtýnda remel yapmanýn vacib olmasý lâzým gelir. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz
«Hac menasikinizi benden alýnýz» 92 buyurmuþtur. Zannedersem zahirilerin hepsi veyahut bir kýsmý bu görüþtedirler.
Ulema «Mekkeli olmayýp da Mekke içinde ihrama girenlere- ki bunlarýn hacci temettu'dur- remel sünnet deðildir. Çünkü bunlar Mekke'ye girdikleri zaman yaptýklarý Tavâfü'l-Kudûm'de bunu yapmýþlardýr» demiþlerdir.
Fakat Mekkeliler hac ederlerken onlara da remel etmenin sünnet olup olmadýðýnda ihtilâf etmiþlerdir. îmam Þafii «Arafe'ye gitmezden önce yapýlan her tavafta remel yapýlýr» demiþtir. Ýmaný Mâlik de bunu müstehab görmüþtür, îmam Mâlik'in rivayetine göre Ýbn Ömer ise, bunu Mekkelilere ne sünnet, ne de müstehab görmemiþtir.
Bu ihtilâfýn sebebi, tavaf esnasýnda remel yapmanýn bir sebebi var mýydý, yok muydu ve bu, hariçten Mekke'ye gelenlere mahsus muydu, deðil miydi diye ihtilâf etmeleridir. Zira bunu yapan Peygamber (s.a.s) Efendimiz Mekkeli olmayýp dýþarýdan Mekke'ye gelmiþti.
Ulema «Kabe'nin Yemen cihetindeki iki köþesini, erkekler için istilâm etmek, yani el sürmek tavafýn sünnetlerindendir» demiþlerdir. Fakat diðer köþelere de el sürmenin sünnet olup olmadýðýnda ihtilâf etmiþlerdir.
Cumhur, «Yalnýz Yemen tarafýndaki iki köþeye el sürülür. Zira îbn Ömer'den rivayet olunduðuna göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz yalnýz bu iki köþeyi istilâm etmiþtir» 93 demiþtir.
Bütün köþelerin istilâmýný sünnet görenler ise, Câbir'in «Biz Kabe'yi tavaf ederken bütün köþelerini istilâm etmeyi gerekli görürdük» 94 mealindeki hadisi ile ihticac etmiþlerdir. Seleften bazýlarý da, Kabe'nin iki köþesini istilâm etmeyi tek olan dolaþýmlara mahsus görürdü.
Ulema «Eðer kiþi Haceru'l-Esved'i Öpebiliyorsa onu, ona yetiþemiyorsa elini ona sürüp elini öpmesi sünnettir» demiþlerdir. Zira Ýmam Mâlik'in rivayetine göre Hz. Ömer, Kâ'be'yi tavaf ederken Haceru'l-Esved'in yanma vardýðýnda, «Sen bir taþtan baþka bir þey deðilsin. Eðer Rasûlullah (s.a.s)'ýn seni öptüðünü görmeseydim seni öpmezdim» 95 demiþ ve öpmüþtür.
«Tavafýn sünnetlerinden biri de tavaf bittikten sonra iki rek'at namaz kýlmaktýr» demiþlerdir. Ulemanýn cumhuru, «Eðer kiþi birden çok tavaflar yaparsa her bir tavafýn yedi dolaþýmý tamam olunca iki rek'at namaz kýlar, sonra ikinci tavafa baþlar» demiþlerdir.
Kimisi de «Her tavafýn bitiminde iki rek'at namaz kýlmak gerekmez. Tavaflarý üst üste yapýp sonunda kaç tavaf yapýlmýþsa her bir tavaf için ikiþer rek'at namaz kýlmak caizdir. Nitekim rivayete göre Hz. Âiþe üç tavaf üst üste yapar ve sonunda altý rek'at namaz kýlardý» demiþtir.
Cumhurun delili, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Kâ'be etrafýnda yedi defa dolaþtýktan sonra makamýn arkasýnda iki rek'at namaz kýldýðýna 96 ve sonra
«Menasikinizi benden alýnýz» buyurduðuna dair olan hadistir. Birden fazla tavafý üstüste yapmanýn cevazýný söyleyenler de «Maksud olan her bir yedi dolaþým için iki rek'at namaz kýlmaktýr. Ne tavaf için, ne de tavaftan sonra kýlýnan iki rek'at namaz için muayyen bir vakit yoktur. Þu halde birden fazla olan tavaflarýn namazlarýný bir arada kýlmak caizdir» þeklinde kýyas yapmýþlardýr. 97


90 MUslim, Hacc, 15/39, no: 1264; Ebû Dâvûd, Menâsik, 5/51, no: 1885.
91 Mâlik, Hacc, 20/34, no: 107.
92 MUslim, Hacc, 15/51, no: 1297.
93 Mâlik, Hacc, 20/9, no: 31.
94 Tahâvî, Þerhu Meâni't-Âsâr, 2/183.
95 Mûlik, Hacc, 20/36, no: 115.
96 Buhârî, Hacc, 25/63, no: 1616.
97 Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 2/181-182.

Ynt: Tavaf By: metin7/c Date: 21 Aralýk 2014, 22:07:10
Tahaf kabenin etrafýnda 7kez donmeye denir her bir DONUSE DAFT DENIR
Ynt: Tavaf By: ceren Date: 16 Mayýs 2017, 21:19:51
Aleykümselam.Rabbim bizleri hacca giden ve hakkýyla tavaf yapan kullardan eylesin inþallah...
Ynt: Tavaf By: Sevgi. Date: 23 Kasým 2019, 07:44:39
Aleyküm selâm. tavaf kâbenin etrafýnda 7 kez dönmeye denir, Rabbim bizlere de bu güzellikleri yaþýyabilmeyi nasip etsin inþaAllah
Ynt: Tavaf By: Bilal2009 Date: 24 Kasým 2019, 12:32:56
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan