Hüccetullahil Baliða
Pages: 1
Teklifin sebebi By: sumeyye Date: 13 Þubat 2011, 14:56:52
Teklifin Sebebi:


Öldürme, kýlýçla vurma veya zehir içmenin sonucudur; rahim­de Çocuðun yaratýlmasý meninin dökülmesinden sonra olur; tohumun çimlenmesi, aðacýn bitmesi ekme, dikme ve sulama sonrasýn­da olur. Bunlarda þüphesi olan hiçbir kiþinin olacaðýný sanmýyo­rum. Bu istitâat (kabiliyet) sebebiyledir ki yükümlülük gelmiþ ve insanlar bazý þeylerle emrolunmuþlar, bazý þeyleri yapmaktan da yasaklanmýþlar; yaptýklarýnýn iyi ya da kötü karþýlýðýný görmüþler­dir.

 

Âleme Yerleþtirilen Kuvvetler:
 

Bu kuvvetler þunlardýr:

1. Cisimlerin karakter ve özellikleri.

2. Allah Teâlâ’nýn türlere ait özellik olarak koymuþ olduðu hükümler.

3. Alem-i misal’e ait haller ve eþyanýn orada henüz yeryüzün­de meydana gelmeden önceki mevcudiyeti.

4. Mele-i a’lâ sâkinlerinin, yeryüzünde kendisini düzelten ve­ya insanlarýn ýslahý için çalýþan kimseler için hayýr dualarý; aksine hareket edenlere lanet etmeleri.

5. Ýnsanlarýn yaþantýlarýný düzenlemek için yazýlmýþ bulunan þeriatlar; bazý þeylerin haram, bazý þeylerin helâl ya da vacip kýlýn­masý. Bunlara uymak suretiyle bir insan Allah’ýn nizamýna uymuþ olur ve bunun sonucunda itaatkâr sevaba, isyankâr da azaba müs­tahak olur.

6. Allah Teâlâ bir þeyi yaratýr; o þey bir baþka þeyi beraberin­de getirir. Çünkü o þey sünnetullahta onun lâzýmýdýr. Lüzum (ay­rýlmazlýk) iliþkisini bir nizama baðlayan Allah, bu nizamýn bozul­masýný istemez. Dolayýsýyla bir þey meydana geldiðinde onun lâzýmý olan þey de meydana gelir. Bu konuda delil Rasûlullah’ýn (s.a.) þu hadisidir:

“Allah Teâlâ, bir kulun bir yerde ölmesine hükmettiði zaman, ona orada bir ihtiyaç yaratýr (ve adam oraya gider ve orada ölür).” [167]

Bütün bu saydýklarýmýz hakýnda naklî deliller mevcuttur ve akýl da bunun böyle olmasýný gerektirmektedir.

 

Sebeplerin Çatýþmasý:
 


Bil ki: Sünnetullaha göre sonuçlarýnýn doðmasý gereken seheplerin birbiriyle karþý karþýya gelmesi halinde, eðer o sebeplerin sonuçlarýnýn hepsinin meydana gelmesi imkânsýz ise, ilâhî hikmet bu takdirde mutlak hayra en yakýn olan þeyi dikkate almayý ge­rekli kýlmýþtýr. Bu, “Terazi (mîzân) elindedir; indirir, kaldýrýr.” [168] Hadisinde “terazi = mîzân” sözcüðü ile; “Her an baþka bir þe’ndedir.” [169] âyetinde de “þen” kelimesiyle ifade edilen bir durum ol­maktadýr.

 

Tercih, Sebeplerin Kuvvetine Göre Olur:
 

Sonra tercih, bazen sebeplerin dikkate alýnmasý yoluyla olur ve hangisi güçlü ise o tercih edilir, bazen onlar üzerine doðacak so­nuçlar itibarýyla olur ve hangisi daha faydalý ise o tercih edilir, ba­zen “halk” [170] türünden olanlarýn “tedbir” türünden olanlar üzeri­ne takdimi ile olur ya da daha baþka yollarla yapýlýr.

Biz -her ne kadar sebeplerin ihatasýna ve çatýþmalarý halin­de onlardan hangisinin daha güçlü olduðuna ilmimiz yetmese de-, þunu kesin olarak bilmekteyiz: Olan bir þey varsa, o mutlaka olmaya en layýk olduðu için olmuþtur. Kim bizim bu anlattýklarý­mýzý kavrarsa, pek çok müþkilatý halletmiþ ve rahatlamýþ olur.



[167] Tirmizî, Kader, 11.

[168] Buhâri, Tefsir, 11/2.

[169] Rahman: 55/29.

[170] Bu terimler daha önce geçmiþti.




radyobeyan