İnsanda akıl melekesi vardır By: sumeyye Date: 13 Şubat 2011, 14:23:58
İnsanda Akıl Melekesi Vardır:
Bu noktadan da bilmelisin ki: İnsan, akıl ve zeka sahibi olduğundan, onda, bitkilerde ve diğer varlıklarda bulunan bilinçsiz ihtiyaç arzı, bilinçli olarak yapılan ihtiyaç arzı şekline dönmektedir.
İnsan türünün özelliklerinden biri de, içlerinden akılla kavranabilen ilimlerin kaynağına ulaşma imkânını elde eden kimselerin bulunmasıdır. Bunlar, ilimleri vahiy, kalbe doğma (hads) ya da rüya yoluyla elde eder. Diğerleri ise ferasetle bu kâmil olanlardan doğru yolun ve bereketin izlerini keşfederler ve bunun sonucunda emrettiği ve yasakladığı şeylerde onlara uyarlar.
İnsan türüne ait fertlerden hiçbir fert yoktur ki, göreceği rüya, basiret, işiteceği hatiften bir ses ya da içine doğma gibi yollarla gaybî bilgiye karşı açık ve buna yetenekli olmasın. Ancak onlardan bir kısmı kâmil, bir kısmı ise eksiktir. Eksik olanlar, kâmil olanlara muhtaçtır.
İnsan hayvanlarda bulunmayan sıfatlara sahiptir: Huşu (ihbât), temizlik, adalet, semahat gibi. Keza ceberut ve melekût âlemine ait bazı alâmet ve işaretler göstermesi de bu kabildendir: Duasının kabul edilmesi, kerametler göstermesi, hal ve makamlara sahip olması gibi.
İnsanın Diğer Canlılardan Farklı Özellikleri:
İnsanın, diğer canlı türlerinden temayüz ettiği noktalar gerçekten çoktur. Ancak bunlar içerisinde en önemlisi ve hepsinin aslı iki özelliktir:
1. Üstün akıl gücü: İnsanın aklî gücü iki koldan faaliyet gösterir:
a) İnsanlık dünyasının ihtiyaçlarının karşılanması için çalışması.
b) Bağış yoluyla verilen gaybî ilimlere kendisini hazırlaması.
2. Üstün amel gücü: Bunun da iki yönü vardır:
a) İnsan, fiillerini, ihtiyar ve irâde yoluyla işler. Hayvanlar da, ihtiyar ile fiiller yaparlar, fakat onlar, işledikleri fiileri kendi nefislerinin derinliklerine indirmezler, o fiillerden etkilenip onların rengini almazlar. Onların fiilleri, sadece hevâî (hayvânî) ruh ile kâim bulunan kuvvetlerle ilişkilidir, bu itibarla benzeri fiillerin sâdır olması onlara kolay gelir.
İnsan ise fiiller işler; bu fiiller (şekil itibarıyla) yok olur, fakat onların ruhları (özü) onlardan çekip alınır ve nefis onu özümser. Bunun sonucunda onlar, yani amellerin özü ya nur ya da zulmet olarak nefiste kendisini gösterir.
Ynt: İnsanda akıl melekesi vardır By: RAMAZAN 7/D Date: 06 Şubat 2015, 23:57:45
İnsan diğer varlıkların birçoğundan üstündür . Ve Yüce ALLAH Kuranda da bize bildirmiştir bunu . Sanırım hatırladığım kadarıyla: Biz insanları yarattıkları mızın birçoğundan üstün kıldık: buyu rmuştur Yüce ALLAH. Yanlış bir kelime kullandıysam ayeti açıklarken ALLAH affetsin. Ama böyle olduğundan yanayım.
Ynt: İnsanda akıl melekesi vardır By: mevlüdekalınsaz Date: 07 Şubat 2015, 08:59:19
Akil cok buyuk bir nimet..ama acaba bunu ne kadar kullanabiliyoruz Verenin uğrunda.ya da kullanabiliyor muyuz..Kuranı Kerimde bircok yerde "hic dusunmezmisiniz,hala akletmezmisiniz"gibi ifadeler sik sik ikaz ediyor bizi.dusunup bunun bir muhasebrsini yapmak gerek insallah.Allah razı olsun
Ynt: İnsanda akıl melekesi vardır By: yagmur_7-c Date: 07 Şubat 2015, 12:42:36
esselamu aleykum;
İnsan ,akıllıdır ve yanlışı doğruyu akıl ile bulur...Bazen düşündüğümüzün farkında değiliz..Rabbim hayatı farkedenlerden etsin inşallah..
Ynt: İnsanda akıl melekesi vardır By: sumeyye Date: 07 Şubat 2015, 14:00:29
a.s.. , amin degerli kardeslerim..Aklimizi hayirli iyi islerde kullanmayi nasip etsin akil Yüce Allah tarafindan en güzel sekilde yaratilmisken bizlerin hakkini vermeyip heba etmesi olmaz..
Ynt: İnsanda akıl melekesi vardır By: yunus emre 7/B Date: 07 Şubat 2015, 15:48:47
Biz insanları
hayvanlar,bitkiler,ve diğer canlılardan ayıran en büyük iki özellik vardır birisi akıl ki diğeride sorumlu olmamız insan akıllı bir canlı olduğu için sorumluluk sahibidir görevleri vardır inşallah allahın huzuruna iyi ve temiz amellerle çıkarız.
Allahrazıolsun
Ynt: İnsanda akıl melekesi vardır By: fatmaysr Date: 07 Şubat 2015, 15:52:43
evtet insan hayvanlarda bulunmayan bir özelliğe sahiptir.
insan akıl ve zeka gibi şeylere sahiptir