Vakti By: sidretül münteha Date: 12 Þubat 2011, 19:47:32
C-Vakti:
Bütün ulemaya göre teþrik günlerinde cemreleri taþlamanýn sünneti, her gün önce birinci, sonra ikjnci, sonra üçüncü cemreyi taþlamak ve birinci ile ikinci cemreleri taþladýktan sonra her birinin yanýnda durup uzunca dua etmek, üçüncü cemreyi taþladýklarý sonra ise hemen oradan ayrýlmaktýr. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in hep böyle yaptýðý rivayet olunmuþtur 142.
Ulemaya göre cemreleri taþlarken tekbir getirmek de iyidir. Ulema, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in hep böyle yaptýðý rivayet olunmuþtu. Ulemaya göre cemreleri taþlarken tekbir getirmek de iyidir.
Ulema, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in teþrik günlerinde cemreleri hep öðleden sonra taþlamýþ olduðunda müttefiktirler. Bununla beraber bu cemreleri Öðleden önce taþlayan kimse hakkýnda ihtilâf etmiþlerdir.,
Cumhur «Öðleden sonra bir daha yapmasý gerekir» demiþtir. Ebû Cafer Muhammed b. Ali'den ise, «Gün doðduktan sonra akþama kadar cemreler taþlanabilir dediði rivayet olunmuþtur.
Ulema, «Eðer kiþi, herhangi bir cemreyi gün batýncaya kadar taþlamazsa artrk taþlayamaz» demiþlerse de bu adama gelen keffaret hakkýnda ihtilâf etmiþlerdir.
îmam Mâlik «Bu nüsükü yapmayana -ister hepsini, ister bir kýsmýný, ister bir tanesini yapmamýþ olsun- kurban lâzým gelir» demiþtir.
imam Ebû Hanife «Eðer hepsini yapmazsa ona kurban lâzým gelir ve eðer bir kýsmýný yapmazsa, atmadýðý taþlar kaç tane ise her biri için bir yoksula yarým sa' buðday vermesi gerekir. Ancak ne zaman ki bu buðdaylar bir kurban kýymetini bulursa, o zaman kurban kesmesi lâzým gelir. Bu da diðer cemreler içindir. Cemraîü'l-Akabe'yi terkedene ise kurban lâzým gelir» demiþtir.
îmam Þafii ise «Atmadýðý her bir çakýl için çeyrek sa' buðday lâzým gelir» demiþtir.
Süfyan Sevrî cif Ýmam Þafii gibi söylemiþ, ancak o «Eðer atýlmayan çakýllar dördü bulursa kurban lâzým gelir» demiþtir.
Tabiinden bir cemaat da «Eðer atýlmayan, yalnýz bir çakýl ise bir þey lâzým gelmez» demiþlerdir. Mesnedleri de Sa'd.b. Ebî Vakkas'ýn «Rasulullah (s.a.s) hacca gittiðinde kendisi ile beraber bulunuyorduk, Kimimiz yedi taþ, kimimiz altý taþ attýk diyordu ve birbirimizi ayýplamýyorduk» 143 mealindeki hadisidir.
Zahirîler'de «Cemreleri taþlamaktan dolayý bir þey lâzým gelmez» demiþlerdir.
Cumhura göre Cemratü'l-Akabe, hacem erkânýndan deðildir. Ýmam Mâlik'in tabilerinden Abdülmelik ise, «Cemraiü'l-Akabe rükündür» demiþtir.
Hacca baþlayan kimsenin, hacdan çýkýncaya kadar yapmasý lâzým gelen fiillerin hepsi iþte bunlardýr. Mac'dan çýkmak da -büyük tahallül ve küçük tahallül olmak üzere- iki tanedir.
Büyük tahallül (ihramdan çýkma) Tavâfü'l-Ýfâda'yý yapmakla, küçük tahallül de Cemratü'l-Akabe'yi taþlamakla olur. Bu tahallüller hakkýndaki ihtilâflarý sonradan anlatacaðýz. 144 142 Buharî, Ilacc, 25/141, no: 1752.
143 Nasûî, 5/275.
144 Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 2/197-198.