Muameleler By: sumeyye Date: 12 Þubat 2011, 15:31:27
5) Muameleler
Bu bahiste, insanlar arasýndaki ikinci derecede olan ihtiyaçlar ve onlarýn giderilme yollarýndan olan malî mübadeleler, yardýmlaþmalar ve kazanç yollarý üzerinde durulacaktýr.
Ýhtiyaçlarýn Karþýlanmasý Ýçi Mübadelelerde Bulunmak Ýnsanî Bir Zarurettir:
Þöyle ki: Ýhtiyaçlar pek çok ve çeþitlidir, üstelik bunlarýn en iyi þekilde karþýlanmasý istenir. Sadece ihtiyaçlarýn karþýlanmasý ile yetinilmez, onlardan gözün aydýn olmasý, nefsin bir haz almasý yani güzellik ve zerafet (estetik) de aranýr. Bütün bunlar, ihtiyaçlarýn her bir fert tarafýndan ayrý ayrý karþýlanmasýný imkânsýz kýlar. Bir kýsým insan, ihtiyacýndan fazla yiyecek bulur, su bulamaz; diðer bir kýsmý ise fazla su bulur, yiyecek bir þey bulamaz ve her biri, diðerinin elinde bulunan fazla mala karþý bir arzu duyar. Bu durumda karþýlýklý arzularýn tatmini için mübadeleden baþka bir yol yoktur. Ýþte bu zaruret, mübadelenin insanlar arasýnda bir usul edinilmesini gerekli kýlmýþ ve insanlar bir kiþinin pek çok þeyle uðraþmasý yerine, tek bir ihtiyaç maddesi üretmesi ve onun için gerekli olan araçlarýn peþinde koþturmasý, dolayýsýyla onu güzel ve saðlam yapmasý, mübadele yoluyla da ürettiði þeyi diðerlerine vererek ihtiyaç duyduðu mallarý onlardan almasý yolu üzerinde görüþbirliði etmiþlerdir. Böylece bu yol, herkes tarafýndan kabullenilmiþ bir usul olmuþtur.
Mübadelelerde Altýn Ve Gümüþün Aracý (Para) Olarak Seçimi:
Ýnsanlar farklý farklý þeylere karþý arzu duyarlar. Ýhtiyaç duyduðu anda, kendi ürettiði mal ile doðrudan mübadele edecek kimseyi bulamayabilir. Bunun sonucunda insanlar, mübadelelerde aracý olmak üzere bir ön hazýrlýk yapýlmasý zaruretini duymuþlar ve uzun zaman dayanabilecek olan belirli madenler üzerinde anlaþmaya gitmiþlerdir. Böylece sözü edilen madenler karþýlýðýnda mübadele yapmak herkesçe kabul edilmiþtir. Madenler arasýnda bu iþlevi en iyi görebilecek olan altýn ve gümüþtür. Çünkü hacimleri küçük, maden olarak her yerde ayný, insan için de son derece faydalý madenlerdir, üstelik ziynet eþyasý olarak kullanýlabilmektedir. Hem bu iki maden, hilkaten para olmak üzere yaratýlmýþlardýr. Altýn ve gümüþ dýþýndaki diðer þeyler ise, ancak içtimaî mukavele ile para olabilecek özelliktedir.