Hüccetullahil Baliða
Pages: 1
Mutluluk By: sumeyye Date: 11 Þubat 2011, 15:24:58
4- MUTLULUK


1) Mutluluðun Hakikati
 
Ýnsanýn, Beþer Türünün Gerektirdiði Kemal Halleri Vardýr:

 

Bil ki: Ýnsanýn çeþitli kemal halleri vardýr. Bunlar:


a) Beþer türüne ait özelliklerin gerektirdiði kemal hali.

b) Türün yakýn ve uzak cinsiyle olan müþterek yönlerinin ge­rektirdiði kemal hali.

Kiþinin bir mutlu olma hali vardýr ve onun kaybedilmesi ken­disine zarar verir, saðduyu sahibi herkes, öncelikli olarak ve tekitli biçimde ona ulaþmayý arzu eder. Ýþte bu halin de gerektirdiði bir kemal hali vardýr.

Þöyle ki: Ýnsan, âdeten madenî cisimlerle müþterek bulundu­ðu bazý özelliklerden dolayý övülebilir; boyunun uzunluðu ve bü­yüklüðü gibi. Eðer mutluluk bundan ibaret olsaydý, o zaman en mutlu varlýk daðlar olacaktý. Keza bitkilerle müþterek olduðu özel­liklerden dolayý da övülebilir; uyumlu büyüme, güzel desenlere, revnaklý bir görünüme sahip olma gibi. Eðer mutluluk buna baðlý ise, o zaman en mutlu varlýklar meselâ gelincikler, güller... ola­caktý. Yine hayvanlarla müþterek bulunduðu özelliklerle de övüle­bilir; yakalama gücü, yüksek sese sahip olma, aþýrý derecede þeh­vet gücüne sahip olma, oburca yeme ve içme, aþýn derecede kýzma ve çekememe.., gibi. Eðer mutluluk bunlarla olacak olsaydý, o za­man eþek insanlardan daha mutlu olacaktý. Bütün bunlarýn yanýn­da, insanýn sadece kendisine mahsus bulunan baþka özellikleri de vardýr ki, bunlar güzel ahlâk, ihtiyaçlarýn karþýlanmasý için bulu­nup geliþtirilen kurum ve kuruluþlar, yüksek sanatlar ve sahip olunan yüce makam olmaktadýr.

 

Kemal Halleri, Esasta Hayvanlarda da Bulunmaktadýr:
 

Daha ilk bakýþta, insaný mutlu eden þeylerin iþte bu insana mahsus olan özellikler olduðu görülmektedir. Bunun içindir ki, yeryüzünde mevcut bütün milletler içerisinde akýlca tam, görüþçe isabetli olan herkes, bu özellikleri kazanmak istemekte, sadece in­sana has olan bu özelliklerin dýþýnda kalan (uzunluk, büyüklük, güzellik, güçlülük.., gibi) kemal hallerinin, sanki insaný övmek için kullanýlacak meziyetler olamayacaðýný kabullenmektedir. An­cak durum, þimdiye kadar tam olarak ayýklanmýþ da deðildir. Çün­kü bunlarýn aslý da hayvanlarda bulunmaktadýr. Meselâ, þecaati (cesaret ve kahramanlýk) ele alalým: Bunun aslý gazap hali, inti­kam sevgisi, zor anlarda sebat gösterme, tehlikeler üzerine atýl­ma.., gibi þeylerdir. Bütün bunlar, hayvanlarýn erkeklerinde mev­cut bulunmaktadýr. Ancak hiçbir zaman onlarda bulunan bu özel­liklere “þecaat” denmemektedir. Bu özelliklerin þecaat adýný alabil­mesi için, nefs-i natýkanýn feyziyle olgunlaþtýrýlmasý ve bunun so­nucunda onlann makûl bir saikten kaynaklanan ve küllî maslaha­týn emrinde olan bir halete bürünmesi gerekir.

 

Sanatlarýn Aslý da Hayvanlarda Mevcuttur:
 

Ayný þekilde sanatlarýn aslý da hayvanlarda mevcut bulun­maktadýr. Meselâ serçenin yuvasýný örmesi böyledir. Hatta hay­vanlar tarafýndan fýtrî olarak yapýlan öyle sanatlar [279] vardýr ki, in­sanlarýn onlarý yapmasýna asla imkân yoktur. Þu halde insanýn sa­nat yeteneðine sahip olmasý ve bundan bir mutluluk duymasý, arýzî olmaktadýr.




[279] Meselâ, arýnýn petek ve bal yapma; örümceðin örgü ve geometrik de­senler; ipek böceðinin koza örme sanatý.., gibi. (Ç)




radyobeyan