Adalet sebepleri By: sumeyye Date: 11 Þubat 2011, 15:02:02
Adalet Sebepleri:
Adalet hasletini elde etmenin yolu ise, bütün ayrýntýlarýyla hak yol üzere devam etmek; sünnetten ayrýlmamaktýr. Allah’u a’lem!
6) “Fýtrat”ýn [291] Ortaya Çýkmasýný Engelleyen Perdeler
Fýtrat Halinin Ortaya Çýkmasýný Engelleyen Perdeler Üçtür:
Bil ki: Fýtrat halinin ortaya çýkmasýný engelleyen perdelerin en önemlileri üç tanedir:
1. Yapý (tabiat, karakter) perdesi,
2. Merasim (âdet, gelenek) perdesi,
3. Yanlýþ bilgi perdesi.
1. Yapý (tabiat, karakter) perdesi:
Þöyle ki: Ýnsanýn tabiî yapýsýna; yeme, içme ve cinsî iliþki motifleri konulmuþtur. Kalp (gönül) de; üzüntü, sevinç, öfke, korku vb. gibi psikolojik hallerin biniti (yeri) kýlýnmýþtýr. Dolayýsýyla insan, sürekli bu hallerle meþgul bulunmaktadýr. Zira her hal öncesinde, nefsin onun sebeplerine yönelmiþ olmasý ve ilmî melekelerin o hale uygun düþecek sebebe tabi olmasý, nefsin kendisini tamamen o hali doðuracak sebeplere vermesi ve onun dýþýndaki her þeyden gafil bir halde bulunmasý söz konusudur. Bu durumda, bu meþgalelerin geriye kalan izi nefsi etkiler ve bunun sonunda o kirlenir. Bu minval üzere günler ve geceler geçer, kiþi ömrünü, hep kendi yapý ve tabiatýnýn isteklerine cevap aramakla geçirir ve bunun sonucunda da kemâl haline ait diðer meziyetleri elde etmeye zaman ve imkân bulamaz.
Nefis Perdesi:
Öyle insanlar vardýr ki, iki ayaðý da bu bataklýða saplanmýþtýr ve ömürleri boyunca oradan çýkamazlar.
Öyle insanlar da vardýr ki, yapý ve karakterinin boyunduruðu altýna girmiþ, âdet ve geleneklerin baskýsýný ve aklýn ilmeðini boynundan sýyýrýp atmýþ; artýk kýnamaya aldýrýþ etmez olmuþlardýr. (Bu durumda kiþi, ne aklýn gereklerine, ne de insanlarýn beklentilerine kulak asmaz.) Ýþte bu perdeye, “nefis” adý verilir. Ancak kimin aklý tam olur ve hep teyakkuz halinde bulunursa, vakitlerini kollayarak fýrsatlar bulur ve bunlarý deðerlendirerek, yapý ve karakteriyle ilgili hallerini teskin etmeye, nefsini hem sözü edilen hallerle hem de diðerleriyle ilgilenir bir hale getirmeye, kendi tabiatýnýn gereklerine koþmak yanýnda, baþka ilimlerin de feyzini gerektirici bir hale girmeye çalýþýr, düþünme ve fiiliyata dökme kuvvetleri oranýnda insanî kemâle arzu duyar.
2. Merasim (âdet, gelenek) perdesi:
Kiþi daha gözünü açar açmaz, ilk kez, mensup olduðu kavmini, belirli bir giyim kuþam, çeþitli kurum ve kuruluþlar, iftihar vesilesi ve faziletler -fasâhat, zenaat gibi- içerisinde görür. Bütün bunlar, onun kalbinde derin bir etki yapar ve onlarý büyük bir azim, sarsýlmaz bir gayretle karþýlar. Ýþte bu, merasim perdesidir ve “dünya” diye isimlendirilir.