Kuranda Ýnsan Psikolojisi
Pages: 1
Netice By: meryem Date: 10 Þubat 2011, 20:36:47
NETÝCE

 Kur'ân esas itibariyle genel mânâda yaratma için "HLK" mad­desini kullanmakla birlikte, ayný tezahürü birçok deðiþik kelime ile de îrâd ederek, Allah'ýn yaratýcý aksiyonunun bütün kâinatý kuþattýðýný gösterir. Bu terimler genel yaratma mefhumunu hususileþtiren deðiþik mânâlara sahiptirler. Genel ve ilk yaratýþ için bede'e, yubdi'u, el-halk, fatara; tekrar yaratma için yu'îdu; yok­tan hiçbir þeye dayanmadan yaratan için Bedî' yaratýþýn çeþitli safhalarýný ifade için enþe'e, zera'e, ce'ale, savvara, sevvâ fiilleri ve "kun" emri, hususiyle canlýlarý ve onlarýn azalarýný düzgün ve dengeli ve ahenkli olarak yaratma için bera'e lâfýzlarý kullanýl­mýþtýr. Bunlar yaratmayý doðrudan doðruya ifade eden tabirler­dir. Aslýnda yaratma mânâsýnda olmadýðý halde, Allah'a isnad yoluyla yaratma kavramý kazanan "ilkâ, itâ', inbât, ihrâc, inzal" gibi lâfýzlar da vardýr.

Allah herþeyin yaratýcýsýdýr. Bundan dolayý yaratma geniþ bir alana yayýlmaktadýr. Varlýk sahnesinde bulunan herþey yarat­manýn konusudur. Allah göremediðimiz varlýklarý, hattâ mücerred nesneleri de yaratmýþtýr, ölümü, hayatý, kullarýn fiillerini, melekleri, cinleri, ve daha göremediðimiz ve bilemediðimiz nice varlýklarý yarattýðý gibi, görünen kâinatý da yaratmýþtýr. Yedi gök ve en yakýn sema ve gökte bulunan uçsuz bucaksýz âlem, galak­siler, yýldýzlar, güneþ, güneþ sistemi, burçlar, gezegenler, ay, gece ve gündüz ve yine bir gök cismi olan yeryüzü ve üzerindeki dað­lar, ovalar, madenler, denizler, nehirler, þehirler ve yeryüzü zenginlikleri, çift çift, çeþit çeþit canlýlar, bitkiler, hayvanlar ve bü­tün bunlar emrine ve hizmetine verilen Allah'ýn halifesi insan, ulu Allah'ýn yaratýklarýdýr. Allah'ýn yaratýcý icraatýndan hiçbir varlýk hariçte kalamaz.

Yaratma Allah'ý tanýtýcý en bariz vasýftýr. Uluhîyet Yaratýcý ol­maya baðlýdýr. Bu esas baþtan kabul edilince bütün þirk tezahür­leri kökünden yýkýlýr. Yaratýcý kim ise ilâh da odur. Allah'tan baþka Yaratýcý olmadýðýna göre, O'ndan baþka ilâh da yoktur. Ýbadete lâyýk ve müstehak olan, Yaratýcý, yani gerçek ilâh olan­dýr. Kulluk edilmek O'nun hakkýdýr.

Yaratma deyip de geçivermemeli! Bu mefhum þuurla düþü­nülmesi, derinden duyulmasý ve idrak edilmesi gereken çok önemli meseledir. Herkes ve herþey varlýðýný muhtaç olduðu Zâ­ta, ihtiyarî veya ýzdýrarî, kulluk etmekle görevlidir. O halde tek yaratýcý, tek ilah ve tek ma'bud vardýr:

Allah .[871]



[871] Veli Ulutürk, Kur’an-ý Kerim’de Yaratma Kavramý, Ýnsan Yayýnlarý: 165-166.

Ynt: Netice By: Bilal2009 Date: 29 Ocak 2019, 14:32:45
Esselamü aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Netice By: ceren Date: 29 Ocak 2019, 18:12:17
Esselamu aleykum. Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim. ..

radyobeyan