Allah yolunda infakta bulunmak By: sumeyye Date: 10 Þubat 2011, 18:14:58
Allah Yolunda Ýnfakta Bulunmak En Faydalý Þeydir;
Bazen nefis, mal tutkusu ve cimriliðin kendisine zararlý olduðunu, onu doðru yolundan alýkoyduðunu kavrar ve bundan büyük bir sýkýntý duyar. Bundan kurtulmanýn, en çok sevdiði mallarý infak etmeye kendisini alýþtýrmada olduðunu görür. Bu durumda kiþinin infakta bulunmasý, kendisi için en hayýrlý bir davranýþ olur. Eðer infak yoluyla bu badireyi aþamazsa, o zaman mal tutkusu ve cimrilik giderek güçlenerek eski hali üzere kalmaya devam eder ve âhirette zehirinin çokluðundan ötürü baþýnýn tüyü dökülmüþ bir yýlan þeklinde surete bürünür, boynuna dolanýr, kendisine iþkence eder veya mallan kendisine zarar verici þekilde temessül eder. Nitekim hadiste (zekâtýný vermeyen bir kimse hakkýnda) þöyle buyurulmuþtur:
“Mallarý (develeri ve koyunlarý) tarafýndan düz bir yerde tepelenir.” [372]
Allah Teâlâ, da þöyle buyurmaktadýr:
“Altýn ve gümüþü yýðýp da onlarý Allah yolunda harcamayanlara hemen acýklý bir azabý müjdele. Onlar cehennem ateþinde kýzdýrýlýp bunlarla, onlarýn alýnlarý, böðürleri ve sýrtlarý daðlanacak...” [373]
Mü’min, Malýný Harcamakla Kendisini Helakten Kurtarýr:
Bazen, kul her taraftan kuþatýlýr ve âlem-i misalde helakine hükmedilir. Tam bu esnada, büyük miktarda mal infakýnda bulunur, kendisi ve Allah’ýn rahmetine mazhar bazý insanlar Allah Teâlâ’ya onun hakkýnda tazarru ve niyazda bulunurlar. Bunun üzerine, malýný infak etmesi sebebiyle, o kiþinin helaki kararý silinir. Þu hadis buna iþaret eder:
“Kazayý ancak dua çevirir; ömrü de ancak iyilik uzatýr.” [374] Bazen insan, hayvaný gücünün egemenliðine girerek çok kötü ameller iþler, sonra onlarýn kötülüklerim anlar. Sonra hayvaný gücü kendisine tekrar galebe çalarak o kötü iþlere yeniden döner. Bu durumda olan kimselerin, yaptýklarýný bir tür telafi etmek üzere büyük miktarda mal sarfetmesi hikmet gereði olmaktadýr. Böylece harcadýðý mal gözünün önüne gelecek ve bu, kastettiði þeyi yapmasýna engel olacaktýr.
Sadaka, Bereketi Artýrýr Ve Allah Teâlâ’nýn Gazabýný Söndürür:
Güzel huylarýn kazanýlmasý ve birlikte yaþama düzeninin korunmasý; muhtaçlarý doyurmak, selâmý yaymak ve her türlü yardýmlaþmada bulunmak.., gibi hasletlerle mümkün olur. Bu yüzden, bunlarýn yapýlmasý emrolunur ve bunlar sadaka sayýlýr. Zekât, malýn bereketini artýrýr ve ilâhî rahmeti harekete geçirmesi sebebiyle Allah Teâlâ’nýn gazabýný söndürür, cimrilik için takdir olunan âhiret azabýný ortadan kaldýrýr, Mele-i a’lâ sakinlerinden yeryüzünü ýslâhla görevli olanlarýn o kula hayýr dua etmelerini saðlar.
Allah’u alem!
[372] Bkz. Müslim, Zekât, 25; Ebû Dâvûd, Zekât, 32.
[373] Tevbe: 9/34-35.
[374] Bazýlarý hadisi tevil ederek "kazanýn þiddetini" þeklinde; ömrün uzamasýný da "bereketlendirilmesi" manasýna yormuþlardýr. Bazýlarý ise, hadisin tevile ihtiyacý olmadýðýný söylemiþlerdir. Müellifin kanaati de bu doðrultuda olmalýdýr. Hadis için Bkz. Tirmizî, Kader, 6; Ýbn Mâce, Mukaddime, 10; Ahmed, 2/316, 350, 5/277, 280.
Ynt: Allah yolunda infakta bulunmak By: Zeynep7D Date: 10 Aralýk 2014, 19:54:40
Esselamu Aleyküm;
Ýnsan bazen kötülükler yapar ve o kötülüklerinden dolayý hep baþa döner. Eðer o kiþi infak'ta bulunur ise yaptýðý harcadýðý mal aklýna gelir böylelikle yapacaðý kötülük engellenir. Sadak ve zekat vermekte bolluk ve bereket getirir. Ayrýca insan ömrü dua ile belalardan korunmuþ, iyilikler ile de uzamýþ olur.