Bidayetül Müctehid
Pages: 1
Kesilecek el By: sidretül münteha Date: 10 Þubat 2011, 17:25:53
2. Kesilecek El:

Hangi elin ve nereden kesilmesi gerektiðine gelince; Cumhura göre sað bilekten kesilir. Kimisi de «Kesilmesi gereken, yalnýz parmaklardýr» demiþtir. Sað eli kesildikten sonra bir daha hýrsýzlýk yapmasý halinde ise, ulema ihtilâf ederek, Hicaz ve Irak fukahasý «Sað elden sonra sol ayak kesilir», Zahiriler ile Tabiinden kimisi de «Sað elden sonra sol el kesilir. Sol elden baþka bir þey kesilmbz»)demiþlerdir. Sað elden sonra sol ayaðýn kesildiðini benimseyen Ýmam Mâlik, îmam Þafii ve Ýmam Ebû Hanife de kiþinin üçüncü kez hýrsýzlýk yapmasý halinde sol eli kesilir mi kesilmez mi diye ihtilâf etmiþlerdir. Ýmam Mâlik ile îmam Þafii «Eðer sol ayaðý da kesildikten sonra bir daha hýrsýzlýk yaparsa, bu kez sol eli kesilir. Þayet bir daha yaparsa, bu sefer sað ayaðý kesilir» demiþlerdir. Ýmam Ebû Hanife ile Süfyan Sevrî ise üçüncü kez yaptýðýnda artýk kesmek yoktur. Ancak çaldýðý þeyin deðeri ona ödettirilir» demiþlerdir ki, her iki görüþ de Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ömer'den rivayet olunmuþtur.
«Elden baþka bir þey kesilmez» diyenlerin dayanaðý yukarýda metni geçen "Erkek, kadýn, kim hýrsýzlýk yaparsa, elini kesin" âyet-i kelimesidir. Zira ayaklann kesilmesi, yalnýz yolkesiciler hakkýnda zikredilmiþtir. Elden sonra ayaðýn kesildiði görüþünde olanlarýn dayanaðý da, «Peygamber (s.a.s) Efendimize hýrsýzlýk yapan bir köle getirildi. Peygamber (s.a.s) Efendimiz sað elini kestirdi. Köle bir dalýa hýrsýzlýk yaptý. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu sefer kölenin ayaðýný kestirdi. Köle bir daha hýrsýzlýk yaptý. Peygamber (s.a.s) bu sefer de kölenin sol elini kestirdi. Köle bir daha hýrsýzlýk yaptý. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu sefer kölenin öbür ayaðýný kestirdi» 17 mealinde rivayet olunan hadistir. Bu hadis Câbir b. Abdullah tarikiyle de rivayet olunurken, onun rivayetinde, «Köle bir daha hýrsýzlýk yaptý. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu sefer köleyi öldürttü»18 diye geçmektedir. Fakat bu rivayet hadis ulemasmca münker olduðu gibi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,
«Hýrsýzlýk suçunu iþleyen el ve ayaklardýr. Cezayý da yalnýz onlar görürler» 19 hadisi ile baðdaþamamaktadýr. Ýmam Mâlik'e göre kiþi beþinci sefer hýrsýzlýk yaptýðý taktirde hakim onu istediði þekilde terbiye eder. Eðer hýrsýzlýk yapan kimsenin sað eli, daha önce herhangi bir sebeble kesilmiþ veyahut sakat olmuþ ise Mâliki ulemasýndan kimisi «sol eli», kimisi «Sað ayaðý kesilir» demiþtir.
Ulema, ayaðýn da neresinden kesilmesi gerektiði hususunda ihtilâf ederek, kimisi «Bacaðýn baþýndaki mafsaldan» kimisi «Topuk kemikleri üzerinden» kimisi de «Ayaðýn ortasýndaki mafsaldan kesilir» demiþtir.
Ulema müttefiktirler ki malý çalýnan kimse, eðer henüz dava mahkemeye intikal etmemiþken hýrsýzý baðýþlarsa, ceza düþer. Zira Amr b. Þuayb'ýn babasýndan, babasýnýn da dedesinden rivayetine göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz,
«Size lazým gelen cezalarý kendi aranýzda birbirinize baðýþlayýn. Zira dava bana geldikten sonra suçluyu cezalandýrmak gerekli olur» 20buyurmuþtur. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in
«Eðer bu kadýn Muhammed kýzý Fatýma dahi olsaydý, onu cezalandýracaktým» hadisi ile -geleceði üzere- Safvan b. Ümeyye'ye,
«Onu bana getirmezden Önce bu niçin olmadý?» buyurmasý da bunu göstermektedirler. Fakat dava mahkemeye intikal ettikten sonra mal sahibinin, hýrsýzý baðýþlamasý halinde cezanýn düþüp düþmediðinde ihtilâf etmiþlerdir.
îmam Mâlik ile îmam Þafii «Dava mahkemeye intikal ettikten sonra artýk ceza düþmez» demiþlerse de îmam Ebû Hanife ile bir cemaat, düþtüðünü benimsemiþlerdir.
Birinci grubun dayanaðý, îmam Mâlik'in îbn Þihâb'tan, îbn Þihâb'ýn da Safvan b. Abdullah tarikiyle büyük babasý Safvan'dan söylediðini rivayet ettiði «Bana 'Kim hicret etmezse helak olur' dediler. Bunun üzerine kalkýp Medine'ye gittim ve mescidde ridamý yastýk yaparak yattým. Derken hýrsýzýn biri gelip ridayý baþýmýn altýndan çekti. Ben de onu yakalayýp Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanýna götürdüm. Peygamber (s.a.s) Efendimiz, elinin kesilmesini emretti. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e:
- 'Ya Rasûlallah, eli kesilsin diye onu yanýnýza getirmedin Benim 3 dam ona helâl olsun' dedim. Peygamber (s,a.s) Efendimiz:
yapmadýn?' buyurdu»  hadisidir.  21


15 Nesâî, 8/93.
16 Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/331-332.
17 Abdürrezzak, 10/239; no: 18980.
18 Ebû Dâvûd, Hudûd, 32/20, no: 4410.
19 Mâlik, Kasru's-Salât, 9/72.

20 Ebû Dâvûd, Hudûd, 32/5, no: 4376.
21 Ebû Dâvûd, Hudûd, 32/14, no: 4394.



radyobeyan