Hüccetullahil Baliða
Pages: 1
Nefislerin mertebeleri By: sumeyye Date: 08 Þubat 2011, 15:55:53
Nefislerin Mertebeleri:


Nefisler, mertebe mertebe bulunur:

a) Müfehhemler:

En yüce nefis mertebesinin “müfehhemlik” olduðunu daha önce görmüþtük.

b) Sâbikûndan olanlar:

Müfehhem nefisleri, “sâbikûn” [590] adýyla anýlan grup takip eder. Sâbikûn mertebesinde iki tip nefis bulunur:

1. Melekeleri, üst uyumlu sýnýftan olanlar: Bunlar, yüce kemâl mertebelerini elde etme konusunda yetenek itibarýyla, mü­fehhem nefisler gibidirler. Þu kadar ki, ulaþtýklarý mutluluk, bun­larý onlar derecesine ulaþtýramamýþtýr. Bunlarýn yetenekleri, uy­kuda olan bir kimsenin durumuna benzer; bir uyanyýcýya ihtiyaç­larý vardýr. Bunlar, rasûllerin haberleri vasýtasýyla uyandýrýlýnca, yeteneklerine, nefislerinin derinliklerinde yer eden gizli bir müna­sebet iliþkisiyle uygun düþen ilimlere yönelirler. Sonuçta bunlar, “mezhepte müctehid” [591] gibi bir mertebeye ulaþýrlar. (Mezhepte müctehid olanlar, nasýl ki müntesip olduklarý mutlak müctehid imamdan ilham alarak, onun çizdiði yoldan ilerliyorlarsa) bunlar da Hazîre-i kuds’te mevcut bulunan toplu küllî ilhamdan, kendi kabiliyetlerine uygun olarak ilhamlar alýrlar. Bu özellik onlarýn çoðunda müþterek bir durum olmaktadýr.   Rasuller, bu küllî ilhamýn tercümanlýðýný yaparlar.

2. Melekeleri, üst çekiþmeli sýnýftan olanlar: Sahip olduklarý melekeleri uyuþturma sâiki, bunlarý riyazetlere ve  melekût âlemine teveccühte bulunmaya sevkeder, böylece hayvani meleke­lerini egemenlik altýna alýrlar. Bunun sonucunda Hak Teâlâ, onla­rý ilmî ve amelî kemâl mertebesine ulaþtýrýr. Bu þekilde onlar, yap­týklarý her þeyi basiret üzere yaparlar. Sonuçta bunlar için (kera­met gibi) ilâhî vak’alar meydana gelir, irþâd ve iþrâk (etrafýndakileri aydýnlatma) durumunda olurlar. Sûfiyye tarikatlarýndaki bü­yüklerin hali böyledir.

Bu iki tip nefislerden meydana gelen sâbikûn zümresinin or­tak iki özelliði vardýr:

i. Bunlar bütün güçlerini, Allah Teâlâ’ya teveccühte bulun­mak ve O’na yaklaþmaya çalýþmak uðrunda tüketirler.

ii. Bunlar yaratýlýþtan güçlü kimselerdir. Ulaþýlmasý isteni­len melekeler bunlarda, tam anlamýyla örneðe ihtiyaç gösterme­den temessül eder. Bunlar örneklere sadece, sözü edilen melekele­rin iyice açýklýk kazanmasý ve onun onlara tevessül edinilmesi için ihtiyaç duyarlar.               



[590] Sâbikûn, öne geçenler, öncüler gibi manalara gelir. Dinî bir terim ola­rak, ne mana ifade ettiði burada açýklanacaktýr. Burada geçen terimle­rin hepsi olduðu gibi korunacak ve anlamlarýnýn yapýlan izahlarla anla­þýlmasýna çalýþilacaktýr. (Ç)                                                       

[591] Kendisine ait müstakil bir mezhebi (usûlü) olmayýp, mutlak bir müctehide tabi olan ve onun çizdiði yoldan ilerleyerek çözümler üreten müctehide, "müctehid fi'1-mezheb" denmektedir. Böyle bir müctehidin, tabi olduðu imama esasta muhalefeti söz konusu olmaz; ancak cüzî konular­da ve fer'î hükümlerde muhalefeti mümkündür.



Ynt: Nefislerin mertebeleri By: Gulinur Date: 08 Þubat 2011, 16:18:20


    i. Bunlar bütün güçlerini, ALLAH Teâlâ’ya teveccühte bulun­mak ve O’na yaklaþmaya çalýþmak uðrunda tüketirler.

ii. Bunlar yaratýlýþtan güçlü kimselerdir. Ulaþýlmasý isteni­len melekeler bunlarda, tam anlamýyla örneðe ihtiyaç gösterme­den temessül eder. Bunlar örneklere sadece, sözü edilen melekele­rin iyice açýklýk kazanmasý ve onun onlara tevessül edinilmesi için ihtiyaç duyarlar.               


   Bu þekilde bir sýnýflandýrma yeni bir bilgi oldu benim için..Allah razý olsun..Rabbim, bizim için kemal noktasý neyse ona bir an önce kavuþmayý nasib etsin,inþaallah..

radyobeyan