Hüccetullahil Baliða
Pages: 1
Tahrif sebepleri By: sumeyye Date: 08 Þubat 2011, 15:42:00
Tahrif Sebepleri:


1. Ýhmal ve lakaytlýk:


Dinlerin tahrif olmasýnýn sebeplerinden biri ihmal ve umur­samazlýktýr. Bu þöyle olur: Peygamberin havarilerinden (ashab) sonra bir nesil gelir ve onlarýn yerini alýrlar. Bunlar namazý terkederler ve þehvetlerinin peþlerinden giderler. Öðrenmek, öðretmek ve yaþamak yollarýyla dinin yayýlmasýna önem vermezler, iyiliði emredip, kötülüklere engel olmazlar. Çok sürmez, dinin hilafýna bazý uygulamalar ortaya çýkar. Þeriatlarýn istekleriyle, insanlarýn mizaçlarýnýn istekleri ayrý ayrý olmaya baþlar. Bunlarýn arkasýn­dan bir nesil daha gelir, bunlar daha bir lakayt davranýr, ihmalle­rini daha da artýrýrlar ve bunun sonucunda din namýna ne varsa çoðu unutulur gider.

Kavmin ileri gelenlerinin ve büyüklerinin ihmal ve lakayt tavrý, topluma daha bir zararlý olur ve bozulmayý hýzlandýrýr. Bu sebep yüzündendir ki Nûh ve Ýbrahim (s.a.) peygamberlerin dinleri zayi olup gitmiþtir. Yeryüzünde, onlarýn ümmetinden olupta, din­lerinin nasýl olduðunu bilen hemen hemen hiçbir kimse geriye kalmamýþtýr. Ýhmal ve lakayt tavrýn da tabii ki birçok sebebi vardýr. Bunlarý þu þekilde sýralayabiliriz:

 

Ý. Rivayete Önem Vermeme:
 

Bundan maksat, dinin kurucusu peygamberden gelen rivayetlere önem vermeyip, onlarýn doðrultusunda yaþamayý ter-ketmektir. Rasûlullah’ýn (s.a.) þu hadisleri bu manayý iþlemekte­dir:

“Dikkat edin! Çok sürmez adam tok olarak koltuðuna kuru­lur ve þöyle der; ‘Siz bu Kur’ân’a bakýn; onda helâlden ne bulursa­nýz, onu helâl kýlýn, haramdan ne bulursanýz, onu haram kýlýn!’ Oysaki Allah’ýn rasûlünün haram kýldýðý þey de, Allah’ýn haram kýldýðý gibidir.” [598]

“Allah, ilmi, insanlar arasýndan bir çýrpýda çekip çýkartarak almaz. O, ilmi, ulemayý almak suretiyle alýr. Sonunda hiçbir âlim býrakmayýnca insanlar, cahil baþlar edinirler. Kendilerine sorular sorulur, onlar da bilgisizce fetva verirler. Böylece hem sapar, hem de saptýrýrlar.” [599]



[598] Ebû Dâvûd, Sünnet, 5; Ahmed, 4/131.

[599] Buhârî, Ý'tisâm, 7, Ýlim, 34; Müslim, Ýlim, 13.




radyobeyan