10. Lema sual By: hafiza aise Date: 08 Þubat 2011, 11:38:46
10. Lema sual
Sual: Has dostlarýnýza gelen musibetleri, tokat eseri deyip hizmet-i Kur’âniyede füturlarý cihetinde bir itab telâkki ediyorsun. Halbuki size ve hizmet-i Kur’âniyeye hakikî düþmanlýk edenler selâmette kalýyorlar. Neden dosta tokat vuruluyor, düþmana iliþilmiyor?
Elcevap: اَلظُّلْمُ لاَيَدُومُ وَالْكُفْرُ يَدُومُ sýrrýnca, dostlarýn hatalarý, hizmetimizde bir nevi zulüm hükmüne geçtiði için, çabuk çarpýlýyor. Þefkatli tokat yer, aklý varsa intibaha gelir.
Düþman ise, hizmet-i Kur’âniyeye zýddiyeti, mümânaati, dalâlet hesabýna geçer. Bilerek veya bilmeyerek hizmetimize tecavüzü zýndýka hesabýna geçer. Küfür devam ettiði için, onlar ekseriyetle çabuk tokat yemiyorlar.
Nasýl ki, küçük kabahatleri iþleyenlerin nahiyelerde cezalarý verilir, büyük kabahatleri de büyük mahkemelere gönderilir. Öyle de, ehl-i imanýn ve has dostlarýn hükmen küçük hatalarý, çabuk onlarý temizlemek için, kýsmen dünyada ve sür’aten verilir.Ehl-i dalâletin cinayetleri o kadar büyüktür ki, kýsacýk hayat-ý dünyeviyeye cezalarý sýðýþmadýðýndan, mukteza-yý adalet olarak, âlem-i bekàdaki Mahkeme-i Kübrâya havale edildiði için, ekseriyetle burada cezaya çarpýlmýyorlar.
Ýþte, hadis-i þerifte اَلدُّنْيَا سِجْنُ الْمُؤْمِنِ وَجَنَّةُ الْكَافِرِ mezkûr hakikate dahi iþaret ediyor. Yani, dünyada þu mü’min, kýsmen kusurâtýndan cezasýný gördüðü için, dünya onun hakkýnda bir dâr-ý cezadýr. Dünya, onlarýn saadetli âhiretlerine nisbeten bir zindan ve cehennemdir. Ve kâfirler, madem Cehennemden çýkmayacaklar;hasenatlarýnýn mükâfatlarýný kýsmen dünyada gördükleri ve büyük seyyiatlarý tehir edildiði cihetle, onlarýn âhiretine nisbeten dünya cennetleridir. Yoksa, mü’min bu dünyada dahi kâfirden mânen ve hakikat nokta-i nazarýnda çok ziyade mes’uttur. Adeta mü’minin imaný, mü’minin ruhunda bir cennet-i mâneviye hükmüne geçiyor; kâfirin küfrü, kâfirin mahiyetinde mânevî bir cehennemi ateþlendiriyor.
سُبْحَانَكَ لاَعِلْمَ لَنَاۤ اِلاَّ مَاعَلَّمْتَنَاۤ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ 11“Seni her türlü noksandan tenzih ederiz. Senin bize öðrettiðinden baþka bilgimiz yoktur. Muhakkak ki ilmi ve hikmeti herþeyi kuþatan Sensin.” Bakara Sûresi, 2:32.