Týp Dünyasý
Pages: 1
Milyonlarca insan kanserden kurtulabilir By: reyyan Date: 04 Þubat 2011, 17:34:58
'Milyonlarca insan kanserden kurtulabilir'



Türk Kanser Araþtýrma ve Savaþ Kurumu Derneði Genel Baþkaný Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Tüm Dünya’da milyonlarca insan, ispatlanmýþ önleme, erken taný ve tedavi yöntemleri ile kanserden kurtarýlabilir” dedi.

Kutluk, 4 Þubat Dünya Kanser Günü açýklamasýnda, her yýl kanser küresel düzeyde AIDS, Sýtma ve Tüberküloz’un toplamýndan daha çok sayýda insanýn ölümüne yol açtýðýný söyleyerek, yapýlan araþtýrmalarýn tüm kanser ölümlerinin üçte birinin önlenebilir olduðunu, bir diðer üçte birinin de erken taný ve tedavi ile önlenebilir olduðunu gösterdiðini ifade etti. Kutluk þunlarý belirtti:

“Hemen harekete geçilmediði takdirde, kanser yükü artmaya devam edecek ve özellikle imkanlarý sýnýrlý ülkelerde 2015 yýlýna kadar büyük artýþlar gözlenecektir. Bunun için acilen harekete geçmek gerekmektedir. 2005 yýlýnda, Uluslararasý Kanser Kontrol Örgütü (the Union for International Cancer Control, UICC) giderek büyüyen kanser krizini halkýn, hükümetlerin, saðlýkta politika yapýcýlarýn dikkatine getirmek için “Dünya Kanser Günü” aktivitelerini baþlatmýþtýr. 4 Þubat 2011 Dünya Kanser gününde, “Dünya Kanser Bildirgesi” konu olarak alýnmýþtýr ve Uluslararasý Kanser Kontrol Örgütü, UICC” herkesin 2020 yýlýna kadar küresel kanser yükünün azaltýlmasý için bir plan olan, Dünya Kanser Bildirgesini imzalamasýný istemektedir.”

-HER YIL DÜNYA’DA KANSERE YAKALANANLARIN SAYISI ÝSTANBUL NÜFUSU KADAR-


Prof. Dr. Tezer Kutluk, Dünya’da her yýl 12.7 milyon insan kansere yakalanmakta ve 7.6 milyonu öldüðünü belirterek, “Dünya’da her yýl kansere yakalanan insan sayýsý Ýstanbul’un nüfusu kadardýr, her yýl Londra’nýn nüfusu kadar insan kanserden ölmektedir” dedi. Kutluk, Dünya Saðlýk Örgütü’nün, hemen harekete geçilmez ise, 2030 yýlýna kadar küresel düzeyde kanser ölümlerinin yüzde 80 kadar artacaðýný tahmin ettiðini belirterek, kansere karþý, kanserin önlenmesi, erken tanýsý ve tedavisi gibi ispatlanmýþ yöntemler olmasýna karþýn, bu tedaviler, teknolojiler, ilaçlar ve hizmetlere özellikle orta ve düþük gelir düzeyli ülkelerde herkes eriþemediðini ve her yýl çok sayýda ölüm gerçekleþtiðini dile getirdi.

-KANSERE YAKALANMA RÝSKÝNÝ NASIL AZALTABÝLÝRÝZ?-


Kutluk, “Siz ve aileniz, kansere yakalanma riskinizi aþýlama, düzenli fiziksel aktivite, saðlýklý beslenme, alkol tüketimini kýsýtlama, güneþe daha az maruz kalma ve tütün kullanmama yoluyla belirgin olarak azaltabilirsiniz” dedi. Kutluk, kanserlerin %30-40’ýnýn potansiyel olarak önlenebilir olduðuna dikkat çekerek, “Tütün kullanýmý, aþýrý alkol tüketimi, güneþe fazla maruz kalma ve obezite ile iliþkili kanserler için risk, bu risk faktörlerinden kaçýnýlmasý yanýnda saðlýklý beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi saðlýklý yaþam davranýþlarýnýn benimsenmesi ile önemli ölçüde azaltýlabilmektedir” uyarýsýnda bulundu


radyobeyan