Lemalar
Pages: 1
23. Lema By: hafiza aise Date: 04 Þubat 2011, 14:49:45
YÝRMÝ ÜÇÜNCÜ LEM'A

Tabiat Risalesi
On Yedinci Lem'anýn On Altýncý Notasý iken, ehemmiyetine binaen, Yirmi Üçüncü Lem'a olmuþtur. Tabiattan gelen fikr-i küfrîyi dirilmeyecek bir surette öldürüyor, küfrün temel taþýný zîrüzeber ediyor.

ÝHTAR: Þu Notada, tabiiyyunun münkir kýsmýnýn gittikleri yolun içyüzü ne kadar akýldan uzak ve ne kadar çirkin ve ne derece hurafe olduðu, lâakal doksan muhali tazammun eden Dokuz Muhal ile beyan edilmiþ. Sair risalelerde o muhaller kýsmen izah edildiðinden; burada gayet muhtasar olmak haysiyetiyle, bâzý basamaklar tayyedilmiþtir. Onun için, birden bire, "Bu kadar zâhir ve âþikâre bir hurafeyi nasýl bu meþhur âkýl filozoflar kabul etmiþler, o yolda gidiyorlar?" hatýra geliyor.

Evet, onlar mesleklerinin içyüzünü görememiþler. Hem, hakikat-i meslekleri ve mesleklerinin lâzýmý ve muktezasý odur ki, yazýlmýþ herbir muhalin ucunda beyan edilen o çirkin ve müstekreh ve gayr-ý mâkulHAÞÝYE 2 hülâsa-i mezhepleri ve mesleklerinin lâzýmý ve zarurî muktezasý olduðunu gayet bedihî ve kat'î burhanlarla, þüphesi olanlara tafsilen beyan ve ispat etmeye hazýrým.


(1)

Þu âyet-i kerime, istifham-ý inkârî ile, "Cenâb-ý Hak hakkýnda þek olmaz ve olmamalý" demekle, vücud ve vahdâniyet-i Ýlâhiye bedâhet derecesinde olduðunu gösteriyor.
Þu sýrrý izahtan evvel bir ihtar: 1338'de Ankara'ya gittim. Ýslâm Ordusunun Yunan'a galebesinden neþ'e alan ehl-i imanýn kuvvetli efkârý içinde, gayet müthiþ bir zýndýka fikri, içine girmek ve bozmak ve zehirlendirmek için dessâsâne çalýþtýðýný gördüm. "Eyvah," dedim. "Bu ejderha imanýn erkânýna iliþecek!" O vakit, þu âyet-i kerime bedâhet derecesinde vücud ve vahdâniyeti ifham ettiði cihetle, ondan istimdad edip, o zýndýkanýn baþýný daðýtacak derecede Kur'ân-ý Hakîmden alýnan kuvvetli bir burhaný, Nur'un Arabî risalesinde yazdým. Ankara'da, Yeni Gün Matbaasýnda tab ettirmiþtim. Fakat maatteessüf Arabî bilen az ve ehemmiyetle bakanlar da nadir olmakla beraber, gayet muhtasar ve mücmel bir surette o kuvvetli burhan tesirini göstermedi. Maatteessüf, o dinsizlik fikri hem inkiþaf etti, hem kuvvet buldu. Bilmecburiye, o burhaný Türkçe olarak bir derece beyan edeceðim. O burhanýn bazý parçalarý bazý risalelerde tam izah edildiðinden, burada icmâlen yazýlacaktýr. Sair risalelerde inkýsam etmiþ olan müteaddit burhanlar, bu burhanda kýsmen ittihad ediyor, herbiri bunun bir cüz'ü hükmüne geçiyor.


1 "Peygamberleri onlara dedi ki: Gökleri ve yeri yoktan var eden Allah hakkýnda þüphe olur mu?" Ýbrahim Sûresi, 14:10.

radyobeyan