Lemalar
Pages: 1
24. Lema ikinci hikmet By: hafiza aise Date: 04 Þubat 2011, 12:40:13
ÝKÝNCÝ HÝKMET

Kadýn ve erkek ortasýnda gayet esaslý ve þiddetli münasebet, muhabbet ve alâka, yalnýz dünyevî hayatýn ihtiyacýndan ileri gelmiyor. Evet, bir kadýn, kocasýna yalnýz hayat-ý dünyeviyeye mahsus bir refika-i hayat deðildir. Belki hayat-ý ebediyede dahi bir refika-i hayattýr.

Madem hayat-ý ebediyede dahi kocasýna refika-i hayattýr; elbette, ebedî arkadaþý ve dostu olan kocasýnýn nazarýndan gayrý, baþkasýnýn nazarýný kendi mehâsinine celb etmemek ve onu darýltmamak ve kýskandýrmamak lâzým gelir. Madem mü'min olan kocasý, sýrr-ý imana binaen, onunla alâkasý hayat-ý dünyeviyeye münhasýr ve yalnýz

hayvânî ve güzellik vaktine mahsus, muvakkat bir muhabbet deðil, belki hayat-ý ebediyede dahi bir refika-i hayat noktasýnda esaslý ve ciddî bir muhabbetle, bir hürmetle alâkadardýr. Hem yalnýz gençliðinde ve güzellik zamanýnda deðil, belki ihtiyarlýk ve çirkinlik vaktinde dahi o ciddî hürmet ve muhabbeti taþýyor. Elbette ona mukabil, o da kendi mehâsinini onun nazarýna tahsis ve muhabbetini ona hasretmesi, mukteza-yý insaniyettir. Yoksa pek az kazanýr, fakat pek çok kaybeder.

Þer'an koca, karýya küfüv olmalý, yani, birbirine münasip olmalý. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimi, diyanet noktasýndadýr.

Ne mutlu o kocaya ki, kadýnýnýn diyanetine bakýp taklit eder; refikasýný hayat-ý ebediyede kaybetmemek için mütedeyyin olur.

Bahtiyardýr o kadýn ki, kocasýnýn diyanetine bakýp "Ebedî arkadaþýmý kaybetmeyeyim" diye takvâya girer.

Veyl o erkeðe ki, saliha kadýnýný ebedî kaybettirecek olan sefahete girer.

Ne bedbahttýr o kadýn ki, müttakî kocasýný taklit etmez, o mübarek ebedî arkadaþýný kaybeder.

Binler veyl o iki bedbaht zevc ve zevceye ki, birbirinin fýskýný ve sefahetini taklit ediyorlar, birbirine ateþe atýlmasýnda yardým ediyorlar.


radyobeyan