Elbisenin temizlenmesi By: sumeyye Date: 02 Þubat 2011, 20:47:10
Elbisenin Temizlenmesi:
Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
“Siz kadýnlardan birinizin elbisesine hayýz kaný bulaþtýðýnda onu çitilesin, sonra da üzerine su döksün ve ovarak yýkasýn, sonra da onunla namaz kýlsýn.” [1063]
Temizlik, necasesetin cirminin kaybolmasý ve izinin kalmamasýyla gerçekleþir. Diðer özellikler ise, necasetin izalesi için elveriþli olan yollarýn belirtilmesi mahiyetindedir; yoksa bir þart deðildir.
Meniye gelince, daha açýk olan görüþe göre o necistir; çünkü necasetin tanýmýnda zikrettiðimiz özelliklere sahiptir. Kuru olduðu zaman cirmi de varsa çitilenmekle temizlenir.
Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
“(Elbise) kýz çocuðunun sidiðinden dolayý yýkanýr; erkek çocuðunun sidiði üzerine ise su dökülür.” [1064]
Bu cahiliye döneminde yer etmiþ bir telakki idi. Rasûlullah (s.a.) onu olduðu gibi býrakmýþtýr. Bu ikisi arasýndaki fark þunlar olabilir:
i. Erkek çocuðunun sidiði daðýlýr, onun izalesi güç olur. Dolayýsýyla onun için hafifletme yoluna gidilmesi uygun olur. Kýz çocuðunun sidiði ise bir yerde toplanýr; yýkamak suretiyle izalesi kolay olur.
ii. Kadýnlarýn sidiði erkeklerinkine nisbetle daha aðýr (galîz) ve kokuþmuþ olur.
iii. Erkek çocuklara karþý nefislerde bir istek olur; kýz çocuklarýna karþý ise nefiste bir isteksizlik bulunur; (kýz çocuðunun sidiðini yýkamadýkça rahat edemez).
Medine ekolü, Ýbrahim en-Neha’î hadisi görüþlerine esas almýþlar ve gereði ile amel etmiþlerdir. (...) Ýnsanlar arasýnda yaygýn olana bakýp da aldanmayasýn.
Derilerin Temizlenmesi:
Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
“Deri [1065] tabaklandýðý zaman, temizlenmiþ olur.” [1066]
Tabaklanmýþ hayvan derilerinin kullanýlmasý her tarafta yaygýndýr ve bütün insanlar tarafýndan kullanýlagelmiþtir. Tabaklama iþleminin deriyi temizlemesinin sýrrý, derideki rutubeti, kokuþmayý ve ondaki pis kokuyu gidermesindedir.
Ayakkabýlarýn Temizlenmesi:
Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
“Sizden biri ayakkabýsý ile pisliðe bastýðý zaman; toprak onun için temizleyici bir araçtýr.” [1067]
Ayakkabý, mest gibi (pisliði emmeyen) giyecekler, cirmi olan pislik bulaþmasý halinde topraða sürtmek suretiyle temizlenir. Çünkü bunlar katý ve kaypak yüzlüdürler; gözenekleri arasýna pislik girmez. Hadisin zahiri, bulaþan pisliðin kuru ya da yaþ olmasý arasýnda farkýn olmadýðým göstermektedir.
Kedilerin Artýðý:
Kedi hakkýnda Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
“Þüphesiz onlar, sürekli girip çýkan, etrafta dolaþan ve sakýnýlmasý çok zor olan yaratýklardandýr.” [1068]
Bunun manasý bir görüþe göre þudur: Kedi, her ne kadar necasete batar, fare yakalar, onu öldürür ve yerse de, artýðýnýn temiz olmasý hükmüne zaruret bulunmaktadýr. Çünkü zorluðun kaldýrýlmasý, güçlüðün giderilmesi Ýslâm þeriatýnýn en önemli esaslarýndan biridir.
Diðer bir görüþe göre ise, bu hadis her canlýya karþý iyi davranýlmasýný teþvik etmektedir. Bu baðlamda Rasûlullah (s.a.) onlarý, dilencilere benzetmiþtir.
Allah’u a’lem!
[1063] Buhârî, Hayz, 9; Müslim, Taharet, 110; Ebû Dâvud, Taharet, 130.
[1064] Buhârî, Vudû, 59; Ebû Dâvûd, Taharet, 135.
[1065] Murdar hayvanýn derisi, yahut müþriklerce boðazlanmýþ hayvanýn derisi de olsa. (Ç)
[1066] Müslim, Hayz, 105.
[1067] Ebû Dâvûd, Taharet, 137.
[1068] Ebû Dâvûd, Taharet, 38.