Geyikli Baba By: armi Date: 17 Mayýs 2009, 15:19:44
Orhan Gâzi devri Osmanlý evliyâsýndan. Âzerbaycan'ýn Hoy þehrinde doðdu. 1275-1350 (H.674-750) yýllarý arasýnda yaþadýðý tahmin edilmektedir.
Baðdâtlý Þeyh Ebü'l-Vefâ hazretlerinin yolundan feyz aldý. Ayný yoldaki Baba ÝlyasHorasânî'den ilim öðrendi. Zâhirî, bâtýnî ilimlerde ve tasavvuf yolunda kemâl derecesine ulaþtýktan sonra Rum ülkesine geldi. DerhalAnadolu'nun en uç bölgesinde Ýslâmiyeti yaymak için çarpýþan ve gayret eden Osmanlý mücâhid gâzileri arasýna katýldý. Bursa'nýn fethi sýrasýnda bir geyiðe binmiþ ve elinde altmýþ okkalýk bir kýlýç olduðu halde en ön saflarda çarpýþtý. Kalenin fethinde pekçok kerâmetleri görüldü. Bu sebepten kendisine Geyikli Baba denildi.
Fetihten sonra Keþiþ (Ulu) Daðýna yerleþti. Buradaki dergâhýnda kendi hâlinde yaþar, gelenlere dînini öðretir, þehre inmezdi. Diðer taraftan Orhan Gâzi ise Bursa'nýn fethinde yardýma gelen evliyânýn gönlünü almak, onlarýn bereketli duâlarýna kavuþmak için bir imâret yaptýrdý. Onlarý Bursa'ya dâvet etti. Bu arada Bursa'nýn fethinden sonra bir daha görmediði Geyikli Babanýn da gelmesini istedi ve; "Eðer gelmezse, ben varýp elini öpeyim." dedi. Geyikli Babayý arayýp buldular. Sultânýn sözünü arz ettiler ve Bursa'ya dâvet ettiler. Geyikli Baba bu dâvete rýzâ göstermedi. "Sakýn Orhan da gelmesin. Derviþler gönül ehli olurlar, gözetirler. Öyle bir vakitte varýrlar ki, vardýklarý zamanda ettikleri duânýn kabûl olmasýný arzu ederler." buyurdu. "Bâri Orhan Gâziye duâ et." dediklerinde; "Biz onu hâtýrýmýzdan çýkarmýyoruz. Her zaman devletine duâ ile meþgûlüz. Onun Ýslâmiyete hizmeti sebebiyle, sevgi ve muhabbeti kalbimizde taht kurmuþtur." diye haber gönderdi.
Aradan zaman geçti. Geyikli Baba, dergâhýnýn yanýndan bir aðaç dalý keserek omuzuna alýp yola revân oldu. Doðru Bursa Hisarýna vardý. Pâdiþâh sarayýna girip, avlu kapýsýnýn iç tarafýna, getirdiði dalý dikmeye baþladý. SultanOrhan Gâziye haber verdiler. "Bir derviþ gelmiþ, saray avlusuna aðaç diker." dediler. Sultan çýkýp hâli gördü. Bu derviþin Geyikli Baba olduðunu bildi. Geyikli Baba, aðacý dikince doðruldu ve Orhan Gâziye; "Bu hatýramýz burada kaldýðý müddetçe, derviþlerin duâsý senin ve neslinin üzerindedir. Senin neslin ve devletin bu aðaç gibi kök salacak, dallarý çok uzaklara ulaþacak, evlatlarýn dîn-i Ýslâma çok hizmet edecekler." deyip; "Kökü sâbit, dallarý ise göktedir." meâlindeki, Ýbrâhim sûresi 24. âyet-i kerîmesini okudu. Az sonra da geldiði gibi gitti.Diktiði aðaç ulu bir çýnar oldu. O aðacýn bugün Bursa'da hazret-i Üftâde'ye giden Kavaklý Caddedeki çýnar aðacý olduðu söylenmektedir.
Bir zaman sonra Orhan Gâzi, Geyikli Babaya iâde-i ziyârette bulundu. Ona; "Ýnegöl ve çevresi senin tasarrufunda olsun." dedi. "Mülk ve mal cenâb-ý Hakk'ýndýr, ehline verir, biz O'nun ehli deðiliz. Mal, mülk ve sebeplere meyletmek, emir ve sultanlara gerektir. Bizim gibi fukara kýsmýna, Allah adamlarýna yakýþmaz." diye cevap verdi. Pâdiþâh ýsrar edince, kendisine hibe edilen yerlere bedel olarak, dergâhýnýn çevresinden az bir mikdarýný derviþlere odunluk kabûl edip, Sultânýn gönlünü aldý. Orhan Gâzi memnûn ve râzý olup, pekçok duâ aldý.
Geyikli Baba bundan sonra yine Keþiþ Daðýndaki dergâhýnda ibâdet ve zikirle meþgûl oldu.Sayýsýz talebe yetiþtirdi. Kendisinden nasihat almak ve duâsýna mazhâr olmak isteyen pekçok kiþi dergâhýna gelirdi. Uludað'ýn doðu eteklerinde Ýnegöl yakýnlarýnda vefât edip oraya defnedildi. Orhan Gâzi tarafýndan kabri üzerine türbe yaptýrýldý. Sonradan yine Orhan Gâzi tarafýndan türbe yanýna bir câmi ve dergâh ilâve edildi.Sevenleri çevresinde bir köy meydana getirdiler. Kurduklarý bu köye Baba Sultan adýný verdiler. Geyikli Baba Külliyesi 1950 (H.1369)den sonra yeniden restore edilip, onarýldý.
Taþköprüzâde merhum, Þakâyýk-ý Nu'mâniyye'sinde, Osmanlý'nýn gülbahçesinde yetiþen, Nu'mân'ýn (Ýmâm-ý A'zam'ýn) bülbüllerini anlatýrken, Geyikli Baba'dan da söz eder ve kabrini ziyâretle þereflendiðini söyler. "Kabrini ziyâret ettim. Kabrin yakýnýnda bir mezar daha gördüm. Türbedârdan bu mezarýn kime âit olduðunu sordum. Germiyanoðullarýndan saltanat sâhibi bir kimseyken saltanatý terk edip, Geyikli Babanýn hizmetine giren bir büyüðün mezarý olduðunu söyledi." demekte ve zamânýnda Geyikli Babaya gösterilen îtibârý ifâde etmektedir.
1) Âþýkpaþazâde Târihi (Ýstanbul 1332); s.196
2) Þakâyýk Tercümesi (Mecdî Efendi); s.31
3) Kâmûs-ül-A'lâm; c.5, s.3943
4) Nefehât-ül-Üns; s.690
5) BursaEvliyâlarý; s.63
6) Güldeste-i Riyâz-iÝrfân; s.220
7) Tâcü't-Tevârih; c.5, s.9
8-Ýslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c.10, s.127
Ynt: Geyikli Baba By: Bilal2009 Date: 14 Aðustos 2015, 17:59:13
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Allah ( celle celaluhu ) Ýslam'a hizmet edenleri yalnýz býrakmaz Osmanlý Devleti'ni yalnýz birakmadigi gibi . Rabbim ( celle celaluhu) bizleri hizmetcisi eylesin.
Ynt: Geyikli Baba By: HALACAHAN Date: 24 Nisan 2016, 13:55:37
Aleykum selam.. Her dönemde böyle mubarek Allah dostlarý yetiþmiþtir ve getiriyorsa çok þükür.. Bulunduklarý çevreye dualarýný huzur bereket gelmesine vesile olurlar..Rabbim o mubarek dualrinda manevi alemde bizlere dua etmelerini nasip.eylesin.. Rabbimin rahmeti mubareklerin ve bizlerin üzerine olsun .. Amin..
Ynt: Geyikli Baba By: ceren Date: 07 Kasým 2019, 20:05:42
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri bu Ýslam alimleri gibi Ýslam'a hizmet eden allah yolunda giden kullardan eylesin inþallah...
Ynt: Geyikli Baba By: Sevgi. Date: 10 Kasým 2019, 02:27:17
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri herdaim hâk Ýslâm yolunda hizmet edebilmeyi nasip etsin inþaAllah
radyobeyan