Nafile namazlar By: sumeyye Date: 31 Ocak 2011, 16:52:07
NAFÝLE NAMAZLAR
Þeriat, Nafile Namazlarýn Kýlýnmasýna Teþvikte Bulunmuþtur:
Þeriatlarda, kullarýn maslahatýna yönelik olarak tecellî eden ilâhî rahmet, onlar için gerekli olan þeylerin beyan edilmesini, taa-tin tam anlamýyla nasýl fayda verebileceðinin açýklanmasýný gerekli kýlar. Böylece her insanýn yeterince nasiplenebilmesi temin edilir; tabiî ihtiyaçlarýný ve geçimlerini karþýlamakla meþgul olan insanlar, behemehal yapýlmasý gereken aslî yükümlülüklere yönelirler, boþ olanlar da nefislerini terbiye etmek, olgunlaþmak ve âhiretlerini tam anlamýyla mamur etmek için uðraþýrlar. Ýþte, teþrîde hep ön plânda tutulan bu ilke gereði, insanlarýn nafile olarak kýlabilecekleri namazlarýn beyan edilmesi, uygun sebep ve vakitlerinin belirlenmesi gerekmiþtir. Bununla yetinilmemiþ, bu namazlarýn kýlýnmasýna yönelik teþvikler getirilmiþ, faydalarý açýklanmýþ, namaz kýlýnmasý yasak olan vakitler dýþýnda, revâtip olarak belirlenmemiþ namazlarýn da kýlýnmasýna insanlar özendirilmeye çalýþýlmýþtýr.
Bu meyanda þeriat, baðlayýcý olmaksýzýn bazý namazlarýn kýlýnmasýný istemiþtir. Bunlarý aþaðýda sýrayla ele alacaðýz. [126]
1. Farz Namazlarýn Sünnetleri:
Teþvik edilen bu namazlarýn baþýnda sünnet namazlar gelir. Bu namazlarýn sünnet oluþunun sebebi þudur: Dünya meþgaleleri, insana Allah'ý unutturur, farz olarak kýlýnan namazlar ve bu esnada okunan zikirler üzerinde düþünülmesini engeller, tâatlerden elde edilmek istenilen faydanýn hasýl olmasýný önler. Çünkü bu meþgaleler, insanýn hayvani yönünü güçlendirir, kalbi katýlaþtýrýr, melekî yönünü ise zayýflatýr. Bu durumda, henüz farza baþlanmadan, kalbin bu tür meþgalelerden arýndýrýlmasýný ve pasýnýn giderilmesini saðlayacak bir vasýtanýn konulmasý gerekmiþ, böylece farz ibadetlere hazýr bir kalp ile girilmesi, kiþinin kendisini ona verebilmesi amaçlanmýþtýr. Ýnsan çoðu zaman kýldýðý namazdan yeterince istifade edememektedir. Nitekim Rasûlullah (s.a.), "Nice namaz kýlanlar vardýr ki, namazlarýndan nasipleri ancak yarýsý, üçte biri, dörtte biridir.[127] sözüyle buna iþarette bulunmuþtur. Bu durumda, namazdan beklenen maksadýn ikmal edilebilmesi için farz namazýn (önünde) ve sonunda nafile olarak namaz konulmasý gerekli olmuþtur. [128][126] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/41.
[127] Benzeri bir hadis için bkz. Tergîb, 1/341.
[128] Önce kýlýnan namazlar bir tür giriþ, sonra kýlman namazlar da bir tür hatime mahiyetindedir.(Ç)
Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/41-42.