Evliyalarýn Hayatý
Pages: 1
Zengeni By: armi Date: 17 Mayýs 2009, 14:11:57
Irak velîlerinden. Ýsmi Mahmûd bin Yûsuf’tur. Bâbâniyye sülâlesindendir. 1717 (H.1130) târihinde Karadað’da doðdu. 1800 (H.1215) târihinde Kerkük’te vefât etti.

Mahmûd Zengenî önce Kur’ân-ý kerîmi ezberledi. Sonra öncelikle okunmasý gereken kitaplarý okudu. Beldesindeki birçok medresede âlet ilimlerini tahsîl etti ve Molla Mahmûd adýyla þöhret buldu.

Mahmûd Zengenî Allahü teâlânýn emirlerine itâat etmede, dünyâya deðer vermemede ve Allahü teâlâdan korkmakta herkesten ileri gitti. Allahü teâlâ ihsânýyla ona yardým edip, bozuk kimselerin þerrinden, fitneden, þeytan ve nefsin kötülüklerinden korunmada ona kuvvet verdi. Tahsîlini tamamlayýp icâzet, diploma aldý. Kerkük’e dönüp evlendi ve orada tâliblere ilim öðretmeye baþladý. Bu sýrada oraya Hindistan’dan Þeyh Ahmed Lâhorî hazretleri geldi. Molla Mahmûd bu velîye ve yanýndakilere hürmet, izzet ve ikrâmda bulundu. Onun bu hâlini gören Þeyh Ahmed Lâhorî çok memnun olup, ona teveccüh ve duâ etti. Böylelikle Mahmûd Zengenî’nin kalp gözü açýldý.

Mahmûd Zengenî kendisine mânevî ilimleri öðreten bir büyüðü bulduðuna çok sevindi ve hemen ona teslim oldu. Onun bildirdiði dersleri yapmaya ve duâlarý okumaya baþladý. Gittikçe kalbindeki nûrlar ziyâdeleþti ve halleri güzelleþti.

Þeyh Ahmed Lâhorî hazretleri Baðdât’a gidip orada Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî hazretlerinin câmiinde altý ay kadar kaldýktan sonra tekrar talebesi Molla Mahmûd’un yanýna geldi. Verdiði dersleri yapmasý sebebiyle kalbinin nûr ile dolduðunu, velîlik makamlarýna ulaþtýðýný gördü ve sevindi. Ona icâzet verip o bölgede mânevî ilimleri insanlarýn kalplerine yerleþtirmesi için vazifelendirdi, kendisi Lahor’a döndü.

Mahmûd Zengenî olgunlaþmýþ hâliyle müslümanlara Kâdiriyye yolunun edeplerini öðretmeye baþladý. Çok kimseler kendisinden istifâde edip ibâdetlerini zevkle yapmaya baþladý.

Bir zaman sonra Mahmûd Zengenî’nin hocasý geri döndü. Talebesinin yaptýðý hizmetleri görünce, çok sevindi ve ona duâ etti. Bundan sonra Mahmûd Zengenî'nin insanlara hak ve hakikatý anlatma gayretleri daha da fazlalaþtý. Yolu her tarafa yayýldý. Çok kimseler talebesi olmakla þereflendiler.

Mahmûd Zengenî’nin talebeleri arasýnda oðlu Þeyh Ahmed de vardý. O da yetiþip icâzet almakla þereflendi. Þeyh Mahmûd, Kerkük’te bir dergâh inþâ etti. Ömrünün sonuna kadar bu dergâhta hak yolunun bilgilerini anlatmakla meþgûl oldu. Sonradan oðullarý ve torunlarý da burada hizmet ettiler. Sultan Abdülhamîd Han da bu dergâhýn yanýna bir câmi inþâ ettirmiþtir.

1) Ulemâüna fî Hidmet-il-Ýlm-i Ved’dîn; s.555

Ynt: Zengeni By: Bilal2009 Date: 13 Aðustos 2015, 21:23:24
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah,  Her hastalýða bir doktor ve bir ilaç gerekir. Tasavvuf da böyledir.  Kiþinin hocasý manevi doktor , hocanýn ogrettiklri ilaç ve talebede hastadir.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri iyilesenlerden eeylesin.
Ynt: Zengeni By: ceren Date: 04 Ekim 2016, 18:15:01
Aleykumselam.Rabbim bizleri kur ani kerimi okuyan ve o yolda hizmet edip allahin rahmetine kavusan ve allah dostu olan Zengeninin yolunda giden kullardan olalim inþallah...
Ynt: Zengeni By: Sevgi. Date: 05 Ekim 2016, 07:38:25
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlam bizleri Kur'an'ý Kerîmi kendine rehber edinen ve hakkýyla öðrenip hayatýna nakþedebilen kullarýndan olabilmeyi nasip etsin inþaAllah. Amin ecmain.
  Bilgiler için Allah ( c.c ) Razý olsun.

radyobeyan