Bidayetül Müctehid
Pages: 1
Kamet By: sidretül münteha Date: 30 Ocak 2011, 16:10:55
B- Kamet



Bu mevzuda -kametin hükmü ve þekli olmak üzere- iki hususta ihtilâf etmiþlerdir.

1. Hükmü: Kametin hükmü, cumhûr'a göre hem fertlere, hem cemaate ezandan daha kuvvetli bir sünnet-i müekkede'dir. Zahirîlere göre ise farzdýr, fakat bu farziyyet mutlak mýdýr, yoksa namazýn farzlarýndan mýdýr? Bunu bilmiyorum. Çünkü bu iki ihtimal arasýnda fark vardýr. Birinci ihtimale göre kametin terki halinde namaz fasit deðildir. Ýkinci ihtimale göre fasittir. îmam Mâlik'in tabi'ierinden îbn Kenane: «Kasden kamet getirmeyenin namaza fa­sittir» demiþtir.

Bu ihtilâfýn sebebi; Peygamber (s.a,s) Efendimiz'in kâmetsiz namaz kýldýrmayýþý ve «Beni nasýl namaz kýlar görüyorsanýz öylece namaz kýlýn» [83] hadisindeki mücmeli-açýklayan fiillerden biri midir -ki vacib olduðunu ifade etsin- yoksa mendubluða hamledilen fiillerden mi­dir, diye ihtilâf etmeleridir.

Mâlik b. Hüveyris hadisinin zahiri, cemaat için de, tek baþýna namaz ký­lan için de kametin farz olmasýný göstermektedir.

2. Þekli: Kametin keyfiyetine gelince: Ýmam Mâlik ile Ýmam Þafii'ye göre tekbirler ikiþer, diðer lafýzlar ise birer keredir.Yalnýz,          .

cümlesi Ýmam Þafii'ye göre iki keredir. Hanefýlere göre lafýzlarýn hepsi ikiþer keredir. Ýmam Ahmed'in görüþü ise -ezandaki grüþü gibi- birer ve ikiþer kere arasýnda seçimli olmaktýr.

Bu ihtilâfýn sebebi, bu mevzuda Ebî Leylâ'nýn geçen hadisi ile, sabit olan Enes'in hadisi arasýndaki çeliþmedir. Çünkü Enes'in hadisinde «BiÝâl'e ezan lafýzlarýný Ýkiþer ikiþer, kamet lafýzlarýný birer birer söy­lemesi emrolundu. Yalnýz

lafzýný iki kere söylemekle memur oldu»[84].

Ebî Leylâ'nýn hadisinde ise «Peygamber (s.a.s) BiÝâl'e emretti. Bilâl de -kelimeleri ikiþer defa tekrarlamak suretiyle- hem ezan okudu, hem kamet getirdi» [85]denilmektedir.

3. Kadýnlarýn Ezan ve Kameti: Cumhûr'a göre kadýnlara ne ezan, ne de kamet vardýr.

Ýmam Mâlik, kadýnlara kameti, Ýmam Þafii de hem ezaný, hem kameti istihsan (iyi) görmüþlerdir. Ibnü'l-Münzir, «Rivayet olunduðuna göre Hz. Âiþe (r.a.) hem ezan okur, hem kamet getirirdi» [86]diyor. Bu ihtilâf, kadý­nýn imam olup olamayacaðý hakkýndaki ihtilâftan doðmuþtur. Kimisi de: «Ýbâdetlerde kadýnýn da erkek gibi olmasý- aksini gösteren bir delil bulun­mazsa- asýldýr» demiþtir. [87]


[83] Buhârî, Ezan, 10/18, no: 631; Müslim, Salât, 4/9, no: 391.

[84] Buhâfî, Ezan, 10/2, no: 605.

[85]Ebû Dâvûd, Salât, 2/28, no: 507

[86] Hâkim, 1/203-204; Beyhâkî, 1/408

[87] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/247-248.



radyobeyan