Yolculuk halinde namaz By: sidretül münteha Date: 28 Ocak 2011, 21:01:13
4.Yolculuk Halinde Namaz
Bu babda iki fasýl olup birinci fasýl kasr'a (namazý kýsaltmaya), ikinci fasýl cem'e (iki namazý birlikte kýlmaya) dairdir. [353]
A- Yolculukta Namazlarý Kýsaltma (Kasr):
Yolculukta iki namazý cem' etmenin (birlikte kýlmanýn) cevazýnda ihtilâf olunuyorsa da, namazý kasretmenin (dört rek'ath namazlarý ikiye indirmek suretiyle kýsaltmanýn) cevazýnda ihtilâf yoktur. Zira bütün ulema, yolculukta namazýn kasredilebileceðinde müttefiktirler. Ancak Aiþe (r.a.), þâzz bir görüþte bulunarak «Kasnn cevazý korku haline mahpustur. Çünkü Cenâb-ý Hak,
"Yolculukta bulunduðunuz zaman, eðer kâfirlerin size bir fenalýk yapacaðýndan korkarsaniz, namazý kýsaltmanýzda size bir günah yoktur" [354] buyurmuþtur» demiþtir.
Hz. Aiþe (r.a.)'nin bu görüþünü savunanlar «Peygamber (s.a.s) Efendimiz de ancak, kâfirlerin ansýzýn baskýn yapmalanndan endiþe duyduðu için namazý kasretmiþtir» demektedirler.
Kasr'ýn cevazýnda müttefik olan ulema, kasr ile ilgili olarak beþ hususta ihtilâf etmiþlerdir:
1- Kasrin hükmü nedir?
2- Kasr yolculuðunun mesafesi ne kadardýr?
3- Kasn vacib veya caiz kýlan hangi yolculuktur?
4- Yolculuða baþlarken, nereden itibaren kasr yapýlabilir?
5- Yolcu, bir yerde durduðu veya durmak istediði zaman o yerde kaç güne kadar kasr yapar veya yapabilir? [355]
1.Kasr'ýn Hükmü:
Kasr'ýn hükmü hakkýnda kimisi: «Vacib-i muayyen (belirli vacib)'dir», kimisi «-Yemin keffareti gibi- vacib-i muhayyer (seçimli vacib) olup yolcu, kasr ile itmam (tamamlama) arasýnda serbesttir», kimisi «Sünnettir», kimisi de «Ruhsattýr» demiþtir.
Birincisini îmaný Ebû Hanife ile ta'bileri ve bütün Küfe ulemasý, ikincisini îmam Þafii'nin tabileri, üçüncüsünü, -kendisinden gelen en meþhur rivayete göre- îmam Mâlik, dördüncüsünü de, -kendisinden gelen en meþhur rivayete göre- îmam Þafii söylemiþtir. îmam Þafii'nin en fazla tutunan görüþü budur.
Bu ihtilâfýn sebebi; makul mânâ, naklolunan lafzýn sigasýyla, fiili delilin de, hem ma'kul mânâ, hem de menkul lafzýn sigasýyla çeliþmesidir. Zira namazýn yolculukta kýsaltýlmasýndan, yolculuðun zor ve meþakkatli bir hal olduðu için yolcuya gösterilen bir aýhsat ve kolaylýk olduðu sezilmektedir. Nasýl ki yolcuya, oruç tutmak ve benzeri birçok kolaylýk tanýnmýþtýr.
Nitekim, Ya'la b. Ümeyye'nin «Hz. Ömer (r.a.)'e: Cenâb-ý Hak:
"Eðer kâfirlerin size bir fenalýk yapacaðýndan korkarsamz" diye namazý kýsaltabilmemizi bir þarta baðlamýþtýr. Halbuki biz -yolculukta böyle bir durum olmasa da- namazýmýzý kýsaltýrýz. Bu nasýl olur? diye sordum. Hz. Ömer: Senin bu düþündüðünü ben de düþündüm ve Peygamber (s.a.s)'e sordum: Bana:
(<bu, Cenâb-ý ALLAH tarafýndan size verilen bir sadakadýr. ALLAH'ýn sadakasýný reddetmeyiniz» buyurdu, dedi» [356] mealindeki hadisi de bunu te'yid etmektedir. Çünkü bundan da kasrýn bir ruhsat olduðu anlaþýlmaktadýr.
Ebû Kulâbe'nin, Benî Amr kabilesinden bir adamýn Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanýna gelip, Efendimiz'in (s.a.s) kendisine:
«Cenâb-ý ALLAH, yolcu üzerinden orucu ve namazýn yarýsýný indirmiþtir» [357]buyurduðuna dair hadisi de keza ruhsat olduðunu göstermektedir. Bu iki hadis de sahih hadisler arasýnda yer almýþlardýr. Ýþte bütün bunlar kasnn ne vacib, ne de sünnet olduðunu, belki müslümanlara bahþedilen bir kolaylýk ve hafifletme olduðunu göstermektedirler.
Sýhhati üzerinde ittifak edilen Hz. Âiþe (r.a.)'nin «Namaz ikiþer rek'at olarak farz kýlýnmýþtý. Sonradan yolculuk namazý olduðu gibi býrakýldý da,
hazar halindeki namaza iki rek'at daha eklendi» [358] hadisi ile, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in fiili, bunlarla çeliþmektedirler. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in, bütün yolculuklarýnda namazlarýný kasrettiði rivayet olunmuþ [359] ve hiçbirinde namazýný tam kýldýðý -sýhhatli olarak- rivayet olunmamýþtýr. Ýþte bu durumdur ki, yolculukta namazýn kasrýný vacib-i muhayyer veya sünnet görenleri bu görüþe sevketmiþtir. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz tarafýndan terk olunmayan bir þeyin ya vacib-i muhayyer, ya sünnet ya vacib-i muayyen olmasý lâzým gelmektedir. Fakat vacib-i muayyen olmasýna yolculukta namazý kasretmekten sezilen mânâ, ruhsat olmasýna da naklolunan lafýz mani olmaktadýr. Þu halde ya vacib-i muhayyer veya sünnettir. Bunlarýn mes'eleyi bu þekilde yorumlamalarý delilleri te'lif etme yollarýnýn bir çeþididir.
Bunlar, Hz. Âiþe (r.a.)'nin "Tamam kýlardý" hadisine de [360] «Ma'lûldur. Çünkü meþhurdur ki Hz. Âiþe (r.a.) yolculukta namazýný tam kýlardý» demiþlerdir. Atâ da Hz. Âiþe (r.a.)'den «Peygamber (s.a.s) yolculukta namazýný kâh tamam kýlar, kâh kýsalardý, kâh oruç tutar, kâh tutmazdý, kâh öðle namazýný ikindiye býrakýr kâh ikindi namazýný öðle namazý ile birlikte kýlardý, kâh akþam namazým yatsýya býrakýr, kâh yatsýyý akþam namazý üzerine getirirdi» [361]diye rivayet etmiþtir.
Vacibi muayyen olmasýna da Enes'in hadisi manidir. Ebû Nüceyh Mekkî de «Muhammed (s.a.s)'in ashabý, birlikte yolculuk yaparlardý. Kimi namazýný tamam kýlardý, kimi kasrederdi, kimi oruç tutar, kimi tutmazdý. Ne bunlar onlarý, ne de onlar bunlarý ayýplamazlardý»[362] demiþtir. [363]
2.Yolculuðun Mesafesi:
Bu mevzuda, ulemanýn ihtilâf ettiði ikinci mes'ele, namazýn kasroluna-bileceði yolculuðun mesafesidir. Ulemâ bunda da bir hayli ihtilâf etmiþlerdir. Ýmam Mâlik, Ýmam Þafii, Ýmam Ahmed ve büyük bir kitle, «Dört be-rid'ten, yani normal yürüyüþle bir günlük mesafeden az olan bir yolculukta namaz kýsaltýlamaz» demiþlerdir.
Ýmam Ebû Hanife ile tabileri ve Küfe ulemasý «Namazýn kýsaltýlabile-ceði mesafenin en azý, -yöndeðisürmemek þartýyla- üç günlüktür» demiþlerdir.
Zahirîler ise «Muayyen mesafe þart deðildir. Uzak olsun, yakýn olsun her yolculukta namaz kýsaltýlabilir» demiþlerdir.
Bu ihtilâfda, hükmün sebebi ile hükmü bildiren lafzýn birbirleriyle çeliþmesinden doðmuþtur. Çünkü namazý kýsaltabilmenin yolculuk haline mahsus olmasýndan, -oruçta olduðu gibi- bunda da yolculuk meþakkatinin sebep olduðu anlaþýlmaktadýr. Durum böyle olunca da, meþakkatli olmayan az mesafeli yolculuklar da kasredilmemesi lâzým gelir.
Bunu nazara almayýp da sýrf lafza bakanlar ise; Peygamber (s.a.s) Efendimiz «Cenâb-ý ALLAH yolcudan orucu ve
namazýn yarýsýný indirmiþtir» buyurmuþtur. Þu halde, kendisine yolcu denilen herkes oruç tutmayabilir ve namazýný kýsaltabilir demiþ ve bunu Müslim'in Hz. Ömer (r.a.)'den rivayet ettiði «Peygamber (s.a.s) onyedi mil civarýnda olan mesafelerde namazýný kasrederdi» [364] hadisi ile de te'yid etmiþlerdir.
Bir cemaat de -yukarýda söylediðimiz gibi- beþinci bir görüþte bulunup, «Ancak korku halinde olan kimse namazýný kýsaltabilir. Zira Cenâb-ý Hak "Eðer kâfirlerin size fenalýk yapacaðýndan korkarsanýz" buyurarak namazýn kýsaltýlabilmesi için korkuyu þart kýlmýþtýr» demiþlerdir. Bunun da Hz. Aiþe (r.a.)'nin görüþü olduðunu ve Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den de ancak korktuðu zamanlarda namazýný kasretmiþ olduðunu söylemiþlerdir.
Hükme, yolculuðun meþakkatli olduðunu sebep görenlerin mesafe miktarýnda ihtilâf etmelerinin sebebi ise, ashab-ýkiramýn bu hususta ihtilâf etmeleridir. Ýmam Mâlik'in rivayetine göre Ýbn Ömer ile Ýbn Abbas dört beridlik mesafeyi þart görürlerdi. Üç günlük mesafenin þart olmasý da îbn Mes'ud ile Hz. Osman (r.a.)'dan rivayet olunmuþtur. [365] [353] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/335.
[354] Nisa, 4/101.
[355] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/336-337.
[356] Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 6/1, no: 686; Ebû Dâvûtî, Salât, 2/279, no: 1199.
[357] Tahâvî, Þerhu Meâni'l-Asâr, 1/422.
[358] Buharý, Menâkýb, 63/48, no: 3935; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 6/1, no: 685.
[359] Dârakutnî, 2/189, no: 44.
[360] Buhârî, Taksîrü's-Salât, 18/5, no: 1090.
[361] Dârakutnî, 2/189, no: 44; Beyhâkî, 3/141.
[362] Beyhâkî, 3/145.
[363] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/337-338.
[364] Müslim, Salâtü'l-Müsâfirtn, 6/1, no: 692.
[365] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/338-339.
Ynt: Yolculuk halinde namaz By: ceren Date: 17 Ocak 2020, 20:40:16
Esselamu aleyküm.kolaylik saðlayan Ýslam dinine binler kez sübhanallah...
Ynt: Yolculuk halinde namaz By: Sevgi. Date: 19 Ocak 2020, 04:18:32
Aleyküm selâm. Bu faydalý bilgileri bizlerle paylaþtýðýnýz için Allah sizlerden razý olsun kardeþim
Rabbim ilmimizi artýrsýn inþaAllah
Ynt: Yolculuk halinde namaz By: Bilal2009 Date: 20 Ocak 2020, 09:16:40
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri ilim öðrenen kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun