Korku halinde namaz By: sidretül münteha Date: 28 Ocak 2011, 17:54:10
5. Korku Halinde Namaz:
A- Hükmü:
Ulema, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den sonra korku hali namazýnýn caiz olup olmadýðýnda ve bu namazýn keyfiyetinde ihtilâf etmiþlerdir. Çoðu, bu namazýn caiz olduðu görüþündedirler. Çünkü Cenâb-i Hak "Yolculuða çýktýðýnýz zaman, eðer kâfirlerin size fenalýk yapacaðýndan korkarsanýz namazý kýsaltmakta sizin için bir günah yoktur" [386] buyurmuþtur.
Bu namazýn cevazý aynca, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in ve kendisinden sonra halifelerinin bu namazý kýlmalan ile de sabit olmuþtur. îmam Ebû Hanife'nin tabiîerinden îmam Ebû Yusuf ise çoðunluktan aynlarak, «Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den sonra tek bir imam, bu namazý kýldýramaz. Bu namaz, ancak iki imam tarafýndan kýldýnlabilir. Biri, bir taifeye iki rek'at kýldýrýr, biri de, bunlar namaz kýlarlarken koruyuculuk yapan diðer taifeye iki rek'at kýldýrýr ve bu sefer ötekiler koruyuculuk yapar» demiþtir.
Buihtilâfýn sebebi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in ashabýna kýldýrdýðý bu namaz umûmî bir ibâdet midir, yoksa onun þerefine has bir hüküm müdür diye ihtilâf etmeleridir.
Bu namazý umumi bir ibâdet görenler, «Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e mahsus bir hüküm deðildir» demiþlerdir.
«Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in þerefine has bir hükümdür, çünkü eðer öyle olmasaydý ashab iki kýsým olup ayn ayn iki imam arkasýnda namaz kýlabilirlerdi. Hepsinin Peygamber (s.a.s) Efendimizin arkasýnda namaz kýlmalan bu namazýn ona has hükümlerden biri olduðunu göstermektedir» diyenler ise bu namazýn cevazýný benimsememiþlerdir. Bunlara göre, "Ey Muhammed, sen aralarýnda olup da namazlarýný kýldýrdýðýn zaman, bir kýsmý seninle beraber namaza dursun ve silahlarýný alsýnlar.." [387]âyet-i kerimesinin delilü'l-hitab'ý da bu görüþlerini .te'yid etmektedir. Çünkü âyetten «Sen aralarýnda olmadýðýn zaman hüküm baþkadýn> diye anlaþýlmaktadýr. Þam fukahasmdan bir kitle de, «Korku bulunduðu hallerde namaz -korku zail oluncaya kadar- te'hir edilir. Nitekim Peygamber (s.a.s) Efendimiz Hendek savaþýnda öyle yapmýþtýr» [388] demiþlerdir.
Cumhur, «Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Hendek savaþýnda namazýný te'hir ediþi -korku namazýna dair âyetin nüzulünden önce olduðu için- onunla nesholunmuþtur» demiþtir. [389]
B- Þekli:
Bu namazýn keyfiyeti hakkýnda ise, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in kýldýrdýðý bu namaza dair rivayetler çok çeþitli olduðu için ulema da çeþitli görüþlerde bulunmuþlardýr. Bu babta rivayet olunan þekillerin meþhur olanlarý, yedi þekil olup biri, Salih b. Havvat'ýn Zâtü'r-Rýk'a sa[390]vaþýnda Peygamber (s.a.s) Efendimizle birlikte namaz kýlanlardan iþittiði þekildir.
imam Mâlik ile Müslim'in kaydettikleri bu hadise göre ashabtan bir kýsým, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in arkasýnda saf baðlamýþ, bir kýsým da düþman karþýsýnda durup düþmaný gözetlemiþ tir. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bunlara bir rek'at kýldýrýp ikinci rek'ata kalktýktan sonra ayakta beklemiþ, bunlar da namazýn kalan kýsmýný tek baþýna kýlýp selam vermiþ ve düþmanýn karþýsýna geçmiþlerdir. Bundan sonra ikinci kýsým gelmiþ, Peygamber (s.a.s) Efendimiz ikinci rek'aü da bunlara kýldýrmýþ ve oturduktan sonra namazý tamamlamalarýný beklemiþtir. Bunlar da namazýn kalanýný tek baþýna kýlýp kendilerini bekleyen Peygamber (s.a.s) Efendimizle birlikte selam vermiþlerdir.
îmam Þafii bu þekli benimser, imam Mâlik ayný hadisi Kasým b. Muhammed yolu ile Salih b. Havvat'tan, Yezid b. Revman'ýn hadisi mealinde ve mevkuf olarak rivayet etmiþtir [391]. Buna göre, Peygamber (s.a.s) Efendimiz ikinci rek'atý kýldýktan sonra ikinci taifeyi beklemeden selam vermiþtir.
imam Þafii müsned olduðu için birinci rivayeti, imam Mâlik de usûle daha uygun olduðu için ikinci rivayeti tercih etmiþlerdir. Zira usûl, imamýn ikinci taifenin namazý bitirmelerini beklememesidir. Çünkü imam kimseye uymaz, imama uyulur.
Üçüncüsü, Ebû Ubeyde b. Abdullah b. Mes'ud'un babasýndan iþittiði hadiste varid olan þekildir. Bu hadisi de Süfyan Sevrî ve bir kitle rivayet etmiþ olup Ebû Dâvûd tarafýndan kaydedilmiþtir. îbn Mes'ud «Rasûl-i Ekrem (s.a.s) korku namazýný bir taifeye kýldýrdý. Bir taife de düþmana karþý durdular. Rasûl-i Ekrem (s.a.s)'in beraberinde olanlar bir rek'at kýldýktan sonra selam vermeden gidip düþmanýn karþýsýnda durdular. Bu sefer ötekiler gelip Rasûl-i Ekrem (s.a.s)'in arkasýnda durdular. Rasûl-i Ekrem (s.a.s) bunlara da bir rek'at kýldýrdýktan sonra selâm verdi ve bunlar kalkýp bir rek'at daha kýldýlar ve selâm verdikten sonra düþman karþýsýnda duran ötekilerin yerine geçtiler. Bu sefer ötekiler dönüp bir rek'at"daha kýldýlar ve selâm verdiler» [392]demiþtir.
imam Ebû Hanife ile -yukarýda geçtiði üzere- imam Ebû Yusuf dýþýnda kalan tabileri de bu þekli benimsemiþlerdir.
Dördüncüsü, Ebû Ayyaþ ez-Zurkî'nin hadisinde varid olan þeklidir. Zurkî «Usfân savaþýnda Rasûl-i Ekrem (s.a.s) ile beraberdik. Müþriklerin baþýnda Halid b. Velid bulunuyordu. Müþrikler 'Namazda iken onlara baskýn yapsak onlarý gafil avlarýz', dediler. Bunun üzerine Cenâb-ý Hak kasr âyetini indirdi. Vakit de öðle ile ikindinin arasý idi. ikindi olunca Rasul-i Ekrem kýbleye karþý durdu. Müþrikler de karþýsýnda idiler. Rasâl Ekrem (s.a.s)'in arkasýnda bir saf ve bu safýn arkasýnda da bir baþka saf durdu. Rasûl-i Ekrem (s.a.s) rýýkû'a vardý. Bunlar da kendisi ile birlikte rukû'a vardýlar. Sonra secde etti. Arkasýndaki saf da secde etti. Fakat öteki saf onlarý korumak için ayakta durdular. Birinci saf iki secdeyi yapýp ayaða kalktýktan sonra bunlar secde ettiler. Sonra bu iki saf yerlerini deðiþtirdiler. Sonra Rasûlullah (s.a.s) rukâ'a vardý. Bunlar da ntkû'a vardýlar. Sonra secde etti. Arkasýndaki saf da secde etti. Ötekiler ise ayakta durup onlarý korudular. Rasûlullah (s.a.s) ile arkasýndaki saf oturunca da bunlar secde ettiler ve hepsi oturup Rasûl-i Ekrem (s.a.s) ile birlikte selâm verdiler» [393] demiþtir.
Peygamber (s.a.s) Efendimiz Usfân'da kýldýrdýðý bu namaz þeklini Benî-Selim savaþýnda da kýldýrmýþtýr. Ebû Dâvûd, "Bu þekil, Câbir, îbn Ab-bas, Mücâhid, Ebû Mûsâ ve Hiþâm b. Urve'den de rivayet olunmuþtur" [394]demektedir.
Ebû Dâvûd, «Süfyan Sevrî de bunu benimser ve ihtiyata en uygun olan þekil de budur. Zira bunda normal namazýn efaline aykýrý düþen büyük bir hareket yoktur» der. Müslim de bunu Câbir'den rivayet etmekte ve Cabir'in «Nasýl ki bu askerleriniz âmirlerini koruyorlar» diye söylediðini de kaydetmektedir.
Beþincisi, Huzeyfe'nih hadisinde anlatýlan þekildir. Sa'lebe b. Zehdem
demiþtir ki, «Taberistan'da Said b. el-Asi'nin yanýnda idik. Said kalkýp, "Hanginiz Rasûhýllah (s.a.s) ile birlikte korku namazýný kýlmýþtýr?" diye sor-du. Huzeyfe "Ben kýldým. Rasûlullah (s.a.s) bunlara bir, þunlara da bir rek'at kýldýrdý ve bununla yetinip daha baþka bir þey yapmadýlar" dedi» [395]
Halbuki, bu þekil, namazýn aslýna büyük ölçüde aykýrýdýr.
Bu mânâda Ýbn Abbas'tan da "Namazýn hazarda dört, yolculuktaiki ve korku da da bir rek'at olduðu Peygamberimiz'in dili ile bildirilmiþtir"[396] diye söylediði rivayet olunmuþtur. Süfyan Sevrî bu þeklin cevazýný benimser.
Altýncýsý, -Ebû Bekre [397]ile Câbir'in [398]hadislerinde anlatýldýðý üzere-Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in her bir taifeye ikiþer rek'at kýldýrdýðýna dair olan þekildir ki Hasan Basrî bununla fetva veriyordu. Bundan, imam ile imâma uyanýn niyetleri deðiþik de olsa, caiz olduðu anlaþýlmaktadýr. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz namazýný tamam kýlmýþ ve kendisine uyanlar kas-retmiþlerdir. Bu hadisi de Müslim rivayet etmektedir.
Yedincisi, Ýbn Ömer'in Peygamber (s.a.s) Efendimize isnad ettiði hadisinde anlattýðý þekildir. Kendisinden korku namazýnýn keyfiyeti sorulan îbn Ömer, «Ýmam bir taifenin önüne geçip onlara bir rek'at kýldýrýr. Bir taife de onlarla düþman arasýna girip namaza katýlmazlar. Ýmam. ile bir rek'at kýlarlar ve imam iki rek'at kýlmýþ olduðu için selâm verir. îmam'ýn selamýndan sonra iki taife eksik kalan birer rek'atlarýný tek baþýna kýlarlar ve böylece onlar da iki rek'at kýlmýþ olurlar. Þayet korku daha da þiddetli olursa o zaman yürüyerek, ayakta veya diz çökerek, binerek, kýbleye karþý durarak veya durmayarak, kýsacasý nasýl imkân bulurlarsa öylece kýlarlar» [399] diye cevap vermiþtir.
Ýmam Mâlik'in tabilerinden Eþheb ile bir kitle de bu þekli benimsemiþtir. Ebû Ömer, "Gerçek hüccet, Ýbn Ömer'in hadisini benimseyenlerindir. Zira bu hadis, muhaliflerine karþý birer hüccet olan Medineli imamlar tarafýndan nakledilmiþtir. Ayrýca bu þekil, usûle daha uygundur. Çünkü bu þekilde her iki taife de eksik kalan, namazlarýný imam selâm verdikten sonra tamamlamýþ olurlar ki, normal namazlarda üzerinde icma edilen usûl de böyledir» demiþtir.
Ulemânýn çoðu "- bu hadiste anlatýldýðý üzere- korku þiddetli olduðu zaman, kýbleye karþý durarak veya durmayarak, rükû' ve, secde yapmadan ima' ve iþaretlerle namaz kýlmak caizdir", demiþlerdir.
Ýmam Ebû Hanife ise, bu görüþe katýlmayýp, «Korku da olsa, kýbleye karþý durmadan namaz kýlmak caiz deðildir ve savaþýrken namaz kýlýnamaz» demiþtir.
Bu ihtilâfýn sebebi; bu þeklin usûle büsbütün aykýrý olmasýdýr. Kimisi de bu þekillerin hepsini de caiz görüp "Namaz kýlan, bu þekillerden hangisini isterse yapabilir", demiþtir. Kimisi de "Bu deðiþiklik, ancak savaþýn durumuna göre olur", demiþtir. [400]
[386] Nisa, 4/101.
[387] Nisa, 4/102.
[388] Buhârî, Havf, 12/4, no: 945. .
[389] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/353.
[390] Mâlik, Havf, 11/1, no: I; Müslim, Salâlü'l-Müsâfirîn, 6/57, no: 842.
[391] Mâlik, Saiâtü'l-Havf, 11/1, no: 2.
[392] Ebû Dâvûd, Sâ/öf, 2/286, no: 1244.
[393] Ebû Dâvûd, Safâ, 2/281, no: 1236.
[394] Ebû Dâvûd, Salât, 2/281, no: 281.
[395] Ebû Dâvûd, Salât, 2/287, no: 1246.
[396] Müslim, Müsâfirîn, 6/1, no: 687; Ebû Dâvûd, Salât, 287, no: 1247.
[397] Ebû Dâvûd, Salât, 2/288, no: 1248.
[398] Buhârî, Megâzî, 64/31, no: 4136.
[399] Mâlik, Salâtü'l-Havf, I, no: 3.
[400] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/355.
Ynt: Korku halinde namaz By: ceren Date: 28 Ocak 2020, 18:36:06
Esselamu aleyküm.korku halinde peygamber efendimizin sünnetine tabi kalýp namazini ihya eden kullardan olalým inþallah...
Ynt: Korku halinde namaz By: Sevgi. Date: 29 Ocak 2020, 06:28:24
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri Peygamber Efendimizin yolundan hiiiç ayýrmasýn inþaAllah
Ynt: Korku halinde namaz By: Bilal2009 Date: 30 Ocak 2020, 15:58:12
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun