Saadet madi zevlerdemidir By: Hadice Date: 28 Ocak 2011, 15:57:12
SAADET MADDÝ ZEVKLERDE MÝDÝR?
Bazýlarý böyle sanýp mutluluðu zenginlikte, bol geçimde, refah yaþamada aradýlar. Fakat geçim düzeyi yükselmiþ; yiyecek, içecek, mesken ve araba gibi maddi hayatýn isteklerini ileri derecede temin etmiþ ülkeler hala mutsuzluktan þikayet ediyo rlar, sýkýntý ve boðulma hissediyorlar ve mutluluk için baþka yollar arýyorlar.
Bundan birkaç sene önce, Roza dergisinin baþyazarý “Cenet Halký Mutlu Deðil” baþlýklý bir araþtýrma yazýsý neþretti. Bu dergi öyle maneviyat ile, ruh ile de ilgilenmez. Cennet halký ile Ýsveçlileri kasdediyor. Ýsveçliler, rüya gibi bir ekonomik düzeyde yaþarlar. Hayatlarýnda, fakirlik, ihtiyarlýk, iþsizlik ve kaza gibi hiç bir korku bulunmaz. Çünkü bu gibi þeylerle karþýlaþanlara yeteri kadar tazminat ödeniyor. Öyleki bir vatandaþ, hiç bir þekilde ekonomik yönden þikayet edemez.
Ýsveçli bir þahsa, milli geliren senede 521 Mýsýr lirasý düþer, yani ayda yaklaþýk olarak 43 Mýsýr lirasý.
Ýsveç’te sosyalist düzen, sýnýflar arasýndaki farký kaldýrmýþ durumdadýr. Çünkü vatandaþlara aðýr vergiler yüklemiþ; baþka herhangi bir devletin yapamayacaðý saðlýk sigortasý, sosyal güvenlik gibi kurumlar getirmiþtir.
“Ýsveçli her vatandaþ bir maaþ alýr. Üstelik; hastalýk yardýmý, iþsizlik yardýmý, pahalýlýk yardýmý, mesken yardýmý, körlük yardýmý da alýr ve burlar peþinen ödenir. Hastahanelerde de parasýz tedavi olur”.
“Her kadýna analýk yardýmý yapýlýr. Doðum masraflarý, hastahanede bakým bu yardýmýn içindedir. Her çocuk için de ek yardým yapýlýr”.
Mecburi iþ kazalarý için de sigortalar vardýr”.
Ýþsizlik halinde yapýlan yardým, devletçe yapýlan yardýmlarýn en büyüðüdür.
“Devlet çocuklara da inanýlmayacak derecede sosyal yardýmlar yapar. Mesela, 16 yaþýna kadar her çocuða yýlda 40 Mýsýr lirasý tutarýnda mali yardým yapýlýr. Ayrýca parasýz saðlýk bakýmý, 14 yaþýna kadar çocuðun yararlanacaðý meccani diploma masraflarý, okul yaþýndan küçük çocuklara gün boyu için gayet az bir para ile açýlan kreþler gibi”.
“Eðitim ve öðretimin her kademesi parasýzdýr. Ayrýca gücü yetmeyenlere yiyecek ve giyecek yardýmý yapýlýr. Çalýþkan talebelere 250 Mýsýr lirasýna varacak kadar araþtýrma kredisi verilir”.
“Devlet, düþük faizle ve beþ senede ödenmek üzere evlenme kredisi de verir”.
“Ýsveçli vatandaþlarýn verdiði vergilerin üçte birini devlet, sosyal güvenlik fonuna yatýrýr. Bu paranýn % 80 i parasal yardýmlara ödenir. En büyük bütçe “Sosyal Ýþler Bakanlýðý” bütçesidir. Bundan sonra da Eðitim Bakanlýðý bütçesi gelir”.
Kapanmadýk bir gedik býrakmayan bu garantilere raðmen, gazeteci diyor ki, Ýsveç’te halk muzdarip bir hayat yaþar. Sinirler gergin, þikayet çok. Ümitsizlik. Bunun sonunda da halk, bu sýkýcý hayattan kurtulmak için intihara sýðýnýyor. Her yýl binlercesi bu yolla hayatlarýný kaybediyor.
Araþtýrmayý yapan þu sonuca varýyor; bu mutsuzluðun arkasýndaki sýr, tek bir þeye racidir, o da imansýzlýk.
Bugün Amerika dünyanýn en zengin ülkesidir. Gökdelenlere, feza gemilerine, her tarftan altýn fýþkýrmasýna raðmen, zenglinlik Amerikalýlara mutluluk vermemiþtir. Amerikalý bir mütefekkir þöyle diyor: “Newyork’ta hayat, mutsuzluðun ve bedbahtsýzlýðýn güzel bir örtüsüdür!”.
Doðulu olsun, batýlý olsun gözü olan herkes bu mutsuzluðu görmektedir. Doðulu öyle yazarlar var ki, bu konudaki gözlemlerini þimdi buraya aktarmak mümkün deðildir.
Batýlýlardan Fransýz edebiyatçýsý Fransuva Sacan Newyork’u iki defa ziyaret etmiþ, gözlemlerini bir kitapta toplamýþ. Kitabýnýn bir yerinde diyor ki: “Newyork insana aðýr geliyor”. Newyork öyle bir þehir ki, kendinin kalbi, içinde oturanlarýn kalbinden daha süratli atýyor. Gerçek þudur ki, Newyork halkýnýn çektiði sýkýntý, ruhi sýkýntýdýr. Bu yorgun, kuvvetten düþmüþ ve aceleci Amerikalýlarýn tansiyonlarý yüksektir. Nasýl harcayacaklarýný bilmeden vakitten tasarruf etmek istiyorlar...”
Profesör Köln Wilson da Newyork’un binalarýnýn ve maddi parlaklýðýný þöyle dile getiriyor: “Newyork’un bu durum mutsuzluðu örten güzel bir örtüdür”.
Demek ki mal çokluðu mutluluk demek deðildir. Ve mutlulðu gerçekleþtirecek esas öðe de deðildir. Hatta mal çokluðu, çoðu zaman, ahiretten önce dünyada insana yük olur. Bunun içindir ki, Cenab-ý Allah münafýklarýn hakkýnda þöyle demiþtir:
“Ey Resulüm, sakýn onlarýn ne mallarý, nede evletlarý seni imrendirmesin. Allah, ancak onlar kafir olduklarý halde canlarýnýn çýkmasýný ve dünya hayatýnda bunlar sebebi ile kendilerine azapetmesini diliyor”. (Sad: 38/55)
Buradaki azap; sýkýntý, yorgunlak, elem, keder ve hastalýk, demektir. Bu halihazýrdaki dünya azabýdýr. Mesela þu hadisi þerif de ayný þeye iþaret ediyor: “yolculuk cehennem azabýndan bir parçadýr”. Bütün düþüncelerini, ilimlerini, emel ve arzularýný mala baðlayanlar üzerinde ayný þeyi gözlerinizle görmekteyiz. Bu tiplerin daima ruhlarý muazzep, kalpleri yorgundur. Bunlara az yetmez, çok da karýnlarýný doyurmaz.
Hz. Enes’in, Resulullah (s.a.v.) den rivayet etmiþ olduðu þu hadis de bu ruh azabýný tasvir etmektedir: “Her kimin bütün düþüncesi ahiret olursa, Allah onun kalbine zenginlik verir, daðýnýklýklarýný toplar ve dünya hor ve hakir olarak ayaðýna gelir. Kimin de bütün düþüncesi dünya olurlarsa, Allah fakirliði gözünün önüne getirir, topluluðunu daðýtýr ve dünyadan da ancak kýsmeti kadar eline geçer” 22.
(22) Hadisi Tirmizi Enes’ten rivayet etmiþtir. Ýbn-i Mace ve diðerleri de Zeyd b. Sabit’ten benzerini rivayet etmiþlerdir.
Dünyada en büyük azap da -Ýbn Kayyim el-Cevzi23 nin dediði gibi- fikir daðýnýklýðý ve devamlý fakirlik korkusudur. Eðer dünya aþýklarý sahoþ olmasa idiler, bu azaptan feryat ederlerdi. Zaten çoklarý þikayet etmede ve baðýrýp çaðýrmadýlar ya! Dünya meþakkatine katlanmak ve dünyaya gönül verenlerle uðraþmak da bir nev’i azaptýr. Netekim geçmiþ zatlardan biri þöyle demiþtir: “Dünyayý seven musibetleri hazýrlansýn”. Dünyayý seven þu üç þeyden kurtulamaz: Devamlý sýkýntý, sürekli yorgunluk ve bitmez tükenmez iç sýzýsý. Çünkü dünyayý seven ne kadar kazanýrsa kazansýn daha çoðunu ister. “Eðer insanoðlunun iki dere dolusu altýný olsa, bir üçüncüsünü de isterdi”. Ýsa (a.s.) da þöyle bir misal vermiþtir: “Dünyayý seven içki içene benzer; içtikçe susuzluðu artar”.
(23) Ýðasetu’l-Lehfan.
Ynt: Saadet madi zevlerdemidir By: ceren Date: 27 Mayýs 2018, 14:51:57
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri ruhunu ýslamýn imanin güzellikleri ile besleyen dunyalik sehvetden dunyalik maldan uzak durup tek arzusu ahiret güzelliði olup kurtuluþa eriþen kullardan eylesin inþallah. ..
Ynt: Saadet madi zevlerdemidir By: Sevgi. Date: 29 Mayýs 2018, 11:04:44
Aleyküm Selam. Rabbim bizleri dünya sevgisine dalýp ahiretini unutanlardan etmesin inþaAllah
Ynt: Saadet madi zevlerdemidir By: Bilal2009 Date: 29 Mayýs 2018, 15:46:18
Ve aleykümüsselam Rabbim dünya için ahiretten vazgeçen hak varken batýlý secenlerden eylemesin Rabbim paylaþým için razý olsun