Orucun fazileti By: sumeyye Date: 28 Ocak 2011, 13:26:47
ORUCUN FAZÝLETÝ
Cennet Kapýlarý, Ramazan'da Açýlýr:
Rasûlullah (s.a.) þöyle buyurmuþtur:
"Ramazan girdiðinde cennet kapýlarý bir rivayette rahmet kapýlarý açýlýr, cehennem kapýlan kapatýlýr ve þeytanlar zincirlere vurulur.[513]
Bil ki: Bu fazilet, hiç kuþku yoktur ki müslümanlara nisbetle-dir. Zira kâfirler Ramazan'da daha þiddetli bir körlük, daha aþýrý bir sapýklýk içerisinde olurlar. Çünkü, Allah'ýn niþanelerine karþý hürmetsizlikleri ay boyunca devam eder.
Müslümanlar oruç tutup, geceleri ihya edip, içlerinde kemâl sahibi olanlar nur denizlerine daldýðýnda, dualarý her bir taraftan kendilerini kuþattýðýnda, nurlarý kendilerinden daha aþaðý derecede olan diðer mü'minlere yansýdýðýnda, onlarýn üzerine inen bereketler, bütün Ýslâm toplumunu sardýðýnda, her biri kendi kabiliye-tince kurtarýcý amellere koyulup, helak edici günahlardan sakýndýðýnda, kendileri için cennet kapýlarýnýn açýlmasý, cehennem kapýlarýnýn da kapanmasý manasý gerçekleþmiþ olur. Çünkü cennet ve cehennem, aslýnda rahmet ve Ýânet demektir. Sonra yeryüzü halkýnýn, bir sýfat hakýnda ittifak etmeleri, Allah'ýn cömertlik hazinesinden kendisine uygun düþecek þeyi celbeder; nitekim istiskâ ve hac bahsinde buna deðinmiþtik.
Bu ayda, þeytanlarýn zincirlere vurulmasý, meleklerin yeryüzüne yayýlmasý manasý da gerçekleþmiþ olur. Çünkü þeytan, ancak kendisinden etkilenebilecek kimseler üzerinde etkin olur. Nefsin, þeytandan etkilenebilmesi de, hayvaný yönünün azgýnlaþmasý haünde olur. Oysa ki onun bu gücü oruç sayesinde kýrýlmýþtýr. Melek ise, ancak kendisine yaklaþma kabiliyeti bulunan kimselere yaklaþýr. Kiþinin bu kabiliyeti de, melekî yönünün galebe çalmasý yoluyla olur; oruç sayesinde bu da gerçekleþmiþtir.
Sonra Ramazan, büyük bir ihtimalle her hikmetli iþin karara baðlandýðý mübarek bir geceyi (Kadir gecesini) içinde bulundurur. Bu durumda misâl ve melekût âlemine ait nurlarýn panldamasý ve yeryüzüne yayýlmasý; bunlarýn zýddý olan zulmetlerin de daðýlmasý hiç kuþkusuz söz konusu olacaktýr. [514]
[513] Müslim, Sýyâm, 2.
[514] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/155-156.