Secde ayetleri By: sidretül münteha Date: 27 Ocak 2011, 18:53:06
B-Secde Ayetleri
Okunurken secde edilmesi gereken âyetlerin sayýsýna gelince: Ýmam Mâlik Muvatta"da «Okunmasý mutlaka secde etmeyi gerektiren
âyetlerin sayýsý bizce onbir olup bunlarýn hiçbiri mufassal denilen kýsa sûreler deðildir» demiþtir.
Mâlikîler bu âyetleri þu þekilde sýralamýþlardýr:
1- A'raf (7/206)) sûresinin son âyeti;
2- Ra'd (13/15) sûresinin;
3-Nahl (16/50) sûresinin
4- Isrâ (17/109) sûresinin;
5- Meryem (19/58) sûresinin
6- Hac (22/18) sûresinin;
7- Furkan (25/60) sûresinin ile son bulan âyeti;
8- Nemi (27/26) sûresinin sonu olan âyeti;
9-Secde (32/15) sûresinin ile son bulan âyeti;
10- Sâd (38/24) sûresinin ile son bulan âyeti;
11-Fussilet (41/38) sûresinin sonu olan âyeti.
Burada kimisi "Secde yeri, bundan sonraki âyetin sonu olandýr"' demiþtir.
Ýmam Þafii «Ondörttür» demiþtir ki üçü -înþikâk, Necm ve Alâk sûreleri olmak üzere- kýsa sûrelerdedir.
tmam Þâfýi, Sâd sûresinde tilâvet secdesi bulunduðunu benimsemez. Çünkü ona göre bu sûredeki secde þükür secdesidir. Ýmam Ahmed ise, Hacc sûresinin 77. nci âyetindeki ikinci secdesi ile Sâd sûresi secdesine de yer vererek «Onbeþ'tir» demiþtir. îmam Ebû Hanife ile tabilerine göre ise secde âyetleri onikidir.
Tahâvî «Tilâvet secdeleri, Kur'an-ý Kerim'de secde emrinin haber lafzýyla bulunduðu âyetlerin secdeleridir» demiþtir.
Bu ihtilâfýn sebebi, Kur'an secdelerinin tesbitinde ulemanýn çeþitli delillere dayanmýþ olmalarýdýr.
Kimisi, bunda Medine halkýnýn ameline, kimisi kýyasa, kimisi semaa dayanmýþtýr. Medine halkýnýn ameline dayananlar îmam Mâlik ile tabileri-dir. Kýyasa dayananlar da, îmam Ebû Hanife ile tabileridir. Zira bunlar «Görüyoruz ki, üzerinde icma' edilen A'raf, Nahl, Ra'd, îsra, Meryem, Furkan, Nemi ve Secde sûrelerinin secdeleri ile Haþr süresindeki birinci secdenin hepsi haber lafzý ile gelmiþtir. Þu halde, Sâd ve înþikak sûrelerinin secdelerini de bunlara kýyas etmek gerekir. Çünkü onlar da haber lafzý ile gelmiþlerdir» demiþlerdir. Bu duruma göre Hanefilerce, emir lafzý ile gelen Necm ve Alâk sûrelerinin secdeleri ile Hacc sûresinin ikinci secdesi sakýt olurlar Semaa dayananlara gelince: Çünkü onlar, Înþikak, Aîâk ve Necm sûre-, lerinin secdelerinde, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in bu secdeleri yaptýðýna dair Müslim'in kaydettiði rivayete dayanmýþlardýr [574].
Esrem «Ýmam Ahmed'e: Hacc sûresinde kaç tane secde vardýr? diye sorulmuþ, Ýmam Ahmed -Uk'be b. Amir'in hadisini sýhhatli bulduðu için- iki secde vardýr demiþtir ki bu, Hz. Ömer (r.a.) ile Hz. Ali (r.a.)'nin de görüþüdür» demiþtir.
(Kadý -Ýbn Rüþd- diyor ki): Ukbe b. Amir'in hadisi Ebû Dâvûd tarafýndan rivayet olunmuþtur [575]. îmam Þâfîi de, Ebû Davud'un kaydettiði bu hadise dayanarak Sâd sûresinin secdesini iskat etmiþtir. Ebû Said el-Hudrî'den rivayet olunan bu hadise göre, Peygamber (s.a.s) Efendimiz bir gün minberde Sâd sûresinin secde âyetini okumuþ ve inip secde etmiþtir. Fakat bir baþka günde bir daha bu âyeti okuduðunda secde etmemiþ ve halkýn secde etmeðe davrandýðýný da görünce,
«Bu, ancak bir peygamberin ettiði tevbenin kabulüdür. Geçen sefer sizin secde etmeðe davrandýðýnýzý gördüðüm için inip secde ettim» [576]buyurmuþtur.
Eðer sebep bu ise, Fussýlet Sûresinin secdesi de emir lafzý ile geldiði için Hanefilercý onun da sakil olmasý ve dolayýsýyla secde sayýsýnýn onbirc düþmesi lâzým gelirdi. Bu hadiste, tilâvet secdesinin vücubunu benimseyen Ýmam Ebû için bir çeþit hüccet vardýr. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu hadiste Sâd sûresi secdesini niçin yapmadýðýný açýklamýþtýr ki bu sebep, diðer secdelerde yoktur. Bundan ise, bu sebebin bulunmadýðý diðer secdeleri terk etmenin caiz olmadýðý anlaþýlmaktadýr. Ne varki bu çeþit istidlalin -Delilül-Hi-tab'ýn delâletini benimsemek kabilinden olduðu için- cevazýnda ihtilâf vardýr. «Mufassal denilen kýsa sûrelerde tilâvet secdesi yoktur» diyenlerden kimisi, Ebû Davud'un îkrime'den rivayet ettiði Ýbn Abbas'm* hadisi ile ihticac etmiþtir [577].
Zira bu hadiste, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Medine'ye hicret buyurduktan sonra kýsa sûrelerde secde etmediði bildirilmektedir. Ebû Ömer «Bu doðru bir haber deðildir. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in kýsa sûrelerde secde ettiðini söyleyen Ebû Hüreyre (r.a.), Medine'ye hicret etmezden önce Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanýnda kalmamýþtýr. Halbuki kuvvetli raviler kendisinden, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Vennecm'i sûresinde secde ettiðini rivayet etmiþlerdir» der. [578] [574] Müslim, Mesâcid, 5/20, no: 578.
[575] Ebû Dâvûd, Salât, 2/328, no: 1402.
[576] Hâkim, 2/431; Beyhâkî, 2/318.
[577] Ebû Dâvûd, Salât, 2/329, no: 1403.
[578] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/428-431.
Ynt: Secde ayetleri By: ceren Date: 21 Aralýk 2019, 20:07:54
Esselamu aleyküm.rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim...
Ynt: Secde ayetleri By: Sevgi. Date: 12 Ocak 2020, 04:41:10
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razý olsun
Ynt: Secde ayetleri By: Bilal2009 Date: 13 Ocak 2020, 06:49:39
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun