Necasetten temizlenmesi gereken yerler By: sidretül münteha Date: 27 Ocak 2011, 18:36:09
17. Necasetten Temizlenmesi Gereken Yerler
Namaz kýlanýn, tahir (temiz) olmasý gereken þeylerinin Önce bedeni, sonra elbisesi, daha sonra da üzerinde namaz kýldýðý yer olmak üzere üç þey olduðunda ihtilâf yoktur. Çünkü bu üç þeyin temiz tutulmasý; Kur'an-ý Kerim ve hadiste açýk olarak emredilmiþtir. Elbisenin temiz olmasý, elbise kelimesini hakîkî mânâsýnda görenlere göre "Elbiseni temizle" [32] mealindeki âyet-i kerimede ve Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in hayýz kaný ile bulaþan elbisenin yýkanmasýný emrettiðine ve bir çocuk tarafýndan üstüne iþenen kendi elbisesine su döktüðüne dair hadislerde açýkça emrolunmuþtur.
' Namaz kýlýnan yerin de temiz olma þartý A'rabî'nin (göçebenin) bevl ettiði yere Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in bir kova su dökülmesini emretmesi ile sabittir.
Yine sabittir ki Peygamber (s.a.s) Efendimiz, bedendeki mezi'nin ve necasetlerin çýktýðý yerlerin yýkanmasýný emir buyurmuþtur. Ancak fýkýh âlimleri, mezi'den zeker (erkek tenasül uzvu) in hepsini yýkamasý lâzým mýdýr deðil midir, diye ihtilâf etmiþlerdir. Çünkü, Hz. Ali (r.a.)'nin meþhur hadisinde anlatýldýðýna göre mezi'nin hükmü Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e sorulmuþ, o da «Zekerini (tenasül uzvunu) yýkar ve abdest alýr» demiþtir [33].
Bu ihtilâfýn sebebi, kelime medlullerinin (kapsam)tamamým almak lâzým mýdýr, yoksa medlûl'ün bir kýsmýný yerine getirmekle yetinilebilir mi diye ihtilâf etmeleridir. Tamamýný almak lâzýmdýr, diyenler: Zekerin hepsi yýkanýr demiþlerdir. Medlûl'ün bir kýsmý ile yetinilebilir diyenler ise, sadece mezi'nin çýktýðý yeri yýkamanýn kâfi olduðunu söylemiþlerdir. [34] [32] Müddessir, 74/4.
[33] Buhârî, Vudu', 4/59, no: 223; Müslim, Taharet, 2/31, no: 287; Ebû Dâvûd, Taharet. 1/137, no: 374.
[34] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 1/201.