Kurban kesilecek yere gitme By: sumeyye Date: 26 Ocak 2011, 15:48:08
Kurban Kesilecek Yere Gitme;
Rasûlullah (s.a.), sonra kurban keseceði yere çekilmiþ ve altmýþ üç tane deveyi bizzat kendi elleriyle kurban etmiþtir. Geri kalanlarýnýn kesilmesini ise Hz. Ali'ye (r.a.) havale etmiþ; onu kurbanlarýna ortak kýlmýþtýr. Sonra emretmiþ ve her kurbandan bir parça alýnarak bir tencereye konulmuþ ve piþirilmiþtir. Rasûlullah (s.a.) ve Hz. Ali (r.a.) onlarýn etinden yemiþler, çorbasýndan içmiþlerdir.
Rasûlullah'm (s.a.) kendi eliyle altmýþ üç tane kurban etmesinin hikmeti, Allah Teâlâ'nm kendisine bahþettiði Ömrün her senesine karþýlýk bir kurban keserek þükretmek istemesidir. Kurbanýn önemini vurgulamak ve Allah için kurban edilen þeyle bereketlenmek için onlarýn etinden yemiþ, çorbasýndan içmiþtir. [707]
Arafat'ýn Her Yeri Vakfe, Mina'nýn Her Yeri Kurban Kesme Yeridir:
Rasûlullah (s.a.} þöyle buyurmuþtur:
"Ben þurada kurban kesti/n. Mina'ntn her yeri kurban yeridir. Binaenaleyh siz, konakladýðýnýz yerlerde kurban kesin!
Ben þurada vakfe yaptým. Arafat'ýn her yeri vakfe yeridir. Ben þurada vakfe yaptým. Müzdelife'nin her yeri vakfe yeridir.[708]
Bir rivayette þu ilave vardýr: "Mekke'ye açýlan her düzlük, yoldur ve kurban yeridir. [709]
Rasûlullah (s.a.), insanlar için þeriatýn bir hükmü olmak üzere yaptýðý þeyle, Öyle denk düþtüðü için, ya da o güne mahsus özel bir durum gerektirdiði için, ya da en iyisini tercih etmiþ olduðu için yapmýþ olduðu iþler arasýný ayýrmýþtýr. [710]
Ka'be'ye Gidiþ:
Rasûlullah (s.a.), sonra devesine binmiþ ve Allah'ýn evine doðru yola koyulmuþtur. Öðle namazýný Mekke'de kýlmýþ, tavaf yapmýþ ve Zemzem'den içmiþtir.
Hemen Allah'ýn evini ziyarete gitmesi, tâatin ilk vaktinde olmasýný istemesindendir. Hem insan, baþýna herhangi bir engelin çýkmayacaðýndan emin olamaz. O yüzden yükümlülüklerin bir an evvel yapýlmasýnda fayda vardýr.
Zemzem'den içmesi, Allah'ýn niþanelerini tazim etmek ve rahmet olarak çýkarmýþ olduðu bu mübarek suydan nasiplenmek içindir.
Mina günleri bitince Ebtah'a inmiþ, veda tavafý yapmýþ ve oradan ayrýlmýþtýr. [711]
Rasûlullahhn (S.A.) Hac Dönüþünde Ebtah'a Ýniþi:
Rasûlullah'm {s.a.) hac dönüþünde Ebtah'a (Muhassab'a) iniþi hakkýnda ihtilâf etmiþlerdir. Acaba bu, bir ibâdet amacýyla mý yapýlmýþtýr, yoksa âdet gereði mi olmuþtur?
Hz. Âiþe (r.a.), Ebtah'a inmenin sünnet olmadýðým, Mekke'den çýkmaya daha elveriþli olduðu için orada konakladýðýný söylemiþtir. [712]
"Hedefimiz, Allah fetih nasip ederse inþallah Hayf yani miiþriklerin küfür üzere ahd ü peyman ettikleri yerdir.[713] hadisine bakýlarak, RasûluUah'm (s.a.) bununla dini yüceltme amacý taþýdýðý sonucu da çýkarýlmýþtýr.
Birinci görüþ, daha sahihtir. [714][707] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/200.
[708] Müslim, Hacc, 149.
[709] Ebû Dâvûd, Menâsik, 64; tbn Mâce, Menâsik, 73.
[710] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/200-201.
[711] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/201.
[712] bkz. Müslim, Hacc, 340.
[713] bkz. Müslim, Hacc, 344, 345.
[714] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/201-202.