Zikir vakitleri By: sumeyye Date: 25 Ocak 2011, 18:11:22
Zikir Vakitleri:
Bil ki: Þer'î hükümlerin belirlenmesi gibi ince olmasa bile, zikirlerin de müsamahalý biçimde bir tür belirlenmesine ihtiyaç vardýr. Zira, belirlenmediði takdirde, gevþek insanlar gerekli ilgiyi göstermezler. Belirleme ya vakitlerle ya da sebeplerle olur. .Daha önce de açýkça ya da iþaret yoluyla belirttiðimiz üzere, zikir için belli bir vaktin belirlenmesinde etkin olan þeyler þunlardý:
i. Ruhâniyetin yayýlmasý aný olmasý, sabah ve akþam saatleri gibi,
ii. Nefsin hey'ât-ý rezîleden uzak olmasý, uykudan uyanma aný gibi,
ili. Nefsin, cilalanmasmý saðlayacak, dünya meþgalelerinden ve konuþmalarýndan uzak olduðu anlarýn seçimi, uykuya gireceði anlar gibi.
Zikir için sebepliði belirleyen þeyler de þunlardý:
i. Allah'ý anmayý unutturacak, nefsin Cenâb-ý Allah'a yönelmekten gafîl olmasýný gerektirecek bir durumun olmasý. Bu durumda, bu gaflet halinin Allah'ý zikirle tedavi edilmesi gerekir. Zikir, bir tür panzehir vazifesi görür ve gaflet halinin zehrim giderir, meydana gelen eksikliklerin telafisini saðlar.
ii. Tâatin, kendi baþýna eksik olmasý, faydasýnýn tam olmamasý hali. Bu durumda eklenilen zikirlerle, o tâatin tamamlanmasý amaçlanýr. Namazlarda okunmasý sünnet olan zikirler gibi.
iii. Allah korkusunu, O'nun güç ve kudretinin ululuðunu hatýrlatmak suretiyle, nefsin uyarýlmasýný gerektiren hallerin olmasý. Bu durumda nefis, nereden ve nasýl etkilendiðini bilerekten ve bilmeyerekten hayra yöneltilmiþ olacaktýr. Rüzgar, karanlýk, güneþ tutulmasý... gibi kevnî âyetlerle ilgili zikirler böyledir.
iv. Kendisine zarar vermesinden korktuðu hallerin olmasý. Bu durumda Allah Teâlâ'dan, kendisine fazl kereminden lutfetmeþini istemesi ve o halin baþlangýcýnda Allah'a sýðýnmasý vacip olur. Yolculuða çýkmak ve bineðe binmek gibi.
v. Cahiliye döneminde insanlarýn, cine sýðýnmak, hilali görünce sýðýnmak gibi þirke çalan batýl inanýþlarý, ya da uðursuzluk telakkisi sebebiyle afsunlanma (rukye) yoluna baþvurduklarý hallerin olmasý. [859]
Zikrin Faydalarý:
Rasûlullah (s.a.), zikirlerin faziletlerini, dünya ve âhiretteki etkilerini açýklamýþ, böylece zikirlerden beklenen faydanýn tam olmasýný ve yeterince teþvikte bulunulmuþ olmasýný amaçlamýþtýr.
Bu konuda açýklanmasý amaçlanan esas noktalar þunlar olmuþtur:
i. Zikir, nefsin arýnmasýný ve olgunlaþmasýný saðlar. Bu faydasýný dikkate alan Rasûlullah (s.a.), nefsin arýnmasý ve olgunlaþmasý için gerekecek sonucu, zikre baðlamýþtýr. Meselâ þu hadisi böyledir: "Kim onlarý[860] der ve sonra ölürse, fýtrat üzere ölür. [861] Yahut "cennete girer", yahut "günahlarý affolunur" ve benzeri ifadeler gibi.
ii. Zikir edene hiçbir þey zarar vermez, her türlü kötülüklerden korunur. Çünkü ilâhî rahmet o kiþiyi bürümüþ ve meleklerin duasý onu çepeçevre kuþatmýþtýr.
iii. Zikir, günahlarýn silinmesini, hasenatýn çoðaltýlmasýný saðlar. Çünkü, daha önce de açýkladýðýmýz gibi Allah'a teveccühte bulunmak, rahmet bürgüsüne tutunmak, günahlarý yok eder, melekî gücü teyit eder ve onu destekler.
iv. Ayný hikmetten dolayý, þeytanlar o kimseden uzak olur. [862]
[859] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/240-241.
[860] Uyku anýnda söyleyeceði "Allahümme eslemtu..." diye baþlayan bir duayý.(Ç)
[861] bkz. Buhârî, De'avât, 9; Müslim, Zikir, 57.
[862] Þah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliða Ýslâm Düþüncesinin Ýlkeleri, Ýz Yayýnlarý: 2/241.
Ynt: Zikir vakitleri By: Gulinur Date: 25 Ocak 2011, 20:17:55
i. ALLAH'ý anmayý unutturacak, nefsin Cenâb-ý ALLAH'a yönelmekten gafîl olmasýný gerektirecek bir durumun olmasý. Bu durumda, bu gaflet halinin ALLAH'ý zikirle tedavi edilmesi gerekir. Zikir, bir tür panzehir vazifesi görür ve gaflet halinin zehrim giderir, meydana gelen eksikliklerin telafisini saðlar.
Aslýnda teþhis belli,tedavi belli..Ama uygulamaktan acizkalýyoruz çoðu zaman..
Rabbim razý olsun..Önemli bir mevzu..Ýnþaallah faydalanmak nasib olur..