Farz orucu tutmama By: sidretül münteha Date: 25 Ocak 2011, 16:25:07
Farz Orucu Tutmama:
Farz olan orucu tutmayanlar üç sýnýf olup bir sýnýf için oruç tutmak, itti-fakjle caiz deðildir, bir sýnýf için oruç tutmamak ihtilâf ile vacibtir, bir sýnýf
için oruç tutmak da tutmamak da caizdir. Bu her üç sýnýfm da ayrý ayn birtakým hükümleri bulunmaktadýr. [44]
A- Oruç Tutmamasý Caiz Olanlar:
Kendisine oruç tutmak da tutmamak da caiz olanlar; hasta, yolcu ve çok yaþb olan kimselerle, gebe ve emzikli kadýnlar olmak üzere -ulemanýn ittifaký ile - beþ kiþidir. [45]
1. Yolcu ve Hastanýn Oruç Tutmasý:
Yolcu hakkýndaki bahsimiz birkaç mevzuya ayrýlmaktadýr:
1- Yolcu Ramazan'da oruç tutarsa üzerinden farz sakýt olur mu, olmaz
mý?
2-Sakýt oluyorsa, kendisi için oruç tutmakla tutmamak eþit midir, yoksa tutmak tutmamaktan veyahut tutmamak tutmaktan evlâ mýdýr?
3- Oruç tutmamayý caiz kýlan yolculuðun þart olan belli bir mesafesi var mýdýr, yoksa kendisine yolcu adý verilebilen herkes oruç tutmayabilir mi?
4- Oruç tutmamayý caiz kýlan hastalýk hangi hastalýktýr?
5- Yolcu ne zaman yemeðe ve ne zaman yememeðe baþlar?
6- Ramazan ayý girdikten sonra yolculuða çýkan kimse orucu sürdürmek zorunda mýdýr, yoksa yolculuða çýktýðý zaman orucu kesebilir mi? [46]
a- Oruç TutanYolcu ve Hastanýn Mükellefliðinin Kalkmasý:
Ulema, hasta ile yolcu Ramazan'da oruç tutarlarsa üzerlerinden Ramazan farzýnýn sakýt olup olmadýðýnda ihtilâf etmiþlerdir. Cumhur «Sakýt olur» demiþtir. Zahirîler ise «Sakýt olmaz. Çünkü hasta ile yolcuya diðer günlerde oruç tutmak farz kýlýnmýþtýr» demiþlerdir.
Bu ihtilâfýn sebebi
"Ýçinizden kim ki hasta veya yolculukta olursa hastalýk veya yolculukta geçen günleri sayýsýnca diðer günlerde oruç tutar" [47]âyet-i kerimesi hakiki mânâsýnda olup âyetten bir þey hazfedilmiþ midir, yoksa mecaz olup, «Ýçinizden kim ki hasta veya yolculukta olup da oruç tutamazsa, tuta-
madiði günler sayýsýnca diðer günlerde tutar» mânâsýnda mýdýr diye tereddüt Edilmesidir. Kelâmdan bu kabil haziflere lügat ulemasý LAHNU'L-HÝTAB ierler. «Ayet hakiki mânâsýndadýr» diyenler, «Cenâb-ý Hak,
"O günler sayýsýnca baþka günlerde tutar" deliði için bu adamýn baþka günlerde oruç tutmasý farzdýr» demiþlerdir. Ayet'i mecaza hamledip «Oruç tutamazsa» kaydýnýn hazfedildiðini benimseyenler se «Bu adama -ancak Ramazan'da oruç tutmadýðý taktirde- baþka günlerde farz olur» demiþlerdir. Her ne kadar kelâmýn mecaz olduðunu gösteren bir carine bulunmadýðý zaman asýl olan, kelamý hakikate hamletmek ise de, her :i grup da kendi görüþlerini takviye eden birtakým deliller getirmiþlerdir. Cumhur, Enes'in «Ramazarida Rasûlullah (s.a.s) ile beraber yolculuða çýktýk. Oruç tutanlar da oldu, tutmayanlar da. Ne tutanlar tutmayanlarý, ne de tutmayanlar tutanlarý kýnadýlar» mealindeki sabit olan hadisi ile, «Rasülullah'ýn ashabýndan kimisi yolculukta oruç tutar, kimisi tutmazdý» [48] mealindeki sabit olan hadis ile ihticac etmiþtir.
Zahirîler ise, îbn Abbas'tan geldiði sabit olan «Rasûlullah (s.a.s) Fetih yýlý Mekke'ye doðru Ramazan ayýnda yola çýktý ve KEDÎD denilen yere varýncaya kadar oruç tuttu ise de ondan sonra orucunu bozdu ve insanlar da ona bakarak oruçlarýný bozdular. Zira insanlar daima onun hareketlerini takib ederlerdi» [49] mealindeki hadis ile ihticac etmiþ ve «Bu hadis, yolculukta oruç tutma hükmünün nesholunduðunu gösterir» demiþlerdir. Ebû Ömer, «Hastanýn Ramazan'da oruç tutmakla üzerinden farzýn sakýt olduðu hakkýndaki icma', zahirîlere karþý hüccettir» demiþtir. [50] [44] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 2/38-39.
[45] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 2/39.
[46] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 2/39.
[47] Bakara, 2/185. .
[48] Müslim, Styâm, 13/15, no; 1118.
[49] Buhârî, Savm, 30/34, no: 1944.
[50] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 2/39-40.
Ynt: Farz orucu tutmama By: ceren Date: 16 Ocak 2020, 16:16:43
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri uzerimize farz olan orucumuzu tutan kullardan olalým inþallah..
Ynt: Farz orucu tutmama By: Bilal2009 Date: 17 Ocak 2020, 13:01:00
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri doðru iþler yapan kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Farz orucu tutmama By: Sevgi. Date: 19 Ocak 2020, 16:11:06
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim