Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Hidayet Elimizde Mi By: Gulinur Date: 24 Ocak 2011, 18:00:05
HÝDAYET ELÝMÝZDE MÝ



Ben inaç sorunu yaþayan bir kiþiyim. Allah Kuran-ý Kerim'in çeþitli yerlerinde insanlarýn ancak kendi istegi (Allah'ýn) rýzasý ile mümin olabileceklerini yazýyor. ee bu durumda ben nekadar istesemde islamý kalbime Allah istemeden koyamayacak hep bocalayacak olmaz mýyým. bazen bu durumumdan rahatsýz olup icabýna göre dua ederim Allah'a bana sana iman etmeyi nasip et diye.

Deðerli Kardeþimiz;

Hidayet, kulun iradesini kullanmasýndan sonra, Allahýn o kulun kalbine koyduðu bir nurdur.

Hayýr ve þerrin Allah'tan olmasý cihetiyle, insanlarý hidayete erdiren ve dalalete düþüren ancak o'dur. Ýnsanlar birbirinin hidayet ve dalaletine sadece sebep olurlar. Hidayet ve dalaleti Cenab-ý Hakk’ýn yaratmasýný yanlýþ anlayan bazý kimseler, “hidayet Allah'tandýr, o nasip etmedikten sonra insan doðru yola giremez” diyerek, hem baþkalarýný ikaz ve irþat etme yolunu kapatmakta, hem de kendilerini kusurlarýnda mazur göstermek istemektedirler.

Önce þunu belirtelim. Cenab-ý Hakk’ýn dilediðine hidayet buyurmasý caizdir. Ýnsanlarý saadete erdiren ve þekavete düþüren ancak o dur. Lakin yüce rabbimizin bir kulunda dalalet yaratmasý, o kulun kendi cüz'i iradesini kötüye kullanmasý sebebiyledir. Yoksa, kul kendi kabiliyetini dalalet yoluna yöneltmedikçe, Cenab-ý hak onu o yola sevk etmez. Ayný durum hidayet için de söz konusudur. Nasýl ki insan rýzýk için gerekli bütün teþebbüsleri yaptýktan ve sebeplere tevessül ettikten sonra neticeyi Allah'tan bekler. Zira Rezzak (rýzýk verici) ancak o'dur. Sebepleri mükemmel bir þekilde yerine getirmekle rýzký elde etmeðe muhakkak gözüyle bakamaz. Aynen öyle de bir kimseye Allah'ýn emir ve yasaklarýný en güzel bir þekilde teblið eden insan, neticeye kesin gözüyle bakamaz. Zira, hadi (hidayete erdirici) ancak o'dur. Allah'ýn dilediðine hidayet vermesi ise, hidayet þartlarýna riayet eden kimseye, dilerse hidayet vermesi demektir. Yoksa, “hidayet için gerekli hiçbir sebebe riayetin gerekmediði” manasýna gelmez. Bu düþünce tarzý rýzýk misalinde, tarlaya tohum ekmeden mahsul beklemeðe benzer.

Bu noktada bir hususun açýklanmasý gerekmektedir. Tarlasýna tohum ekemeyen kimsenin mahsul alamayacaðý kesindir. Her sebebe hakkýyla riayet eden kimse ise yüzde doksan dokuz ihtimalle mahsule kavuþur. Yüzde bir ihtimal ile dolu, sel, kuraklýk gibi bir musibet söz konusu olabilir. Ýþte, az da olsa netice alamama ihtimalinin bulunmasý insanýn dergah-ý ilahiye ye iltica etmesi ve o'na yalvarmasý hikmetine binaendir. Bu misal ile izah ettiðimiz hakikat, hidayet meselesi için de söz konusudur.


Sorularla Ýslamiyet
Ynt: Hidayet Elimizde Mi By: Hadice Date: 26 Ocak 2011, 11:53:44
Allah razý olsun kardeþim emeðine saðlýk güzel paylþýmdý...
Mevlam cümle ümmeti muhammede hidayet nasip etsin.. doðrulukdan ayýrmasýn, nefsinin peþinden koþturmasýn,kendi yolundan baþka yollarda ayaklarýmýzý kaydýrmasýn inþaallah.

Lakin yüce rabbimizin bir kulunda dalalet yaratmasý, o kulun kendi cüz'i iradesini kötüye kullanmasý sebebiyledir. Yoksa, kul kendi kabiliyetini dalalet yoluna yöneltmedikçe, Cenab-ý hak onu o yola sevk etmez.


radyobeyan