Nuru Tevhid By: Gulinur Date: 23 Ocak 2011, 15:12:15
NURU TEVHÝD
"Nur-u Tevhid, Sýrr-ý Ehadiyet Ýçinde Ýnkiþaf Etmiþ." Sözünü Açýklar mýsýnýz?
Cenab-ý Hakk'ýn bütün isimlerinin mahlukat aleminde tecellisi vardýr. Ve her isminin galiben tecelli ettiði bir arþý, bir mahalli vardýr. O isimler, mahlukatýn umumda tecelli ettiði gibi, bir cüzide de tecelli ediyor. Umumda tecelli etmesine Vahidiyet, cüzide tecelli etmesine ise Ehadiyet denir.
Mesela, bir serçe kuþunun rýzkýný, hangi isim tedarik ediyorsa, bütün rýzka muhtaç olan canlý mahlukatýn rýzkýný da ayný isim tedarik ediyor. Rezzak isminin serçe kuþunun cüzi rýzkýný tedarik etmesine Ehadiyet, bütün mahlukatýn ve canlýlarýn rýzkýný tedarik etmesine de Vahidiyet diyoruz.
Ehadiyet, yani cüzi tecelli ise, Vahidiyetin, yani umumi tecellinin küçük bir modeli olduðundan, umumundan süzülüp gelen basit bir nümunesi olmasýndan, Vahidiyet'te þaþaalý bir þekilde tecelli eden isimlerin manalarý, ehadiyette okunaklý ve basit olarak bulunur.
En cüzi nazarlar dahi Ehadiyeti rahatlýkla ve ihata ile okuyabilirler. Ama Vahidiyeti, cüzi ve avamýn ihata ile okumasý ve huzuru kazanmasý zordur. Yani mahlukatýn genelinde azamet ve haþmetle tecelli eden tevhid nurunu herkes tam manasý ile ihata ederek göremez, ama mahlukatýn bir cüzünde ayný tevhid nurunu herkes kolayca okuyup görebilir. Bütün hayvanatýn rýzký üstünde tevhid mührü geniþ ve azametli yazýlmýþ iken, serçe kuþunun rýzký üstünde ayný tevhid mührü daha mütevazý ve okunaklý bir þekilde yazýlmýþtýr.
Tevhidin Ehadiyet içinde inkiþaf etmesi, insan nazarýnýn basitten mükemmele doðru, tüme varým metodu ile her þey üstünde tevhidi okumasý ve en sonunda külli bir tevhid makamýna ulaþmasý anlamýndadýr. Serçe kuþunun cüzi rýzkýnýn üstünde cüzi tecelli eden tevhid nuru, aslýnda külli tevhidin bir ucu, bir uzantýsýdýr. Ýnsan bu uç ve uzantýdan tutarak kök ve külli olan tevhide doðru gidip intikal ediyor. Ýþte nur-u tevhidin ehadiyetten vahidiyete doðru inkiþaf etmesi bu þekildedir.
Bir diðer yaklaþým ise, Otuz Ýkinci Söz'de ifade edildiði üzere, vahidiyet, perdeli tecelli eder ve genel kanunlarý temsil eder. Ehadiyet ise perdesiz tecelli eder ama genel kanunlarýn dýþýnda da tecelli eder.
Mesela herkeste beþ parmaðýn olmasý genel bir kanundur ve vahidiyetin tecellisidir. Hiçbir parmaðýn diðerine ve baþkasýnýn parmaðýna benzememesi ise genel kanunlarýn dýþýnda perdesiz ve özel bir muameledir.
Yunus (as) kurtulmasý perdesiz ve özel bir muamele olduðu için, ehadiyetin tecellisi olmuþtur. Ama vahidiyet içinde ehadiyetin tezahürüdür. Ayný þey ateþe atýlan Ýbrahim (as) için de geçerlidir.
radyobeyan