Vekalet kitabi By: sidretül münteha Date: 22 Ocak 2011, 17:59:03
45 .VEKÂLET KÝTABI
Bu bahis üç bâbtan ibaret olup birinci bâb vekâletin rükünleri» ikinci bâb vekâletin hükümleri, üçüncü bâb da, vekil ile müvekkilin anlaþmazlýklarý hakkýndadýr. [1]
137. Vekâletin Rükünleri
Vekâletin rükünleri -müvekkil, vekil, vekil tutulan þey ve vekil tutma akdi olmak üzere- dörttür. [2]
1. Müvekkil:
Fukaha; hastanýn, kadýnýn ve hazýr bulunmayan erkeðin, bizzat kendilerinin yapabildikleri iþlerde baþkalarýný vekil tutabildiklerinde müttefiktirler. Fakat hazýr bulunan ve hasta olmayan erkeðin vekil tutmasý caiz midir, deðil midir diye ihtilaf etmiþlerdir.
îmam Mâlik ile îmam Þafiî «Caizdir» demiþlerse de, Ýmam Ebû Hanife, «Erkek olsun, kadýn olsun, hasta olmayan bir kimsenin hazýr bulunduðu bir iþte vekil tutmasý caiz deðildir. Ancak, eðer kadýn dýþan çýkmak itiyadýnda deðilse vekil tutabilir» demiþtir.
«Bir zaruret olmadýkça asýl, herkesin kendi iþini kendisinin yapmasýdýr» diyenler, «Baþkasý yerine iþ görebilmesinde ihtilaf edilen kimselerin, baþkasý yerine iþ görmeleri caiz deðildir» demiþlerdir. «Asýl, cevazdýr» diyenler de, «Namaz ve benzeri bir ibâdeti, bir kimsenin bir diðer kimse yerine yapmasýnýn geçerli olmadýðýnda icma bulunan þeyler dýþýnda, vekil tutmak caizdir» demiþlerdir. [3]
2. Vekil:
Vekilin þartlarýndan biri; vekilin, tutulduðu iþi yapmaktan þeriatça men edilmemiþ olmasýdýr. Þu halde evlenme akdini yapmak için ne çocuðu, ne deliyi ve ne de -Ýmam Mâlik ile Ýmam Þafiî'ye göre- kadýný vekil yapmak caiz deðildir. Çünkü Ýmam Þafiî'ye göre kadýn, evlenme akdini ne bizzat yapabilir, ne de vekil tutmak suretiyle baþkasýna yaptýrabilir. Ýmam Mâlik'e göre ise, bizzat yapamaz, fakat vekil tutabilir. [4]
3. Vekâletin Konusu:
Vekil tutulan þeyin þartý - o þeyin satýþ, kefalet, ortaklýk, vekâlet, kiralama, müsâkât, evlenme, boþanma, hulû' ve sulh akidleri gibi- baþkasý yerine yapýlabilen þeylerden olmasýdýr. Vekâlet, namaz ve oruç gibi bedenî ibadetlerde caiz deðildir. Fakat zekât, sadaka ve hac gibi malî ibadetlerde caizdir. Ýmam Mâlik'e göre davalarda ikrar ve inkârýn ikisinde de vekâlet caizdir, îmam Þafiî ise, iki kavlinden birinde «Ýkrarda caiz deðildir» demiþtir. îmaný Þafiî, ikrarý þahitlik ve yemine kýyas etmiþtir. îmam Mâlik'e göre her çeþit kýsas almada vekâlet caizdir. îmam Þafiî'nin ise, müvekkilin hazýr bulunmasý þartý ile caiz olduðuna dair bir kavli vardýr. Diðer kavlinde ise, caiz olmadýðýný söylemiþtir.
Ýkrarda vekaletin caiz olduðunu söyleyenler de, mutlak dava için vekil tutulduðu zaman ikrarý da içine alýr mý, almaz mý diye ihtilaf etmiþlerdir, îmam Mâlik «îkrar, mutlak davaya girmez» Ýmam Ebû Hanife: «Girer» demiþtir. [5]
4. Vekil Tutma Akdi:
Vekil tutma akdi de, diðer akidler gibi «Seni vekil tuttum» ve «Senin ! vekâletini kabul ettim» gibi icab ve kabul ile oluþan bir akidtir. Vekâlet akdi, feshi caiz olmayan akidlerden olmayýp -bu akdin hükümleri bahsinde söyleyeceðimiz gibi- bozulabilen bir akidtir. Ýmam Mâlik'e göre, vekâlet -genel ve özel olmak üzere- iki çeþittir. Genel vekâlet; herhangi bir þeyin veya iþin adýný vermeksizin «seni kendime vekil ettim» gibi umumi bir deyim kullanýlan vekâlet akdidir. Çünkü Ýmam Mâlik'e göre, bir iþin adý verildiði zaman vekilin o iþten baþka bir þey için yetkisi olamaz. îmam Þafiî ise, «Herhangi bir kimseye genel olarak vekâlet vermek caiz deðildir ve bu ayný zamanda da ga-rardýr. Vekâlet ancak, belirtilen ve sýnýrlan tayin edilen iþlerde caizdir» demiþtir, ki en uygun olaný da budur. Zira vekâlette asýl, cevazýnda icma' edilen þeylerden baþka iþlerde caiz olmamasýdýr. [6] [1] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/47.
[2] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/49.
[3] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/49.
[4] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/49.
[5] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/50.
[6] Ýbn Rüþd Kadý Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüþd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayýnlarý: 4/50.