Suat Yýldýrým Meali
Pages: 1
61 – Saf Suresi By: Gulinur Date: 22 Ocak 2011, 09:48:11
61 – SAF SÛRESÝ



Medine’de inmiþ olup 14 âyettir. Adýný 4. âyetten almýþtýr. Sûrenin asýl konusu gerçeðe iman edip o uðurda mücahedeyi teþviktir. Ýnsanlýðýn üç büyük Peygamberi olan Hz. Mûsâ, Hz. Îsâ ve Hz. Muhammed aleyhimüsselamýn risalet ve tebliðlerine iþaret edilmiþtir.

Bismillâhirrahmânirrahîm.

1 – Göklerde ne var, yerde ne varsa ALLAH’ý tesbih ve tenzih eder. O azîzdir, hakîmdir (üstün kudret, tam hüküm ve hikmet sahibidir).

ALLAH’ýn eksiklerden münezzeh, hiçbir þeye ve kimseye muhtaç olmadýðý hatýrlatýlýyor. Böylece bu sûre boyunca emredilen cihad ve tebliðin faydasýnýn insanlara raci olup ALLAH’a bir fayda vermesinin sözkonusu olmadýðý vurgulanýyor.

2 – Ey iman edenler! Niçin yapmayacaðýnýz þeyleri söylüyorsunuz?

3 – Yapmayacaðýnýz þeyleri söylemek, ALLAH’ýn en çok nefret ettiði þeylerdendir.

4 – ALLAH, taþlarý birbirine kenetlenmiþ bir bina gibi saflar halinde, Kendi yolunda savaþanlarý sever.

5 – Hani bir vakit Mûsa kendi milletine “Ey benim milletim!” demiþti, “Benim ALLAH’ýn resulü olduðumu bildiðiniz halde niçin bana böyle eziyet ediyorsunuz?”

Onlar batýla meyledince, ALLAH da onlarýn kalplerini hakký kabul etmekten, hakka meyletmekten uzaklaþtýrdý. Öyle ya, ALLAH yoldan çýkmakta direten bir güruha hidâyet etmez, onlarý, emellerine ulaþtýrmaz.

6 –
Vakti geldi, Meryem’in oðlu Îsâ da: “Ey Ýsrail oðullarý! dedi, “Ben size ALLAH’ýn elçisiyim. Benden önceki Tevrat’ý tasdik etmek, benden sonra gelip ismi “Ahmed” olacak bir resulü müjdelemek üzere gönderildim.

Ne zaman ki o peygamber, açýk açýk delillerle kendilerine geldi: “Bu, kesin bir büyüden ibarettir” dediler. {KM, Yuhanna 14,16; 16,13; Matta 4,15-16; Ýþaya 42,1-4}

Hz. Peygamber (a.s.) bir hadisinde: “Benim adým yerde Muhammed, göklerde ise Ahmed’dir” buyurur. Bu iki isim de çok övülen mânasýnda olup mânalarý birbirine yakýndýr. Yuhanna Ýncîli 14,16 cümlesi, Hz. Îsâ’nýn: “Ben de Baba’dan dileyeceðim ve O size baþka bir Parakletos verecek” sözünü nakleder. Bu kelimeyi Hýristiyanlar “teselli edici” diye çevirirler. Bu kelime, Hz. Îsâ’nýn yaþadýðý çevrenin dili olan Aramice’de Mawhamana’nýn tam Yunanca karþýlýðý olan Periklitos (çok övülen) isminin bozulmuþ þeklidir. (Hz. Îsâ zamanýnda Yahudiler Ýbranîce deðil, Aramîce konuþurlardý).

Periklitos ile Parakletos fonetik olarak birbirine yakýn olduðundan bazý çevirmenlerin veya sonraki dönemlerdeki kâtiplerin bu iki kelimeyi birbirine karýþtýrdýklarý anlaþýlýyor. Müslümanlar burada, Hz. Muhammed (a.s.)’ýn müjdelendiðini görürler. 8. asýr tarihçilerinden Ýbn Ýshak mezkûr Ýncîl cümlesini naklederken “Biriklitus” diye yazmýþ ve bunun Rumcada “Muhammed” mânasýna geldiðini söylemiþtir. Kim bilir, muhtemelen onun devrindeki Ýncîllerde Parakletos yerine Periklitos yazýlý idi.

7 – ALLAH’a itaate dâvet edildiðinde, bunu kabul etmediði gibi, üstelik uydurduðu yalaný ALLAH’a mal eden, ALLAH adýna yalan söyleyenden daha zalim kim olabilir? ALLAH böyle zalimleri hidâyet etmez, emellerine ulaþtýrmaz.

8 – Onlar ALLAH’ýn nûrunu aðýzlarýyla üfleyerek söndürmek isterler. Fakat kâfirlerin hoþuna gitmese de, ALLAH nûrunu tamamlayacak (dünyanýn her tarafýna ulaþtýracaktýr).

Bu âyetin indirildiði sýrada, müslümanlarýn Medine ile sýnýrlý olup sayýlarýnýn sadece birkaç bin kiþi olduðu düþünülmelidir. Zahirî þartlar Ýslâmýn dünya çapýnda yayýlmasýna müsait görünmediði halde, gaybleri bilen ve her þeye kadir olan ALLAH, kesin bir tarzda bunu müjdelemiþtir.

9 – O Resulünü, diðer bütün dinlere üstün kýlmak için, hidâyet ve hak dini ile göndermiþtir. Ýsterse müþrikler bundan hoþlanmasýnlar. [48,28; 9,33]

10-11 – Ey iman edenler! Sizi gayet acý bir azaptan kurtaracak, üstelik size çok kârlý bir ticaret saðlayacak bir iþ bildireyim mi? ALLAH’a ve elçisine inanýr, ALLAH yolunda mallarýnýzla ve canlarýnýzla mücahede edersiniz. Eðer bilirseniz bunu yapmak sizin için çok hayýrlýdýr.

12 – Böyle yaparsanýz sizin günahlarýnýzý aff eder ve içinden ýrmaklar akan cennetlere ve özellikle Adn cennetlerinde çok güzel saraylara yerleþtirir. Ýþte en büyük baþarý, en büyük mutluluk budur.

13 – Memnun olacaðýnýz bir þey daha var: ALLAH’tan bir yardým ve yakýnda gerçekleþecek bir zafer! Müminlere bunlarý müjdele!

14 –
Ey iman edenler! Siz ALLAH’ýn tarafýnda olunuz. O’nun dinine yardým ediniz. Nasýl ki Meryem’in oðlu Îsâ vaktiyle, havarilere: “ALLAH’ýn yolunda giderken kim bana yardýmcý olmak ister?” diye sorunca, havariler: “ALLAH’ýn dinine biz yardýmcý oluruz” diye cevap vermiþlerdi.

Neticede Ýsrailoðullarýndan bir kýsmý Îsâ’nýn peygamberliðine iman etti, bir kýsmý da inkâr etti. Biz de iman edenleri düþmanlarýna karþý destekledik de onlar ötekilere üstün geldiler. {KM, Matta 4,19-20}

Fakat maalesef Hz. Îsâ’nýn peygamberliðine iman, daha sonraki asýrlarda gittikçe deðiþikliðe uðradý. Ýlk üç veya dört asýr boyunca yapýlmýþ teolojik tartýþmalardan bu durum açýkça anlaþýlmaktadýr. Piskopos Arius (Ö. 326) müminlerin çoðu gibi Hz. Îsâ’yý Peygamber, ALLAH’ý da bütün yaratýlmýþlardan ayrý, Yüce ve Tek kabul ediyordu. Fakat bu inanç Ýznik (325) ve Ýstanbul (381) konsilleri tarafýndan redd edildi.

Mesih’e inanmayanlardan Yahudiler; inananlardan ise Hristiyan ve Müslümanlar kasdedilmektedir
.

Ynt: 61 – Saf Suresi By: ceren Date: 13 Ocak 2018, 15:14:09
Esselmau aleyküm.Rabbim bizleri ona sonsuz kez inanan , onun emrine uyarak yaþayan ve peygamber efendimize inanýp onun sünnetine tabi kalan kullardan eylesin inþallah...
Ynt: 61 – Saf Suresi By: Sevgi. Date: 13 Ocak 2018, 16:04:16
Ve aleykümüsselam bu surede gerçeðe iman edip yanlýþa sapmamak gerektiði anlatýlmýþtýr

radyobeyan