Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Kanamalar By: Eslemnur Date: 19 Ocak 2011, 15:21:11

Kanamalar

Damarlarda dolaþan kanýn çeþitli nedenlerle damar dýþýna çýkarak kaybedilmesidir. Damarlarýn bütünlüðünü bozan kesici ve delici yaralanmalar kanamalara neden olur. Vücudun dýþýndan gelen bu tip yaralanmalar özellikle cildin damardan zengin yerlerinde ise bol miktarda kanama görülebilir ya da derine giden bir delici yaralanma büyük damarlarýn kesilmesine yol açarak yaþamý tehdit eden kanamaya neden olur. Yüksekten düþme, trafik kazasý ve patlamalar veya kronik hastalýklar gibi nedenlerle vücudun iç organlarýndaki damarlarýn hasar görmesi sonucunda vücudun iç boþluklarýna (kafatasý, göðüs ve karýn boþluklarý) kanamalar olabilir. Bu kanamalara iç kanama adý erilir.


Dýþ kanamalar : Deride yaralanmaya yol açan zedelenmeler kafa derisi gibi bol damarlý bölgelerde daha fazla kanamaya neden olur. Kanama fazla da olsa bu tür kanamalar temizlendikten sonra sorun çýkarmadan düzelir. Orta boy ve büyük toplardamar ve atardamar kesilerinde daha önemli kanamlaar görülür. Kirli kan taþýyan toplardamarlarda kanýn rengi daha koyu akým düzenli ve daha azdýr. Temiz kan taþýyan atardamar kanamalarýnda ise kanýn rengi daha açýk ve kanama kýsa aralýklarla fýþkýrýr tarzdadýr. Damar kesilerinde kanamayý durdurmak için damarýn üzerine temiz bir bezle veya bulunamazsa elle baský yapýlmalý ve kesilen yerin üzerinden sýký bir turnike uygulanmalýdýr. Büyük damarlarýn kesilmesine baðlý olarak uzun süre devam eden kan kaybý hastayý þoka ve ölüme götürebilir. Kanamayý durdurmak, yaranýn temizlenmesini saðlamak ilk adýmlardýr. Kanamanýn durdurulamadýðý derin yaralanmalarda hasta daha fazla kan kaybetmeden bir an önce hastaneye götürülmelidir.

 
Ýç kanamalar :Ýç kanamalar dýþarýdan belli olmadýðýndan ilkyardýmý yapan kiþiler ancak hastanýn iç organlarýndaki hasar sonucunda þiddetli aðrýsýnýn olmasý, renginin solmasý, soðuk soðuk terlemesi ve bilincinin kapanmasý gibi þok belirtilerine bakarak iç kanamayý anlayabilirler. Her türlü kýrýlmada kýrýk çevresinde bir iç kanama meydana gelir. Mesela uyluk kemiðinin kalça hizasýndan kýrýlmasý en azýndan 1 litre kan kaybýna yol açan iç kanamaya neden olabilir. Dalak gibi bazý organlar bisikletten düþme, otomobilin direksiyonuna çarpma gibi basit darbelerde bile patlayarak cerrahi giriþim gerektiren iç kanamalara neden olabilir. Bu bakýmdan kazaya uðrayan kiþilerin olasý iç kanama belirtileri yönünden izlenmelidir. Ýç kanama durumunda hastayý bir an önce hastaneye yetiþtirilmelidir. Bu sýrada hastanýn tansiyonun daha fazla düþmesini önlemek amacýyla hastayý yatýrmak ve bacaklarýný yukarý kaldýrmak gerekir. Kazalar dýþýnda hemofili gibi kanný pýhtýlaþmasýný bozan hastalýklar ve bazý ilaçlar, kronik karaciðer hastalýklarý, bazý kötü huylu hastalýklar, vitamin noksanlýklarý hastalarda kanamaya eðilimi artýrabilir. Bu hastalarýn vücudun çeþitli deliklerinden kanama durumunda hemen doktora baþvurmalarý gerekir. Kadýnlarda üreme sistemiyle ilgili nedenler kanamaya yol açabilir.
Ýdrar yollarýndan, makattan gelen kanamalar, kan tükürme ve mide kanamalarýnda görülen kahve telvesi gibi sindirilmiþ kan içeren kusmalar mutlaka doktor müdahelesi gerektiren durumlardýr.


radyobeyan