66 – Tahrim Suresi By: Gulinur Date: 17 Ocak 2011, 13:05:42
66 – TAHRîM SÛRESÝ
Medine’de inmiþ olup 12 âyettir. Adýný sûrenin baþ kýsmýndaki konudan almýþtýr. Ýslâm devletinin imkânlarýnýn artmasýyla müslümanlarýn hayat þartlarý nisbeten iyileþip ezvac-ý tahirat da daha iyi þartlar isteyince Hz. Peygamber (a.s.) onlara ders vermek üzere îla yapýp bir ay onlara yaklaþmadý. Sûrenin ikinci kýsmý, hak yolu tutanlarýn muvaffak olacaklarýný bildirir, iyi ve kötü ailelere tarihten misal getirilir.
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1 – Ey Peygamber! Niçin eþlerini memnun etmek için sen kendini sýkýntýya sokup ALLAH’ýn sana helâl kýldýðý þeyleri nefsine âdeta haram kýlýyor, kendini onlardan mahrum býrakýyorsun? Bilirsin ki ALLAH gafûrdur, rahîmdir (senin bu zelleni de baðýþlar. Sana olan bu târizi, senin yüce makamýný titizlikle korumasýndandýr).
Bu âyet-i kerimede geçen haram kýlmadan ne kasdedildiði, sözlü bir yemin mi yoksa sadece fiili bir geri durma mý sözkonusu olduðu hakkýnda geniþ bilgi tefsirlerde yer alýr. Ayrýca Peygamberimizin verdiði sýr ne idi? 3. âyette “sýr olarak bir söz (hadîsen)” buyurulmasýndan burada, yapýlan bir iþten ziyade, Hz. Peygamberin bir hanýmýna verdiði bir sýrrýn konu teþkil ettiði anlaþýlmaktadýr. Fakat ne o hanýmýn isminin açýklanmasýna, ne de bu sözün ne olduðunun bildirilmesine bir sebep olmadýðý için, ALLAH Teâla bunu bildirmemiþ, böylece bir nevi aile sýrlarýný bilenlerin de onlarý yaymalarýnýn doðru olmadýðýný hatýrlatmýþtýr (Buna raðmen tefsirlerde, ilgili hanýmýn Hz. Hafsa (r.a.) olduðu hakkýnda, ittifak edilmiþ olup bu söz hakkýnda üç rivayet vardýr).
1.Peygamberin bal þerbeti içmemeye yemin etmesi. 2.Zayýf senetli bir rivâyet olarak Mariye’ye yaklaþmayacaðýna dair yemini. 3.Hilafetin Hz. Ebû Bekir, sonra da Hz. Ömer’e geçeceðine dair verdiði sýr. Fakat asýl nüzül sebebi, Peygamberimizin, hanýmlarýný manevî yönden daha yüksek bir makama çýkarmak için îla yaparak bir ay süre ile uzlete çekilmesidir.
2 – ALLAH gerektiðinde yeminlerinizi çözmek için keffaret yolunu göstermiþtir. ALLAH sizin yardýmcýnýzdýr, sahibinizdir. O her þeyi mükemmelen bilen, tam hüküm ve hikmet sahibidir.
3 – Hani bir ara Peygamber, eþlerinden birine sýr olarak bir söz söylemiþti. Fakat o bunu kumalarýndan birine haber verince, ALLAH da bu durumu Peygamberine bildirdi. Peygamber de eþine o söylediðinin bir kýsmýný söyleyip, bir kýsmýndan ise vazgeçmiþti. Peygamber, o eþine bu sûretle anlatýnca o hayret ederek: “Bunu sana kim bildirdi? dedi. Peygamber de: “Her þeyi bilen, herþeyden haberdar olan ALLAH, bana haber verdi.” diye cevap verdi.
4 – Þimdi ikiniz de ey Peygamber eþleri, eðer kalplerinizin matlup olan durumdan kaymasý sebebiyle ALLAH’a tövbe ederseniz ne âla!
Yok eðer hislerinize maðlub olup Peygambere karþý birbirinize arka çýkarsanýz bilin ki ALLAH da onun yardýmcýsýdýr. Cebrail de, salih müminler ve melâikeler de ayrýca onun yardýmcýlarýdýr.
5 – Eðer o sizi boþayacak olursa belki de Rabbi ona sizden daha hayýrlý, ALLAH’a teslimiyet gösteren, mümin, gönülden itaat eden, tövbe eden, ibadete düþkün, oruca düþkün dul veya bâkireler olarak baþka eþler nasib eder.
6 – Ey iman edenler! Kendilerinizi ve ailenizi yakýtý insanlarla taþlar olan o müthiþ ateþten koruyun.
Onun baþýnda kaba yapýlý, sert ve þiddetli melekler olup onlar asla ALLAH’a isyan etmez ve kendilerine verilen bütün emirleri tam yerine getirirler.
7 – Ey kâfirler! Siz ise bugün boþuna mazeret ileri sürmeyin. Siz ne yaptýysanýz onun cezasýný çekeceksiniz.
8 – Ey iman edenler! Samimi ve kesin bir dönüþle ALLAH’a tövbe ediniz. Böyle yaparsanýz Rabbinizin sizin günahlarýnýzý affedeceðini, sizi içinden ýrmaklar akan cennetlere yerleþtireceðini umabilirsiniz. O gün ALLAH, Peygamberini ve onun beraberindeki müminleri utandýrmaz. Onlarýn nûru, önlerinden ve sað taraflarýndan sür’atle ilerler.
Þöyle derler onlar: “Ey Kerim Rabbimiz! Nûrumuzu daha da artýr, tamamýna erdir, kusurlarýmýzý affet, çünkü Sen her þeye kadirsin.”
Hz. Ali (r.a) bedevînin birinin istiðfar kelimelerini çabuk çabuk tekrarladýðýný iþitince “Bu sahte bir tövbe!” dedi. Bedevî “Peki gerçek tövbe nasýl olur?” deyince: “Tövbenin sahih olmasý için þu 6 þart vardýr:
a-Yaptýðýna piþman olman.
b-Gaflet ettiðin farzlarý yerine getirmen.
c-Gasbettiðin hak varsa onu yerine getirmen.
d-Eziyet ettiðin kimselerden özür dilemen.
e-Ýþlediðin günahý tekrar iþlememeye azmetmen.
f-Günahtan zevk aldýðýn gibi ALLAH’a itaat ederken de zevk alman.”
9 – Ey Peygamber! Kâfirler ve münafýklarla mücahede et ve onlara sert davran. Onlarýn varacaðý yer cehennemdir. Gidilecek yer olarak ne fena yerdir orasý!
10 – ALLAH, kâfirlere Nûh’un eþi ile Lût’un eþini misal getirir. Her ikisi de iki iyi kulumuzun mahremi idiler. Ama inkâr tarafýna giderek eþleri olan peygamberlere hýyanet ettiler, kocalarý da ALLAH’tan gelen cezadan eþlerini asla kurtaramadýlar. Onlara (ölürken veya kýyamet günü): “Haydi, cehenneme girenlerle beraber siz de girin!” denilir.
Buradaki ihanet zina mânasýna deðildir. Bundan maksat onlarýn eþleri olan Hz. Nuh ve Hz. Lut (a.s.)’a karþý onlarýn düþmanlarýyla iþbirliði yapmýþ olmalarýdýr. Ýbn Abbas (r.a), hiçbir peygamber eþinin zinâ yapmadýðýný bildirir.
11 – Ýman edenlere ise ALLAH, Firavun’un eþini misal getirir. O vakit o hatun þöyle niyaz etmiþti: “Ya Rabbî! Sen kendi nezdinde, cennette benim için bir konak yaptýr, beni Firavun’dan ve onun kötü iþinden kurtar, beni bu zalimler gürûhundan halas eyle!”
12 – Bir de Ýmran’ýn kýzý Meryem’i misal getirir. Meryem, iffet ve namusunu korudu. Biz ona Ruhumuzdan üfledik. O da Rabbisinin kelimelerini ve kitaplarýný tasdik etti ve gönülden itaat edenlerden oldu. [4,156]
Hz. Îsâ (a.s.)’ýn babasýz dünyaya gelme mûcizesini kabul etmeyip onun gayr-ý meþrû bir iliþki neticesinde doðduðu iftirasýný atan Yahudilere reddiyedir. Bu sûrede ilâhî adaletin her insan hakkýnda lehte de aleyhte de verdiði hükmün þahsî olduðu vurgulanýr. En faziletli bir zata yakýnlýðýn kâfire faydasý olmadýðý gibi, en zalim birine yakýnlýðý da mümine zarar vermez. Hz. Nuh ile Hz. Lût’un eþleri iman etselerdi, ezvac-ý tahirat gibi müminlerin anneleri derecesine yükseleceklerdi, fakat iman etmediklerinden Peygamber hanýmý olmalarýna raðmen cehennemlik oldular. Buna mukabil ALLAH’ýn en þedit düþmanlarýndan Firavun’un hanýmý, cennet hanýmlarýnýn yüksek mertebesine çýkanlardan olmuþtur. Üçüncü örnek Hz. Meryem olup, dünyada hiçbir iffetli kýzýn geçirmediði bir imtihana tâbi tutulmuþ, ama cennet hanýmlarýnýn en üstünü olmakla ödüllendirilmiþtir.
Ynt: 66 – Tahrim Suresi By: ceren Date: 12 Ocak 2018, 17:11:57
Esselamu aleykum. Rabbim razý olsun paylasimdan kardeþim. ...
Ynt: 66 – Tahrim Suresi By: Sevgi. Date: 13 Ocak 2018, 00:56:41
Mevlam bizleri ayetler ýþýðýnda yaþýyabilmeyi nasip eylesin inþaAllah
radyobeyan