Günah çeşitleri By: sumeyye Date: 15 Ocak 2011, 16:59:03
Günah Çeşitleri
71. Selmân-ı Fârisi (r.a.) rivayet ediyor:
"Günah vardır, bağışlanmaz, günah vardır, kişinin yanına bırakılmaz, günah vardır bağışlanır. Bağışlanmayacak günah Allah'a ortak koşmaktır. Kişinin yanına bırakılmayacak günah, insanların birbirlerine zulmetmesidir. Bağışlanacak olan günah ise Allah ile kul arasında kalan günahtır."[320]
İzah
Hadiste de ifâde edildiği gibi, Allah'a şirk koşmak bağışlanmayacak günahlardandır. Başka hadislerde Allah'ın, kendisine ortak koşmanın dışında bütün günahları bağışlayabileceği bildirilmiştir.
Hadiste insanların birbirine zulmetmeleri kişinin üzerine bırakılmayacak günah olarak zikredilmektedir. Yüce Allah kıyamet gününde mazlumun hakkını zâlimden muhakkak surette alacaktır. Bu konuda çok kuvvetli va'di vardır ve O va'dinden dönmez. Hadiste Allah ile kul arasında kalan günahların da bağışlanacağı bildirilmiştir. Yüce Allah bilhassa dünyada açığa çıkarmadığı, gizlediği günahları âhirette de açıklamayacak ve o günahın sahibini bağışlayacaktır.[321]
Peygamberimizin Şefaat Etmesi
72. Abdullah bin Ömer (r.a.) rivayet ediyor:
"Müslümanlardan, Cehenneme Allah'tan başkasının sayamayacağı kadar insan girer. Bu, Allah'a isyanları, günah işlemeye olan cüretleri ve emirlerini yerine getirmemeleri sebebiyledir; Sonra bana şefaat etmem için izin verilir. Ben Allah'ı ayakta iken sena ettiğim gibi secde hâlinde de sena ederim."[322]
İzah
Hadisin devamı şöyledir:
"Bunun üzerine şöyle bir ses gelir: "Başını kaldır. Bütün dileklerin sana verilecek. Dilediğine şefaat et, şefaatin kabul edilecektir."
Bundan sonra Peygamberimiz dilediği kimselere şefaat eder. Onları Cehennemden çıkarır.[323]
Aksırma Adabı
73. Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor:
Resûlullah aksırdığında yüzünü gizlerdi.[324]
Tirmizideki rivayet şöyledir:
Resûlullah (s.a.v.) aksıracağı zaman eli veya elbiseninin bir tarafı ile yüzünü kapar ve aksırma esnasında sesini kısardı.[325]
Ödememek Niyetiyle Borçlanmak
74. Meymûne el-Kerdî babasından rivayet ediyor:
Resûlullahın şöyle buyurduğunu işittim:
"Bir kimse az veya çok bir mehir karşılığında evlenir onu aldatarak ve kafasında kadının hakkı olan mehri ödememe düşüncesi bulunur da hakkını ödemeden ölürse kıyamet gününde Allah'ın huzuruna zinâkâr olarak çıkar."
"Bir kimse de ödememek ve borç aldığı kimseyi aldatmak düşüncesiyle borçlanır da borcunu ödemeden ölürse, Allah'ın huzuruna hırsız olarak çıkar."[326]
(Hadisin ikinci kısmı için)
İzah
Hadiste geçen mehir, İslâm hukukunda nikâh sebebiyle kadının erkekten almaya hak kazandığı para veya mala denir. Evlenen erkeğin evlendiği kadına mehir vermesi farzdır. Bununla ilgili olarak bir âyet-i kerimede şöyle buyurur:
"Evlendiğiniz kadınlara mehirlerine gönül hoşluğu ile verin...."[327]
Mehir, nikâh esnasında verilebileceği gibi, nikâhtan sonra da verilebilir. Hattâ ölünceye kadar vermek mümkündür. Ancak mehrin verilmemesi haramdır.
Yukarıdaki hadiste Peygamberimiz,
"Mehrinin azını veya çoğunu vermemek ve aldatmak niyetiyle bir kadınla evlenir de mehrini vermeden vefat ederse kıyamet gününde Allah'ın huzuruna zina etmiş olarak çıkar"
buyurarak bunun dehşetine dikkat çekmiştir. Geniş bilgi için Hanefi ve Şâfitlere Göre Evlilik Aile isimli eserimizin 129-135. sayfalarına bakılabilir.
Hadisin ikinci kısmında,
"Ödememek ve borç aldığı kimseyi aldatmak düşüncesiyle borçlanan ve borcunu ödemeden ölen kimsenin, Allah'ın huzuruna hırsız olarak çıkacağı" bildirilmektedir.
Böyleleri, kıyamet gününde hırsızların çarptırılacağı cezaya çarptırılacaklardır. Bir çok hadiste Peygamberimiz borçluları tehdit etmiştir. Bunlardan birisinde borçlunun borcu ödeninceye kadar kabrinde azap çekeceği bildirilmiştir. Resûlullah (s.a.v.) borçlu olduğunu öğrendiği birisinin cenaze namazını kılmamıştır. [328][320] Mu'cemü'l-Evsat, 8:290, (7591) İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/134.
[321] İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/134-135.
[322] İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/135.
[323] İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/135.
[324] Tirmizî, Edeb: 6; Mecmaü'l-Evsat, 2:505, (1870)
[325] İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/136.
[326] İbni Mâce, Sadaka: 11. İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/136-137.
[327] Nisa: 4/4.
[328] İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/137.
Ynt: Günah çeşitleri By: Rüveyha Date: 04 Temmuz 2014, 18:31:31
İslam her şeyi belirlemiş.Bize düşen hakkıyla uygulamak,büyük günahlara düşmemek Mevlam yardımcımız olsun..
Ynt: Günah çeşitleri By: yagmur_7-c Date: 06 Mayıs 2015, 18:44:05
Esselamu aleykum;
Rabbim ister günahlarımızı bağışlar,ister de bağışlamaz..Ama önemli olan ,günahları işlememek ,işlediğimiz günahlardan da tövbe edip o hatalara baştan düşmemek..rabbim bağışlasın inşllah günahlarımızı..
Ynt: Günah çeşitleri By: ceren Date: 15 Haziran 2019, 15:36:53
Esselamu aleyküm. Rabbım bizleri gunahdan haramdan uzak helal dairede yasayan kullardan olalım inşallah. Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim....
Ynt: Günah çeşitleri By: Bilal2009 Date: 16 Haziran 2019, 09:17:55
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri İslam a uygun yaşayan kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun
Ynt: Günah çeşitleri By: gulsahkilicaslan Date: 16 Haziran 2019, 11:17:26
Allah razı olsun hocam selam ve dua ile...
Ynt: Günah çeşitleri By: Sevgi. Date: 16 Haziran 2019, 12:29:05
Aleyküm selâm günahlar çeşitlidir bağışlanacak ve bağaşlanmayacak günahlar vardır biz hepsinden uzak duralım
Ynt: Günah çeşitleri By: Melek Nur Çelik koü Date: 16 Haziran 2019, 19:22:17
Paylaşım için Allah razı olsun..