Namaz vakitleri By: sidretül münteha Date: 13 Ocak 2011, 15:47:10
NAMAZ VAKÝTLERÝ
995-Ebû Mûsâ radiyallahu anh'dan:
Biri, Peygamber saÝlallahu aleyhi ve sellem'e gelip namaz vakitlerini sordu. Adama herhangi bir cevap vermedi.
Sabah olunca, henüz (karanlýktan) insan lar birbirlerini tanýmazken Bilâl'e emredip sabah namazý için kamet getirtti. Sonra gü neþ tepe noktasýndan zail olunca öðle nama zý için kamet getirtti. Cemaatin arasýnda bu vakti daha iyi bilen birisi, bu vakit Ýçin gün ortasý tabirini kullanmýþtýr. Daha güneþ yük sekteyken emredip ona ikindi namazý içÝn kamet getirtti. Güneþ battýðýnda ona emredip akþam namazý için kamet getirtti. Ufuktaki aydýnlýk kaybolunca emretü ve yatsý namazý na kamet getirtti.
Ertesi gün sabah namazýný biraz tehir etti, namazdan çýktýðýnda biri "güneþ doðdu" di yebilirdi, ya da nerdeyse güneþ doðacak (di yebilirdi). Dünkü kýldýðý ikindiye yakýn bir zamana kadar öðleyi erteledi. Sonra ikindiyi geç kýldý, namaz bittiðinde biri "güneþ kýzardi" diyebilirdi. Akþamý da þafaðý kaybolacaðý zamana kadar geciktirdi. Yatsýyý da gecenin ilk üçte biri oluncaya dek geç kýldý.
Sabah olunca soruyu soran kiþiyi çaðýrýp þöyle dedi: "Ý^le namaz vakitleri bu ikisi ara sýdýr." [Müslim ve Nesâî.]
996-Ebû Dâvud da benzerini rivayet edip þöyle dedi: Bu hadisin râvilerinden birisi þu ibareyi kullandý: "Sonra yatsýyý gece yansýna doðru erteleyerek kýldý."
997-Müslim ve Tirmýzî, Büreyde radiyal-lahu anh'dan:
Bir adam Peygamber sallalÝahu aleyhi ve sellem'e namaz vakitlerini sordu. Ona: "Bu iki gün bizimle beraber kýl!" buyurdu. Güneþ tam tepe noktasýndan (batýya doðru) kayýnca, Bilâl'e emredip ezan okuttu. Sonra emredip öðleye kamet getirtti... Yukarýdakinin benze rini nakletti.
998-Nesâî de hadisi onlar gibÝ nakletti; ancak o, sabah namazý ile baþlattý.
999-Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan:
(ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Cibril, Beyt-i Serîf'in yanýnda bana iki kere imamlýk yaptý. Birincisinde Öðle namazý ný gölge, pabucun kayý§ý kadar uzunlukta ol duðu zaman kýldýrdý. Sonra ikindiyi her §ey gölgesi kadar olunca kýldýrdý. Sonra akmamý güne§ batýp oruçlu iftar ettiðinde kýldýrdý. Sonra yatsýyý þafak (ufuktaki aydýnlýk) kay bolduðunda kýldýrdý. Sonra sabahý lan yeri aðarýnca ve oruçluya yemek yasak edildiði zaman kýldýrdý.
Ýkinci günde, öðleyi herseyin gölgesi kadar olunca, dünkü ikindiye yakýn bir za manda kýldýrdý. Sonra ikindiyi her þeyin göl gesi iki misli olunca kýldýrdý. Sonra akþamý Ýlk seferindeki vaktinde kýldýrdý. Sonra yatsýyý ge cenin üçte biri geçtiðinde kýldýrdý. Sonra sa bahý ortalýk aydýnlanýnca kýldýrdý. Sonra Cib ril, O'na yönelerek þöyle dedi: "Ey Muham medi Bunlar senden önceki peygamberlerin vaktidir. Namaz vakti. Ýþte bu iki vaktin arasý dýr." [Tirmizî ve Ebû Dâvud.]
1000-Nesâî, Câbir radiyallahu anh'dan: Cibrîl, Peygamber sallallahu aleyhi ve sel lem'e namaz vakitlerini öðretmek için geldi. Cibrîl önde. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem arkasýnda, O'nun arkasýnda da insanlar saf tuttular. Öðle namazýný güneþ göðün orta sýndan (batýya doðru) zail olduðunda kýldýr dý..." Benzerini nakletti. Ancak buradaki na mazda þöyle geçmektedir: "Cibrîl, O'nun ya nýna gelip öne geçti, ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem de onun arkasýnda durdu, insanlar ResûlüUah sailallahu aleyhi ve sel-lem'in arkasýnda durdular..." Bu rivayette ikinci gündeki namazda su ibare geçmektedir: "Akþamý kýldýrdý; daha sonra biz uyuduk, sonra kalktýk."
1001-Diðer bir rivayet: Cibril, güneþ zail olduðu zaman gelip "Ey Muhammed kalk, öðle namazým kýl!" dedi. Öðle namazýný gü neþ zail olduðu zaman kýldý..." Benzerini an lattý; ancak burada her namazda Cibrîl'in "Kalk ey Muhammed! Namaz kýl! " dediði geçmektedir.
1002-Diðer bir rivayet: "Peygamber sai lallahu aleyhi ve sellem çýktý. Öðle namazýný güneþ (tepe noktasýndan batýya) zail olup göl ge pabuç kayýþý kadar olduðu zaman kýldýrdý. Sonra ikindiyi gölge pabuç kayýþý kadar, ada mýn gölgesi, misli gibi olduðu zaman kýldýr dý." Devamý, týpký Büreyde'nin rivayet ettiði hadis gibidir. Ancak þu farkla:
"Ýkinci gününün akþam namazý birinci günkü gibi idi."
Sonra bu rivayette yine þöyle geçmekte dir: "Sonra ikindiyi, kiþinin gölgesi, develerin Zü'1-Huleyfe'ye seyrindeki binicinin gölgesi kadar (yani) misli gibi olunca kýldýrdý. Sonra güneþ battýðýnda akþamý kýldýrdý. Sonra yatsý yý gecenin üçte birine doðru ya da gece yan sýna doðru (râvilerden biri tereddüd ettÝ) kýl dýrdý. Sonra sabah namazmý, ortalýk bayaðý aydýnlanýnca kýldýrdý."
1003-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan:
(ALLAH Resulü sailallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Þüphesiz namazýn ilk ve son vakti vardýr. Öðlenin ilk vakti güne§(in tepe noktasýndan) zait olduðu zamandýr; son vakti, ikindi nama zýnýn vaktinin gireceði zamandýr. Ýkindinin ilk vakti; vakti girince; son vakti ise güneþ sara-rmcadýr. Akmamýn ilk vakti güne§ batýnca, son vakti ufuktaki aydýnlýk kayboluncadýr. Yatsý namazýnýn ilk vaktÝ ufuktaki aydýnlýk kaybo lunca, son vakti gece yar ilaný ncadýr. Sabah namazýnýn ilk vakti fecÝr (aydýnlýk) doðunca, son vakti ise güneþ doðmak üze rey kendir."
[Tirmizî]
1004-Nesâî'nin rivayeti: ALLAH Resulü sai lallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "ݧte bu Cibril'dir, size dininizi öðretiyor Sabah na mazýný fecir doðduðu zaman kýldýrdý." Deva mý Büreyde'nin hadisi gibidir. Ancak bunda "akþamýn vakti bir" olarak geçmektedir.
Onda yine þöyle geçmektedir: "Ýkinci gün de yatsýyý geceden bir saat geçince kýldýrdý."
1005-Muvattâ'da: Ebû Hureyre soru sora na dedi ki: "Dikkat et bana! Sana bildiriyo rum; öðleyi gölgen senin boyun kadar olunca kýl; ikindiyi gölgen iki mislin olunca kd; ak þamý güneþ batýnca kýl; yatsýyý senin bulundu ðun vakitle (yatsý vaktinin girmesinden itiba ren) gecenin üçte biri arasýndaki vakitte kd! Sabahý da alaca karanlýkta kýl!"
1006-Ömer radiyailahu anh'dan: Ömer valilerine þunu yazdý: "Benim içÝn en önemli ameliniz namazdýr.
Kim onu koruyup devam ederse, dinini korumuþ olur, kim de onu yitirirse dinini daha çabuk yitirir." Sonra þunu yazdý: "Öðle nama zýnýn vakti; gölge bir arþýn olunca (baþlar), bi rinizin gölgesi iki misli oluncaya kadar (de vam eder); ikindi vakti, güneþ henüz yüksek te bembeyaz parlak iken baþlar; güneþin batý-mýndan önce bir süvarinin iki veya üç fersah yol alabileceði kadar devam eder. Akþam gü neþ batýncadýr. Yatsý, þafaðýn batýmýndan ge cenin üçte biri geçinceye dek devam eder. Kim (yatsýyý kýlmadan) uyursa, gözüne uyku düþmesin, kim uyursa gözü uyku tutmasýn, kim uyursa gözü uyku tutmasýn! Sabah vakti ise yýldýzlar belirginleþip bir araya geldiði za mandýr." [Mâlik]
1007-Diðer rivayette: "O (Ömer), Ebû Musa'ya þöyle yazdý: "Öðleyi, güneþ gökten biraz kaydýðý zaman kýl, ikindiyi güneþe he nüz sarýlýk girmeden bembeyaz ve parlak ol duðu zaman kýl! Akþamý güneþ batýnca kýl! Yatsýyý uyumadýkça mümkün olduðunca geç kýl. Sabahý yýldýzlar bir araya gelip toplandýk larýnda kýl! Sabah namazýnda mufassal sûre lerden iki uzun süre oku!" [Mâlik]
1008-Diðer bir rivayette:
"Yatsýyý seninle (akþam namazý ile) ara na gecenin üçte biri girdiði zaman kýl! Þayet (yatsýyý) geciktirÝrsen gecenin yansýna ka dar geciktir. Sakýn ha gafillerden olma!" [Mâlik]
1009-Ýbn Amr b. el-Âs radiyailahu anh' dan:
. (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Öðlenin vakti, güneþ (tepe noktasýndan batýya) zail olup, kiþinin gölgesi kendi uzun luðu olunca baþlar, Ýkindi vakti girinceye dek
devam eder. ikindinin vakti, güneþ sararýnca-ya dek devam eder. Akþamýn vakti, þafak (ufiiktaki aydýnlýk) kayboluncaya dek devam eder. Yatsý namazý, orta gecenin yarýsýna dek devam eder. Sabah namazýnýn vakti, tanyeri-nin aðarmasýndan güneþin doðmasýna kadar dýr. Güneþ doðunca namaz kýlma! Çünkü o, þeytanýn iki boynuzu arasýndan doðar." [Ebû Dâvud, Nesâî ve ayný lafýzla Müslim.]
1010-Ebu'l-Minhâl'dan:
Babamla beraber Ebû Berze el-Eslemî'nin yanma girdik. Babam sordu:
"ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem farz namazlarý nasýl kýlardý?" Cevap verdi:
"Öðle namazýný güneþ iyice göðün ortasý na gelip (batýya) zail olunca kýlardý. Ýkindiyi de kýldýðýnda birimiz (ikindiyi kýhp da) Medi ne'nin en uzak köþesine gittiðinde güneþ hâlâ canlý olurdu. Akþam hakkýnda ne söylediðini unuttum. 'Ateme' diye adlandýrdýðýnýz yatsýyý ertelemeyi müstehap sayardý. Onu kýlmadan önce uyumaktan hoþlanmazdý. Onu kýldýktan sonra muhabbet etmekten de hoþlanmazdý. Sabah namazýný kýldýrdýðmda kiþi arkadaþýný tanýyacak durumda olurdu. Sabah namazýnda altmýþ ile yüz âyet arasý okurdu."
1011-DÝðer rivayet: "Yatsýyý gecenin üçte birine kadar tehir etmekte herhangi bir sakýn ca görmezdi." Sonra: "Gece yarýsýna kadar (tehir etmekte sakýnca görmezdi)." dedi.
[Buhârî ve Müslim, Ebû Dâvud ve Nesâî]
1012-Muhammed b. Amr b. et-Hasan b. Alî b. Ebî Tâlib radiyaliahu anh'dan:
el-Haccâc, namazlarý tehir ederdi. Bu du rumu Câbir'e sorduk; þöyle dedÝ:
"ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem öðleyi kýlacaðý zaman güneþ, gök tepesinden (batýya) zail olduðunda kýlardý. Ýkindiyi kýla caðýnda güneþ, henüz parlak ve yüksekte olurdu. Akþamý da güneþ battýðý zaman kýlar dý. Yatsýyý bazen geç kýlardý; bazen de (cema-
atin toplandýðýný gördüðünde) erken, tam za manýnda kýlardý.
Cemaatýn toplanmasý gecikince, geç kýlar dý. Sabah namazýný alaca karanlýkta kýlardý."
[Buhârî ve Müslim. Ebû Dâvud ve Nesâî]
1013-Ýbn Mes'ûd radiyaliahu anh'dan: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sel-lem'in yazýn kýldýðý öðle namazý, (gölge) üç ayakla beþ ayak arasý idi. Kýþýn ise beþ ile ye di ayak arasý idi." [Ebû Dâvud ve Nesâî.)
1014-Âiþe radiyaliahu anhâ'dan: "Mü'min hanýmlar, sabah namazýný ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in arkasýn da örtülerine bürünmüþ halde kýlarlardý. Na maz bitip evlerine döndüklerinde, kendilerini karanlýktan dolayý kimse tanýyamazdý." [Aitý hadis imamý.]
1015-Âiþe radiyaliahu anhâ'dan: "Öðle namazmý ne ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'den, ne Ebû Bekr'den, ne de Ömer'den erken kýlaný görmedim." [Tirmizî]
1016-Onun (TÝrmizî'nin) aynca Ümmü Seleme'den de rivayeti vardýr: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem öðleyi sizden daha erken kýlardý; siz ise ikindiyi O'ndan daha er ken kýhyorsunuz."
1017-Habbâb radiyaliahu anh'dan:
ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'e (secde mahallinin) sýcaðýndan þikayet ettik. Þikayetimizi dinlemedi.
Züheyr, Ebû Ýshâk'a sordu: "Þikayetiniz öðle namazý vakti hakkýnda mýydý?"
"Evet."
"Onun erken kýlmmasý hususunda mý?"
"Evet" dedi. [Müslim ve Nesâî.]
1018-Taberânî "Þikayetimizi dinlemedi" sözünden sonra þunu da ekledi: "Güneþ zail olunca kýlýn!"
1019-el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Saðîr'inde ise leyyin bir isnâdla ondan sonra Câbir'den þunu ilave etti: "Lâ havle velâ kuvvete Ýlla hil-lah" sözünü de çokça söyleyin! Çünkü o, en aþaðýsý üzüntü olmak üzere zarardan tam dok san dokuz kapýyý kapatýr."
1020-Aiþe radiyallahu anhâ'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, ikindi namazýný güneþ odama düþtüðü zaman kýlardý."
[Muvaltâ hariç, altý hadis imamý.]
1021-Onun bir rivayetinde: "Odamýn di bine."
1022-Bir baþkasýnda: "Odamdan henüz çýkmamýþken."
1023-Bir diðerinde ise: "Güneþ odamda olup henüz gölgesi belirmeden" þeklindedir.
1024-Enes radiyallahu anh'dan: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ikindiyi kýldýrdýðý zaman, güneþ henüz yük sekte parlak olurdu; hem öyle ki, kiþi avâlî'ye (uzak mahallelere) giderdi de orada güneþ hâ lâ yüksekliðini korurdu. Gidilen bazý avâlîler, Medine'den dört mil uzaklýktadýr." [Tirmizî hariç, altý hadis imamý,]
1025-Onun rivayetierindendir: "Hatta kiþi Küba'ya kadar giderdi de..."
1026-Bir diðer rivayette: "Kiþi, Amr b. Avfoðullanna giderdi ve onlarý ikindi nama zýnda bulurdu."
1027-Diðer bir rivayette: Es'ad b. Sehl b. Huneyf der ki: Ömer b. Abdilazîz ile öðle na mazým kýlýp çýktýk. Enes b. Mâlik'in yanýna varýnca, onu ikindi namazýný kýlarken bulduk. Dedim ki:
"Amca! Bu kýldýðýn namaz nedir?" "Ýkindi namazýdýr. ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ile kýldýðým namaz iþte bu dur" dedi.
1028-Bir baþka rivayette: Peygamber sal lallahu aleyhi ve sellem bize ikindi namazý kýldýrdý. Namazý bitirince, Selemeoðullarm-dan bir adam gelereke þöyle dedi: "Ey ALLAH Resulü! Develerimizi kurban olarak kesece ðiz, sizin de þeref verip orada bulunmanýzý is tiyoruz."
"Peki, olur!" buyurdu. Beraberce gittik. Kurbanlar nenüz kesilmemiþti. Kesildi, par çalandý. Piþirildi, yedik. Güneþ henüz batma mýþtý.
1029-Zührîradiyallahu anh'dan: Birgün Ömer b. Abdilazîz namazý geç kýl dýrdý. Bunun üzerine Urve b. ez-Zübeyr yaný na girip þunlarý söyledi: "Muðîre b. Þu'be de Kûfe'deyken namazý geciktirmiþti de Ebû Mes'ûd el-Ensârî ona þöyle demiþti: "Nedir bu ey Muðîre? Bilmiyor musun? Hani (bir gün) Cibril gelip namaz kýldý, ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem de (ona uyarak) kýldý. Sonra o (Cibril yine) namaz kýldý, ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem de (ona uyarak) kýldý. Sonra o kýldý, ALLAH Resulü sal lallahu aleyhi ve sellem de kýldý. Sonra o kýl dý, ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sel-lem'de kýldý. Sonra o kýldý, ALLAH Resulü sal lallahu aleyhi ve sellem de kýldý. Sonra Cibrîl þöyle dedi:
"Ýþte ben bununla emrolundum!" Bunun üzerine Ömer b. Abdilazîz þöyle dedi: "Ne söylediðine dikkat et! Yani ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'e namaz vaktini Cibrîl mi öðretti?"
Urve dedi ki: "(Evet) Beþîr b. Ebî Mes'ûd, babasýndan böyle naklederdi."
Yine Urve dedi ki: "Bana Peygamber sal lallahu aleyhi ve sellem'in eþi Âiþe radiyalla-hu anhâ anlattý:
"ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ikindi namazýný kýldýðý zaman güneþ, odasýna (yeni) düþer ve henüz gölgesi duvarlara yük-selmezdi."
[Tirmizî hariç, altý hadis imamý.]
1030-BÝr baþka rivayette:
Ömer b. Abdilazîz ikindiyi biraz tehir etti. Urve þöyle dedi:
"Cibrîl inip ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in Önünde namaz kýldý..." Ömer de di ki: "Söylediðine dikkat et!"
"Beþîr b. Ebî Mes'ûd'dan duydum, o da babasý Ebû Mes'ûd'dan duymuþ. Þöyle de miþ: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sel lem'in þöyle buyurduðunu duydum:
"Cibrîl inip bana imam oldu. Onunla na maz kýldým, sonra yine kýldým, sonra yine kýl dým, sonra yine kýldým, sonra yÝne kýldým."
1031-Seleme b. el-Ekva' radÝyallahu anh'dan:
"ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, akþam namazýný güneþin üst kenarý kaybolup battýðý anda kýlardý."
[Buhârî, Müslim ve Tirmizîl
1032-Ebû Davud'un rivayeti: "Güneþin battýðý, yani güneþin kaþýnýn (üst kenarýnýn) battýðý anda (kýlardý)."
1033-Râfý b. Hudeyc radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Ýle akþamý kýlardýk. Namazdan sonra (ok atýþý ya pan) birimiz oklarýnýn düþtüðü yeri görebilir di." (Buhârî ve Müslim]
1034-Nesâî, sahabeden birinden: "Onlar ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ile akþam namazýný (Mescid'de) kýldýktan sonra Medine'nin en ücra köþesinde olan evlerine giderlermiþ; orada ok atýþý yaparlarmýþ da, at týklarý yere baktýklarýnda oklarýný rahatlýkla görebil Ýr lermiþ."
1035-Mersed el-Yezenî radÝyallahu anh'-dan:
Ebû Eyyûb gazi olarak yanýmýza gelmiþti. O zaman Ukbe b. Âmir Mýsýr'da valÝ idi. Uk-be, akþamý biraz geç kýldýnnca, Ebû Eyyûb þöyle dedi:
"Ey Ukbe, nedir bu namaz?"
"Ýþimiz vardý."
"ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sel-lem'in þÖyle buyurduðunu duymadýn mý?: "Yýldýzlar hep birden parlayana dek akþam namazýný geciktirmedikleri sürece, ümmetim hayýr yahut fýtrat üzerinde olacaktýr."
[Ebû Dâvud]
1036-el-Hâris b. Vehb radiyallahu anh'-dan:
(ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Ümmetim, yýldýzlar tümü birden parla-yýncaya kadar akþam namazýný kýlmayý gecik tirmedikleri, hýristÝyanlara benzeyerek saba ha acele etmedikleri, cenazeleri (defnetmeleri için) ailelerine býrakmadýklarý sürece Ýslâm üzere olmaya devam edeceklerdir."
[Taberânî. el-Mu'cemu l-Kebîr'mÐe zayýf [At isnâdla.]
1037-Onun güvenilir ravÝler kanalýyla es-Sunâbihî'den "Cenazeleri ailelerine býrak madýklarý sürece" ifadesi dýþýnda, benzeri ri vayeti vardýr.
1038-Alî radiyallahu anh'dan:
(ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Ey Alî! Sakýn þu üç þeyi geciktirme: Vak ti gelince namazý; (defne) Hazýrlanýnca cena zeyi; dengi bulunan bekâr kýzý evlendirmeyi."
[Tîrmizî]
1039-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Kim henüz güneþ doðmadan sabah na mazýnýn bir rek'atýna yetiþirse, sabah namazý na yetiþmiþ olur. Kim henüz güneþ batmadan ikindi namazýnýn bir rek'atýna yetiþirse, ikindi namazýna yetiþmiþ olur." [Altý hadis imamý.)
1040-Buhârî'ye âit bir rivayette: "Kim gü neþ batmadan ikindi namazýnýn bir secdesine yetiþirse, namazmý tamamlasýn! Kim güneþ doðmadan sabah namazýnýn bir secdesine ye tiþirse, namazýný tamamlasýn!"
1041-Nesâî'nin rivayeti: "Her iki yerde de (ikindi ve sabah namazlarýnda) ilk secdeye yetiþtiðinde..."
1042-el-Kâsým b. Muhammed radiyallahu anh'dan:
"Ýnsanlara (sahabeye) öðley namazmý gü neþin yakýcýlýðý kaybolduktan sonra kýlarlar ken eriþtim." [Mâlik]
1043-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Sýcak þiddetlendiði zaman, namazý soðu tun (geç kýlýn!) Çünkü sýcaðýn þiddeti cehen nemin kaynamasýndandýr." [Altý hadis imamý.]
1044-Ebû Zer radiyallahu anh'dan: Bir yolculukta ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ile beraberdik. Müezzin öðle ezanýný okumak istedi. Ona "Serinliði bekle!" buyurdu. (Bir müddet) sonra (müezzin) yine ezan okumak istedi; ona yine: "Serinliði bek le!" dedi. Nihayet kum tepelerinin gölgesini gördüðümüzde. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu: "Sýcaðýn þiddeti ce hennemin kaynamasýndandýr. Sýcak artýnca, namazý soðutun (geç kýlýn!)" [Buhârî, Müslim. Ebû Dâvud ve Tirmizî]
1045-Ýbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan, de di ki:
"Güneþ cehennemden þeytanýn boynuzundan
doðru çýkar. Þeytanýn iki boynuzu arasýndan çý kar. Her yükseliþinde cehennemden bir kapý açý lýr. Sýcak iyice bastýrýnca, cehennemin tüm kapý lan açýlýr." [Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kehîr'üe.]
1046-Enes radiyallahu anh'dan:
"ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem sýcak olduðu zaman namazý geç kýlardý; soðuk olduðu zaman ise erken kýlardý." [Nesâî]
1047-Alî b. Þeybân radiyallahu anh'dan: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'e geldik, güneþ aydýnlýk ve parlak olduðu sürece ikindiyi geç kýldýrýyordu." [Ebû Dâvud]
1048-Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Sofra kurulup da (akþam namazý için) kamet getirildiði zaman, Önce yemeði yeyin, yemeði bitirinceye kadar (namaz için) acele etmeyin!" Bu sebeple Ýbn Ömer, sofra kurul duðu zaman yemeðe baþlardý, bitirinceye ka dar imamýn kýraat sesini duyduðu halde ye mekten kalkmazdý. [Nesâî hariç. Allý hadis Ýmamý.]
1049-Diðer rivayet: "Abbâd b. AbdiUah b. ez-Zübeyr (Ýbn Ömer'e) dedi ki: Namazdan önce akþam yemeðine baþlandýðýný duyduk (ne dersin?)." Ýbn Ömer ona dedi ki: "Yazýk sana! Onlarýn akþam yemeði neydi ki? Acaba onlarýn akþam yemekleri babanýn akþam ye meði gibi miydi?"
1050-Câbir radiyallahu anh'dan: (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Ne yemek, ne de baþka birþey için. na mazý geciktirmeyin!" [Ebû Dâvud]
1051-Aiþe radiyallahu anhâ'dan: Yatsý namazýnýn vakti hususunda Peygam ber sallallahu aleyhi ve sellem'e sordular. Ce vaben þöyle buyurdu:
"Her vadinin içine gece dolduðu (karanlýk
bastýðý) zaman."
1052-Ebû Bekr radiyallahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, yatsý namazýný dokuz gece (Ebû Davud'un ri vayetinde sekiz gece) süreyle gecenin üçte bi rine kadar erteledi. Bunun üzerine Ebû Bekr dedi ki: "Biraz erken kýldýrsan da gece nama zýna rahatça kalksak!" Ondan sonra yatsýyý er ken kýldýrmaya baþladý.
[Ahmed ve Taberânî. el-Mu'cemu'l-Kebîr'inde leyyin bir isnâdla.]
1053-îbn Abbâs radiyallahu anh'dan: ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem yatsý namazýný geciktirdi. Bunun üzerine Ömer çýkýp þöyle seslendi: "Ey ALLAH Resulü, namaz kýlalým! Kadýnlar, çocuklar uyudular." Baþýndan sular damlayarak çýkýp þöyle buyur du:
"Ümmetime veya insanlara güç gelmeye ceðini bilseydim hu (yatsý) namazý(ný) bu sa atte kumalarýný emrederdim,"
[Buhârî, Miislim ve Nesaî.]
1054-Bunun baþka rivayetlerinde ise: Al lah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem yatsý namazým o kadar geciktirdi ki insanlar uyudu lar, uyandýlar; sonra uyudular, yine uyandýlar. Bunun üzerine Ömer kalkýp "Namaz!" diye seslendi.
Atâ dedi ki: Ýbn Abbâs radiyallahu anh þöyle dedi: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'i hâlâ görür gibiyim, (odasýndan) çýk tý; baþýndan sular damlýyordu ve elÝni baþýna koymuþ bir haldeydi."
Ýbn Cüreyc der ki: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in elini baþýna nasýl koydu ðunu Ýbn Abbâs'ýn haber verdiði gibi göster mesini Atâ'dan Ýstedim, Bunun üzerine par maklarýnýn arasýný biraz araladý, sonra parmak uçlarýný baþýnýn tepesine koydu; sonra bitiþti rip yüze yakýn olan kulaðýnýn yumuþaðýna doðru çekti; baþ parmaðý, yüzde, kulaða ve þakaða deðdi ve sakalýn etrafýnda kaldý. Bunu (tekrar tekrar böyle yaparken) ne eksiltiyor, ne de acele ediyordu."
1055-Bir baþka rivayet: Âiþe radiyallahu anhâ'dan:
Ömer seslendi: "Kadýnlar, çocuklar uyu dular." Bunun üzerine çýktý ve þöyle buyurdu: "Yeryüzünde sizden baþka namaz bekleyen yoktur." Namaz o zamanlar sadece Medi ne'de küýmyordu.
1056-Diðer bir rivayette þu ek bulunmak tadýr: "Bu, Ýslâmiyet henüz yayýlmadan Önce idi."
1057-Diðer rivayetin ilavesi: Ýbn Þihâb dedi ki: "ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in þöyle buyurduðu zikredildi: "Na maz hususunda ALLAH Resulü sallallahu aley hi ve sellem'i rahatsýz etmeniz doðru deðil dir." O bunu, Ömer (namaz için) baðýrýnca söylemiþtir."
1058-Bir baþka rivayette: Enes radiyalla hu anh'dan: ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bîr gece yatsý namazýný gece yansýna kadar yahut gece yarýsýnýn hemen hemen çýk masýna kadar bekletti; sonra (cemaate) çýkýp þöyle buyurdu: "Bazý insanlar kýldüar ve yat týlar. Size gelince: namaz için beklediðiniz sürece namazda gibi sevap kazanmaya devam ettiniz."
1059-Ebû Dâvud, Muâz radiyallahu anh'-dan:
Yatsý namazýna geciktiði için ALLAH Resu lü sallallahu aleyhi ve sellem'i beklemeye ko yulmuþtuk. Hatta kimileri çýkmayacaðýný bile zannetmiþti. Ýçimizden kimisi de O'nun na maz kýldýðýný söylüyordu. (Ýþte bu kanaat hâ kimken) hemen çýkýverdi. Hakkýnda ileri sür dükleri tahminleri söylediklerinde þöyle bu yurdu:
"Bu namazý biraz geç kýlýn! Çünkü siz di ðer milletlere bu namazla üstün kýlýndýnýz. Sizden önce hiçbir ümmet hu namazý künýa-mý§týý:"
1060-Buhârî ve Müslim'in. Ebû Musa ra diyallahu anh'dan yaptýklarý rivayette þu ifade geçmektedir: "Sizden baþka bu saatte namaz kýlan hÝç kimse yoktur." Yahut þöyle buyurdu: "Sizden baþka hiç kimse bu saatte namaz kd-mamýþtýr."
1061-Ahmed, Ebû Ya'lâ, Bezzâr ve Tabe-
rânî, el-Mu'cemu'l-Kebtr'inde, Ýbn Mes'ûd
radiyallahu anh'dan: "Sizden baþka din eh linden hiç kimse bu saatte ALLAH'ý zikret mez." Bunun üzerine þu âyet-i kerime nazil oldu:
"Kitab ehlinin hepsi bir deðildir: Onlar dan geceleri secdeye kapanarak ALLAH'ýn âyetlerini okuyup duranlar vardýr (Bunlar, ALLAH'a ve âhiret gününe Ýnanýr, kötülükten meneder, iyiliklere koþarlar. Ýþte onlar Ýyiler dendir. Ne iyilik yaparlarsa, karþýlýðýný bula caklardýr. ALLAH sakýnanlarý bilir.)" (Âl-i Ým-rân. 3/113-115)
1062-Enes radiyallahu anh'dan: "Yatsý namazýna kamet getirilmiþti ki ada mýn biri 'Seninle bir iþim var' dedi. Peygam ber sallallahu aleyhi ve sellem onunla fýsýl-daþmaya baþladý. O kadar uzun fýsýldaþtý ki sonunda cemaatýn tümü ya da bir kýsmý uyu-yakaldý."
[Mâlik hariç. Allý hadis imamý. Lafýz Müslim'indir.]
1063-Diðer rivayet: "Peygamber sallal lahu aleyhi ve sellem'i gördüm. Namaza ka met getirildikten sonra bir adam O'nunla kýble arasýna girdi ve o kadar uzun konuþtu ki, ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sel lem'in ayakta uzunca bir .süre durmasýna se bep oldu. Bu yüzden kimileri uyuklamaya baþladý."
1064-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Kim namazýn bir rek'atýna yetiþirse, na maza yetiþmiþ olur." [Altý hadis imamý.]
1065-Âiþe radiyallahu anhâ'dan: ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, namazý, ALLAH, canýný alýncaya dek, sadece ikÝ kere son vaktinde kýlmýþtýr. |Tlrmizî|
1066-Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: (ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu;)
"Namazý ilk vaktinde kýlmak, ALLAH'ýn rý zasýna, son vaktinde kýlmak ise ALLAH'ýn affýna vesile olur." [Ýkisi de Timýizî'ye ailtir.J
1067-Râfi b. Hudeyc radiyallahu anh'dan:
(ALLAH Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Sabah namazýný aydýnlýkta kýlýn! Çünkü bu, ecrin büyüðüne vesiledir."
[Sünen ashâbý.J
1068-Muðîs b. Summâ'dan:
îbnu'z-Ztibeyr radiyallahu anh ile sabah namazýný karanlýkta kýldým. Selam verdikten sonra Ýbn Ömer'e gidip: "Nedir bu namaz?" diye sordum. Þu cevabý verdi: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Ebû Bekr, Ömer Ýle kýldýðuîiýz sabah namazý bu idi. Ömer su-ikaste uðrayýp Öldükten sonra Osman, sabah namazýný aðarttý (yani geç kýJdý)." [Ýbn Mâce]
1069-Yahya b. Saîd radiyallahu anh'dan: Dedi ki:
"Namaz kýlan kiþi, namazý vakti geçme den kýlmalýdýr. Vaktinin geçmesi, ailesi ve malýnýn kaybýndan daha kötüdür." [Mâlik]
1070-ALLAH Rusûlü sallallahu aleyhi ve sellem'e biat edenlerden Üýnmü Ferve radi yallahu anhâ'dan, dedi ki:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e soruldu:
"Amellerin en üstünü hangisidir?" Cevap verdi:
"Ýlk vaktinde kýlýnan namaz."
[Ebû Dâvud ve Tirmizî]
Ynt: Namaz vakitleri By: ceren Date: 30 Aðustos 2016, 15:51:31
Esselamu aleyküm.Namazlarýný hakkýyla ve tama vaktinde kýlan ve allahýn rahmetine kavuþan kullardan olalým inþallah..
Ynt: Namaz vakitleri By: Bilal2009 Date: 27 Haziran 2019, 04:50:35
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri namaza gereken ehemmiyeti veren kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Namaz vakitleri By: gulsahkilicaslan Date: 27 Haziran 2019, 10:07:59
Alllah razý olsun inþallah selam ve dua ile...
Ynt: Namaz vakitleri By: Melek Nur Çelik koü Date: 27 Haziran 2019, 13:47:24
Paylaþým için Allah razý olsun..
Ynt: Namaz vakitleri By: ceren Date: 27 Haziran 2019, 15:31:31
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri namazýný vaktinde hakkiyla kýlan kullardan eylesin inþallah. ...