Hayvan kesimleri By: sidretül münteha Date: 10 Ocak 2011, 18:18:58
HAYVAN KESÝMLERÝ
3890- Þeddâd bin Evs radiyallahu anh'-dan:
Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sel-lem'den iki þey ezberledim; þöyle buyurdu:
"Allah her þeyin iyi ve mükemmel yapýlmasýný farz edip emretmiþtir. Onun için öldürdüðünüz zaman usulüne riayet ederek iyi ve güzel öldürün. Hayvan kestiðiniz zaman da usulüne riayet ederek iyi ve güzel kesin. Biriniz býçaðýný iyi bilesin ve böylece keseceði hayvanýný rahatlatsýn."
[Müslim ve Sünen ashabý.]
3891- Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem
býçaklarýn bilenmesini ve bunlarýn hayvanlardan gizlenmesini emretti." Buyurdu ki: "Biriniz hayvanýný keseceði zaman o iþi hýzlý yapsýn." [Ýbn Mâce]
3892- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan, dedi ki:
"Kim (hayvan keserken) Besmele'yi unutursa, sakýncasý yoktur. Kasten terk ederse (eti) yenmez." [Rezîn]
3893- Ýbn Amr radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem
buyurdu:)
"Herhangi bir insan, bir serçe kuþunu ya da büyüðünü hakkýný vermeden öldürürse, Allah mutlaka ona bunun hesabýný sorar." Denildi ki:
"Ey Allah'ýn Resulü! Onun hakký nedir?" Þöyle buyurdu:
"Kesip onu yer, baþýný koparýp atmaz."
[Nesâî]
3894- Ebû Vâkýd radiyallahu anh'dan: "Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem
Medine'ye geldi. Medine'liler devenin hör-güçlerini ve koyunun kuyruklarýný kesip yiyorlardý. Þöyle buyurdu: «Diri iken hayvandan kesilen parçalar ölüdür (yenilmez)»." [Ebû Dâvud ve ayný lafýzla Tirmizî.]
3895- Ebu'l-Uþerâ radiyallahu anh'dan, o da babasýndan:
Dedim ki: "Ey Allah'ýn Resulü! Hayvaný kesme iþi, yalnýz boðaz ve gýrtlaktan mý olur?"
Þöyle buyurdu: "Mýzrak gibi bir þeyle uyluðuna (kaba etine) vurup öldürsen de yetiþir." [Nesâî, Ebû Dâvud ve Tirmizî.]
Ebû Dâvud: "Bu tür kesim, yukarýdan aþaðýya yuvarlanýp da düþen hayvanlar için bahis konusudur."
Tirmizî dedi ki: Yezîd bin Hârûn: "Bu, ancak zaruret hallerinde uygulanýr" dedi.
3896- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan, dedi ki: "Elinde (tasarrufunda) bulunan hayvanlardan seni (normal kesiþten) aciz býrakan hayvan, av gibidir." Bir kuyuya yuvarlanýp düþen hayvan hakkýnda da þöyle dedi: "Gücün yettiði yerinden onu kes!"
Ali, Ýbn Ömer ve Âiþe de ayný görüþü paylaþmýþlardýr.
Aynca Ýbn Abbâs der ki: "Kesme iþi, boðazdan ve boðaz baþlangýcýndan olur." .**-
O, Enes ve Ýbn Ömer dediler ki: "Baþ, boðazdan kesilirken (aceleyle) yerinden kopsa bunda sakýnca yoktur. Ama bunu bilerek yapmasýn. Ense tarafýndan kesilmiþse yenmez. Baþ kopsa da kopmasa da fark etmez."
[Buhârî bir bâb baþlýðýnda.]
3897- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem,
þeytanýn yarmasýný yasakladý.
(Râvi) Ýbn îsâ þu izahý ilave etti: "Þeytan yarmasý, derisi kesilip boðaz damarlarý iyice kesilmeden ölünceye kadar öylece terk edilen kesilmiþ hayvandýr." [Ebû Dâvud]
3898- Ebû Saîd radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem
buyurdu:)
"Ceninin kesimi, annesinin kesimidir." [Tirmizî]
3899- Ebû Davud'un lafzý: Dedik ki: "Ey Allah'ýn Resulü! Deve kesiyoruz, sýðýr ve koyun kesiyoruz, karýnlarýnda yavru buluyoruz; onu atalým mý, yiyelim mi?"
Þöyle buyurdu: "Dilerseniz onu yiyin, çünkü onun kesimi, annesinin kesimidir (Yani onu ayrýca kesmeye gerek yoktur)."
3900- Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: Þöyle derdi: "Deve boðazlandýðý zaman,
onun boðazlanmasý karnýndaki yavrunun bo-ðazlanmasýdýr. Yeter ki ceninin yaratýlýþý tamamlanýp tüyleri bitmiþ olsun. Annesinin karnýndan çýktýðý zaman yine de, içindeki kan çýksýn diye boðazlanýr." [Mâliki
3901- Rafý' bin Hadîc radiyallahu anh'dan: "Biz Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ile Tehâme'nin Zü'1-Huleyfe mevkiinde beraberdik; insanlar açlýkla karþý karþýya kaldýlar. Deve ve koyunlar elde ettiler. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem kavmin arkala-rýndaydý. Acele davranýp kestiler, tencereler kurdular. Emretti, tencerelerin altý söndürüldü. Sonra on koyuna karþý bir deve olarak taksim etti. Ýçlerinden bir deve kaçtý, peþine düþtüler, onlarý yordu. Toplulukta at sayýsý azdý. Bir adam ona ok atmak istedi, Allah fýrsat vermedi. Bunun üzerine þöyle buyurdu: «Bu hayvanlarýn yabani hayvanlar gibi kötü ve yaramaz halleri olur. Baþa çýkamadýklarýnýza böyle yapýn!»
Dedim ki: «Ey Allah'ýn Resulü! Biz yarýn düþmanla karþýlaþacaðýz. Beraberimizde kesecek býçak bulunmayabilir, kamýþla kesebilir miyiz?»
«Kanlarýný akýtan þeyle, Allah'ýn adý anýlarak kesildiðinde yiyin. Yeter ki kesen þey diþ ve týrnak olmasýn, bunun sebebini size anlatacaðým: Diþ kemiktir. Týrnak ise Habeþlilerin býçaðýdýr»." [Mâlik hariç, Altý hadis imamý.]
3902- Adiyy bin Hatim radiyallahu anh'dan: Dedim ki:
"Ey Allah'ýn Resulü! Birimiz bir av elde eder; beraberinde býçak bulunmayabilir; çakmak taþý ile yahut deðnek parçasýyla onu kesebilir mi?"
"Ýstediðin þey ile kaný akýt ve Allah' in adýný an (Besmele çek)!" buyurdu.
[Ebû Dâvud ve Nesâî]
3903- Ka'b bin Mâlik radiyallahu anh'-dan:
"Onlarýn bir cariyeleri koyun otlatýyor-mu§, ölmekte olan bir koyun görmüþ, hemen bir taþ kýrmýþ ve o kýrýk taþla hayvaný kesmiþ. Bu koyun hakkýnda Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e sormuþlar; o da yenilmesini emretmiþ. [Buhârîve Muvatla'.]
3904- Atâ bin Yesâr radiyallahu anh'dan, o da Hâriseoðullanndan bir adamdan:
"O, yeni doðurmuþ (saðmal) devenin ölmekte olduðunu görmüþ, onu kesecek bir þey bulamamýþ. Bulduðu bir kazýðý boðazýnýn baþlangýcýna batýrarak kanýný akýtmýþ. Sonra Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e durumunu bildirince yenilmesini emretmiþ."
[Ebû Dâvud.]
Mâlik'in ibaresi ise þöyledir: "Onu çuvala sokulan ucu sivri aðaç parçasýyla kesti."
3905- Zeyd bin Sabit radiyallahu anh'dan, dedi ki:
"Bir kurt bir koyuna saldýrýp yaralamýþtý. Bunun üzerine koyunu çakmak taþýyla kesmiþler. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de onun yenmesine müsaade etti." [Nesâî]
3906- Ebu'd-Derdâ radiyallahu anh'dan: "Oklara hedef olan hayvanýn etinin yenmesini Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem yasakladý." [Tirmizî]
3907- Rezîn þunu da ekledi:
"Halîsenin (yani kurdun kapýp da kendisinden umut kesildikten sonra kurtarýlan koyunun) yenmesini de yasakladý."
3908- Âiþe radiyallahu anhâ'dan: Dediler ki: "Ey Allah'ýn Resulü! Bir kavim bize et getiriyor, fakat kesilirken üzerine Allah'ýn adýnýn anýlýp anýlmadýðýný bilmiyoruz." Þöyle buyurdu:
"Siz Besmele çekip yiyiniz!" Âiþe dedi ki: "Onlar (bu soruyu soranlar) henüz yeni müs-lüman olmuþlardý."
[Buhârî, Ebû Dâvud ve Nesâî]
3909- Dihye radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e
yün cübbesi ile iki mest hediye edildi, onlarý eskitinceye kadar giydi de mestlerin Allah'ýn adý üstüne çekilerek kesilen hayvanýn derisi olup olmadýðýný sormadý."
[Taberânî, Mu'cemu'I-Kebîr'de zayýf bir senedle.]
3910- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Ona Arap Hristiyanlarýn kestikleri
(hayvanlar) hakkýnda sordular. Yenmesinde herhangi bir sakýnca bulunmadýðýný söyledi. Ve þu âyeti okudu: «Ýçinizden kim onlarla dostluk kurarsa, o onlardandýr.» (Mâide 51)" [Mâlik]
3911- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem,
bedevilerin cömertlik yarýþý için kestikleri hayvanýn etini yemekten alýkoydu. [Ebû Dâvud mevkuf bir isnadla.]
3912- Ukayl'in azatlýsý Ebû Murre'den: "Ebû Hureyre'ye, kesildikten sonra bir
kýsmý hareket eden bir koyun hakkýnda sordular; «Yenebilir» dedi. Zeyd bin Sâbit'e sorduklarýnda ise: «Ölü hayvan da hareket edebilir» diyerek, yenilmesini yasakladý." [Mâlik]
3913- Enes radiyallahu anh'dan:
(Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)
"Kesmekte olduðunuz hayvanýn üzerine besmele çekerken tekbir de getirin!"
[Taberânî, Mu'cemu' l-Evsat'U zayýf bir senedle.]
3914- Kurre bin Ýyâs radiyallahu anh'dan: Bir adam þöyle dedi: "Ey Allah'ýn Resulü!
Ben koyunu acýyarak kesiyorum" ya da "Koyunu boðazlarken ona acýyorum" dedi. Þöyle buyurdu:
"Koyuna gelince, ona acýrsan Allah da seni esirger." [Ahmed]
3915- Bezzâr, Taberânî, Mu'cemu' l-Kebîr ve's-Saðîr'dc: "Ben koyun keserim, ancak þüphesiz ona acýyorum" lafzýyla rivayet etti.
3916- Taberânî, Mu'cemu'l-Kebîr'de Ebû Ümâme'den merfû olarak:
"Kim bir serçe kuþu keserken dahi, acýrsa Allah onu kýyamet gününde esirger."
3917- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem,
ayaðýný koyunun böðrüne basýp býçaðýný bilemekte olan bir adamýn yanýndan geçmiþ ve þöyle buyurmuþ: "Daha önce bileseydin olmaz mýydý? Yoksa onu iki kez öldürmek mi istiyorsun?"
[Taberânî, Mu'cemu'l-Kebîr ve'I-Evsat'ta.]
3918- Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: Bir kadýn, ona: "Bize çekirge hakkýnda
fetva ver!" dedi; þu cevabý verdi: "Onun hepsi temizdir." [Taberânî, Mu'cemu' l-Kebîr'de]
3919- Câbir radiyallahu anh'dan: "Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, bize teþrif ettiler, ona bir diþi keçi kesmek istedim. Hayvan yaramazlýk yaptý, bunu duyunca þöyle buyurdu: «Ey Câbir! Süt ve nesil veren hayvaný kesme!» Þöyle dedim: «Ey Allah'ýn Resulü! Bu, hurma ve yaþ hurma verip beslediðim bir yaþýna girmiþ bir diþi keçidir. Onun için böyle semizleþmiþtir»." [Ahmed zayýf bir senedle.] 3890-Bu hadisi Müslim (sayd no. 57, s. 1548-9), Tirmizî (no. 1409), Ebû Dâvud (no. 2815), Nesâî (dahâyâ 22, VII, 227) ve Ýbn Mâce (no. 3170), Hâlid el-Hazzâ an Ebî Kýlâbe an Ebî'l-Eþ'as an Þeddâd b. Evs asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
3891-Bu hadisi Ýbn Mâce (no. 3172), Muh. b. Abdirrahman b. ahî Hüseyn el-Cu'fî an Mervân b. Muh. an Ýbn Lehî'a an Kurre b. Hayveîl ani'z-Zührî an Sâlim b. Abdillah b. Ömer an ebîhî senedi ile tahrîc ettiler.
3893-Bu hadisi Nesâî (dahâyâ 42/1, VII, 239), Kuteybe an Süfyân an Amr b. Dînâr an Suhayb mevlâ Ýbn Abbâs an Ýbn Amr senedi ile tahrîc etti.
Ýbnu'l-Kattân, Suhayb'ýn hâlinin bilinmediðini söylemiþtir. Hadisin Ahmed, Þâfiî, Nesâî ve Ýbn Hibbân'ýn tahrîc ettikleri bir baþka tariki daha vardýr (Neyl VIII, 143).
3894-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 2858), Tirmizî (no. 1480) ve Ýbn Mâce (no. 3216), Abdurrahman b. Abdillah b. Dînâr an Zeyd b. Eslem an Atâ b. Yesâr an Ebî Vâkýd asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
Ýsnâdý hakkýnda Tirmizî "hasen garîb" hükmü verdi.
3895-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 2825), Tirmizî (no. 1481) ve Nesâî (dahâyâ 25, VII, 228), Hammâd b. Seleme an Ebî'l-Uþerâ (Usâme b. Mâlik b. Kahtam) an ebîhî asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
Tirmizî, isnâdý hakkýnda "garîb" hükmü vermiþtir.
3896-Sahîh-i Buhârî, zebâih ve's-sayd 23-24, VI, 227.
3897-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 2726), Ýbnü'l-Mübârek an Ma'mer an Amr b. Abdillah an Ýkrime an Ýbn Abbâs asl-ý senedi ile tahrîc etti.
Amr b. Abdillah es-San'ânî hakkýnda menfî sözler sarfedilmiþtir (Neyl VIII, 148).
3898-3899-Bu hadisi Tirmizî (no. 1476) ve Ebû Dâvud (no. 2827), Mücâlid an Ebî'l-Veddâk an Ebî Saîd asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
Tirmizî'ye göre isnâdý "hasen sahîh"tir.
3900-Mâlik (zebâih no. 8, s. 490), bu mevkûfu an Nâfi' an Ýbn Ömer senedi ile tahrîc etmiþtir.
3901-Bu hadisi Buhârî (zebâih 15, VI, 224-5; 18/3, VI, 225-6; 20, VI, 226; 23, VI, 227; 36-37, VI, 233; cihâd 191, IV, 37, lafýz buraya aittir; þirket 3, III, 110; 16, III, 114), Müslim (adâhî 20-23, s. 1558-9), Tirmizî (no. 1491-2), Ebû Dâvud (no. 2821) ve Nesâî (dahâyâ 20-21, VII, 226; 26, VII, 227), Abâye b. Râfi' b. Hadîc an ebîhî an ceddihî asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
3902-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 2824), Nesâî (dahâyâ 19/1, VII, 225) ve Ýbn Mâce (no. 3177), Simâk b. Harb an Müriyy b. Kutarî an Adiyy asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
3903-Bu hadisi Mâlik (zebâih 4, s. 489) ve Buhârî (zebâih 18/1-2, VI, 225), Nâfi' mevlâ Ýbn Ömer an Ýbn Ka'b b. Mâlik an ebîhî asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
3904-Bu hadisi Mâlik (zebâih no. 3, s. 489) ve Ebû Dâvud (no. 2823), Zeyd b. Eslem an Atâ b. Yesâr an raculin min benî Hârise asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
3905-Bu hadisi Nesâî (dahâyâ 18/2, VII, 225), Muh. b. Beþþâr an Muh. b. Ca'fer an Þu'be an Hâdýr b. el-Muhâcir el-Bâhilî an Süleymân b. Yesâr an Zeyd b. Sâbit senedi ile tahrîc etti. Râvileri Sahîh ricâlindendir, mechûl yahut makbl olan Hâdýr b. el-Muhâcir dýþýnda (Neyl VII, 145).
3906-Bu hadisi Tirmizî (no. 1473), Ebû Kureyb an Abdirrahîm b. Süleymân an Ebî Eyyûb el-Ýfrîkî an Safvân b. Süleym an Saîd b. el-Müseyyeb an Ebî'd-Derdâ senedi ile tahrîc etti ve "garîb" hükmü verdi.
3907-Bu hadisi Mâlik (zebâih 1, s. 488), Buhârî (zebâih ve's-sayd 21, VI, 226; buyû‘ 5/2, III, 5-6; tevhîd 13/6, VIII, 170), Ebû Dâvud (no. 2829) ve Nesâî (dahâyâ 39, VII, 237), Hiþâm b. Urve an ebîhî an Âiþe asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.
3909-Yahyâ b. ed-Durays an Uyeyne b. Sa'd ani'þ-Þa'bî tarikiyle gelmiþtir. Heysemî, Yahyâ'yý tanýmadýðýný söylemiþtir. Diðer ricâli güvenilir kimselerdir (Mecma‘ V, 139).
3910-Mâlik, bunu (zebâih 5, s. 489), an Sevr b. Zeyd ed-Dîlî an Ýbn Abbâs senediyle tahrîc etti.
3911-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 2820), Hârûn b. Abdillah an Hammâd b. Mes'ade an Avf an Ebî Reyhâne an Ýbn Abbâs senedi ile tahrîc etti.
3912-Bu hadis-i mevkûfu Mâlik (zebâih no. 7, s. 490), an Yahyâ b. Saîd an Ebî Murre senedi ile tahrîc etmiþtir.
3913-Râvilerinden Osmân b. Abdirrahman el-Kuraþî zayýftýr (Mecma‘ IV, 30).
3914-3915-Bu hadisi Ahmed (V, 34), Ýsmaîl b. Ýbrâhîm an Ziyâd b. Mihrâk an Muâviye b. Kurre an ebîhî senedi ile tahrîc etti.
Heysemî'ye göre râvileri güvenilir kimselerdir güvenilir kimselerdir (Mecma‘ IV, 32).
3916-Heysemî'ye göre râvileri güvenilir kimselerdir teþekkül etmiþtir (Mecma‘ IV, 32).
3917-Heysemî'ye göre râvileri Sahîh ricâlindendir (Mecma‘ IV, 33).
3918-Kezâ bunun da râvileri Sahîh ricâlindendir (Mecma‘ IV, 39).
3919-Bu hadisi Ahmed (III, 396), Attâb an Abdillah an Ömer b. Seleme b. e. Yezîd an Câbir senedi ile tahrîc etti.
Heysemî, isnâdýnda tanýmadýðý birinin mevcdiyetine dikkat çekmiþtir.
Ynt: Hayvan kesimleri By: Bilal2009 Date: 04 Temmuz 2019, 14:13:49
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri her iþi Ýslam uygun yapmaya çalýþanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Hayvan kesimleri By: ceren Date: 04 Temmuz 2019, 20:48:22
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri islama uygun hayvan kesen allahýn rizasina kavusan kullardan eylesin inþallah. ..