Efendimizin Hz.Hafsa ve Hz.Zeynep'le evlenmesi By: hafiza aise Date: 07 Ocak 2011, 15:14:32
Efendimizin Hz. Hafsa ve Hz. Zeyneb'le Evlenmesi
PEYGAMBERÝMÝZÝN, HZ. HAFSA'YLA EVLENMESÝ
(Hicret 'in 3. senesi Þaban ayý)
Uhud Savaþýndan iki ay kadar önceydi.
Peygamber Efendimiz, Hz. Ömer'in kýzý Hz. Hafsa'yla evlendi.
Resûl-i Ekrem Efendimize peygamberlik vazifesi verilmeden önce dünyaya gelen Hz. Hafsa, daha önce Huneys b. Huza-fe'yle (r.a.) evlenmiþti. Huneys vefat edince Hz. Hafsa dul kalmýþtý."3
Hz. Ömer, kýzýný evvelâ münasip bir dille Hz. Osman'a, ondan müsbet cevap alamayýnca da Hz. Ebû Bekir'e vermek istemiþti. Ancak o da bu isteðine müsbet veya menfî hiçbir cevap vermemiþti.
Bu durum karþýsýnda üzülen Hz. Ömer, Resûl-i Ekrem Efendimize baþvurarak olup bitenleri anlattý. Hz. Ömer'in gönülden arzusunu farkeden Peygamber Efendimiz, kendisini daha fazla üzüntü içinde býrakmak istemedi ve, "Ben, sana Osman'dan daha hayýrlý bir damat, Osman'a da senden hayýrlý bir kayýnpeder söyleyeyim mi?" diye sordu. Hz. Ömer, "Söyleyin yâ ResûlallahL" deyince, Resûl-i Ekrem, "Sen, kýzýn Hafsa'yý bana nikâhlarsýn; ben de kýzým Ümmü Gülsüm'ü Osman'a nikâhlarým!"94 buyurdu.Hz. Ömer'i bu teklif fazlasýyla sevindirdi ve derhâl kabul etti. Böylece, Peygamber Efendimiz, Hz. Hafsa'yý Ezvac-ý Tâhi-rat arasýna alýrken, kýzý Hz. Ümmü Gülsüm'ü de Hz. Osman'a nikahladý. Hz. Osman, daha önce de, Peygamberimizin vefat eden kýzý Hz. Rukiyye île evliydi. Hz. Ümmü Gülsüm'le evlenince kendisine "Zinnureyn [Ýki Nur Sahibi]" lâkabý verildi.
PEYGAMBERÝMÝZÝN, HUZEYME KIZI HZ. ZEYNEB'LE EVLENMESÝ
Huzeyme kýzý Hz. Zeyneb'in kocasý Ubeyde b. Haris, Bedir Muharebesinde yaralanmýþ ve bu yaranýn neticesi olarak Safra denilen mevkide vefat etmiþti. Bu sebeple Hz. Zeyneb dul kalmýþtý.
Resûl-i Ekrem Efendimiz, kocasýný Ý'lây-ý Kelimetullah uðrunda þehid veren bu muhterem kadýný, Hicret'in 3. senesi Ramazan ayýnda zevceliðe alarak þereflendirdi.
Hz. Zeyneb, fakirleri ve yoksullarý beslediði, onlara çok acýyýp merhamet ettiði için "Ümmü'l-Mesakin [Yoksullar Annesi]" diye tanýnýrdý.
Hz. Zeyneb, Peygamber Efendimizin yanýnda üç ay kadar kaldýktan sonra 30 yaþýnda iken vefat etti. Cenaze namazýný bizzat Resûl-i Kibriya Efendimiz kýldýrdý. Bakî Mezarlýðýna defnedildi.95
HZ. HASANIN DÜNYAYA GELÝÞÝ
Hicret'in 3. yýlýnda Resûl-i Ekrem Efendimizi sevindiren bir hâdise daha vuku buldu: Torunu Hz. Hasan dünyaya geldi. Hz. Hasan, Peygamberimize torunlarý arasýnda en çok benzeyeni idi. Bu sebeple, annesi Hz. Fâtýma onu severken, "Resûlullah'a benzeyen yavrum!" derdi.96
Nebîyy-i Muhterem Efendimiz, torunlarý Hz. Hasan ile Hüseyin'i son derece severdi. Onlarý zaman zaman omuzlarýna alýp taþýr ve, "Onlar benim dünyada öpüp kokladýðým iki rey-hanýmdýr (güzel kokan bir çiçek, fesleðen)"97 buyurdu.
Yine, Hz. Hasan'ý zaman zaman omuzuna alýp gezdirir ve, "Allah'ým! Ben onu seviyorum; Sen de sev; onu seveni de sev!"98 derdi.
93 ibn-i Sa'd, Tabakat, c. 8, s. 81.
94 ibn-i Sa'd, A.g.e., c. 8, s. 82-83.
95 Ibn-i Hiþam, Sîre, c. 4, s. 296-297; Ibn-i Sa'd, Tabakat, c. 8, s. 115; Ýbn-i Abdi'l-Berr, el-Ýstiab, c. 4, s. 1853.
96 Ahmed Ibn-i Hanbel, Müsned, c. 6, s. 283.
97 Tirmizî, Sünen, c. 5, s. 323.
98 Buharî, Sahih, c. 4, s. 217.
radyobeyan