Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Gut By: Eslemnur Date: 30 Aralýk 2010, 13:46:01
Gut (Damla hastalýðý)

Bedende ürik asit birikiminden kaynaklanan ve çok sancýlý iltihaplara yol açan bir eklem hastalýðýdýr. Bedenin dýþkýlama iþlevinde, özellikle de böbrekler üzerinden gerçekleþen dýþkýlama iþlevinde desteklenmesi gerekir. Burada, idrar arttýrýcý ve antiromatizmal bitkiler yardýmcý olabilir. Etkili bir bitki karýþýmý: Isýrganotu, fasulye kabuðu, civanperçemi, kereviz tohumu, çok ince kýyýlarak eþit oranda karýþtýrýlýr. Bir tatlý kaþýðý dolusu bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. 2-4 hafta boyunca, günde 3-4 bardak taze demlenmiþ çay, aç karnýna veya öðün aralarýnda, soðutulmadan içilmelidir. Aðrýlar arttýðýnda, bitki karýþýmýna 1 ölçek zencefil eklenebilir.

Gut hastalýðýna karþý önlem olarak veya tedavi sýrasýnda, beslenme biçiminin önemi çok büyüktür. Temel olarak asit içermeyen besinler benimsenmeli, pürin içerikli besinlerin tümünden uzak durulmalýdýr, çünkü pürinler bedende ürik aside dönüþürler. Pürin içerikli baþlýca besinler: Balýklar, kabuklu deniz ürünleri ve karides, karaciðer, böbrek, dana uykuluðu ve fasulye. Kahve ve çay içilmemeli, ölçüsüzce yiyip içmemeye özen gösterilmelidir. Alkolün her türü zararlýdýr!


radyobeyan