Hakiki bayram By: Hadice Date: 29 Aralýk 2010, 14:57:21
Hakiki bayram
Bayram, affa uðramaktýr. Bayram, günahlardan kurtulma günüdür. Müminin bayramý, günahlarýnýn affedildiði gündür. Ýmanla öldüðü gün bayramdýr. Cennette Allahü teâlânýn rüyetine kavuþtuðu ve Peygamber efendimizi gördüðü gün, müminin bayramýdýr. Hakiki bayram, Rabbimizin huzuruna, yüz akýyla çýkabilmektir.
Bir bayram günü, insanlarýn neþeyle eðlendiklerini göre hazret-i Ali; "Günah iþlemediðimiz gün de, bizim bayramýmýzdýr" buyurmuþlardýr.
Bir kimse, Dâvud-i Tâi hazretlerinden nasihat isteyince, ona hitaben; "Dünya hayatýnda oruçlu gibi ol. Ölüm geldiðinde bayram sevinci içinde ol! Halktan yýrtýcý hayvandan kaçar gibi kaçýp kendini mesut kýl. Dilini koru. Lüzumsuz þeylerden kaçýn. Dünya ile çok az ilgilen. Ahirete götüreceðin þeyler nispetinde dünya ile ilgilen" buyurmuþtur.
Behlül-i Dânâ hazretleri de þu beytleri sýk sýk okurlarmýþ:
"Bayram, yeni elbiseler giyenler için deðildir.
Ancak ilâhi azâptan emin olanlar içindir.
Bayram bineklere binenler için de deðildir.
Ancak hata ve isyâný býrakanlar içindir."
Allahü teâlâ, Muhammed aleyhisselamýn ümmetine, nice mübarek günler, geceler ihsan etmiþtir. Ramazan ve Kurban bayramlarý da bu ihsanýn içindedir. Bunlarý fýrsat, ganimet bilerek, Rabbimizin rýzasýna kavuþmayý talep etmeliyiz.
Ana-baba hayatta ise, rýzasýný almak için uðraþmalýdýr. Zira ana-babasýný razý eden kimse için, Cennette iki kapý açýlýr. Bir kimsenin ana-babasý zâlim olsalar dahi onlara karþý gelmek onlarla sert konuþmak câiz deðildir. Çeþitli vesilelerle, onlarýn elleri öpülüp, dualarý alýnmalý, haklarýný helal ettirmelidir. Ana-babanýn dualarýný almak için vesilelerden biri de bayramlardýr. Bayramlarda, ana-babaya çeþitli hediyeler alýp, bayramlarý tebrik edilerek, haklarý helal ettirilmeli ve dualarýný almalýdýr! Arada kýrgýnlýklar varsa bu vesile ile giderilmelidir. Allahü teâlâ Musa aleyhisselama buyurdu ki:
(Yâ Musa, günahlar içinde bir günah vardýr ki benim indimde çok aðýr ve büyüktür. O da, ana-baba evladýný çaðýrdýðý zaman emrini dinlememesidir.)
Ana-baba, kýzýp bir þey söylediði zaman onlara karþýlýk vermemelidir. Emrettikleri þeyleri bir an önce yapýp onlarýn duasýný almalýdýr. Onlarýn üzülüp beddua etmelerinden korkmalýdýr. Zira atýlan ok tekrar geri gelmez. Onlar hayatta iken kýymetini bilip, hayýr dualarýný almak lazýmdýr.
Soðuk bir kýþ gecesinde, Bâyezid-i Bistâmi hazretleri küçükken annesi ile yatsý namazýný kýlýp yatmýþtý. Gece yarýsýna doðru annesi uyandý. Çok susamýþtý. Oðluna seslendi:
-Oðlum, bir bardak su verir misin?
Hemen yataðýndan fýrlayarak su testisine baktý. Fakat içinde su yoktu. Annesine:
-Anneciðim, testide su yok ben hemen doldurup geleyim, dedi.
Koþarak dýþarý çýktý. Her yer buz ile kaplýydý. Zorlukla testiyi doldurup geri döndü. Fakat, geri dönene kadar annesi tekrar uyumuþtu. Elinde su dolu bardak ile, annesinin baþ ucunda beklemeye baþladý. Hava çok soðuk olduðu için, bir müddet sonra soðuktan titremeye baþladý. Buna raðmen, bardaðý býrakýp yatmadý. Elinde su bardaðý saatlerce ayakta annesinin uyanmasýný bekledi. Nihayet, annesi, "su, su" diye mýrýldanmaya baþladý. Hemen, "buyur anneciðim, suyun hazýr" dedi. Annesi daha ilk sözünde suyun hazýr olmasýný anlayamadý. Oðluna sordu:
-Oðlum ne çabuk getirdin?
-Anneciðim, daha önce uyandýðýnda, su istemiþtin. O zaman su olmadýðý için, testiyi doldurmaya gittim. Geldiðimde senin daldýðýný gördüm. Uyanmaný bekledim.
Oðlunun bu kadar sadakatli olduðuna çok sevinen annesi sevinçten aðladý. Allahü teâlâ kendisine böyle bir oðul ihsan ettiði için þükretti:
-Yâ Rabbi ben oðlumdan razýyým, sen de razý ol, dedi. Annesinin duasý sebebiyle, Bâyezid-i Bistâmi hazretleri, evliyalýkta yüksek derecelere kavuþtu. Allahü teâlânýn sevgili kulu oldu.
Ýmanlý olup, Cehennemden en son çýkacaklar Allah yolunda olan ana-babasýnýn Ýslamiyet’e uygun olan emirlerine âsi olanlardýr. Allahü teâlâ Musa aleyhisselama buyurdu ki:
(Yâ Musa, ana-babasýný razý eden beni razý etmiþ olur. Ana babasýný razý edip bana âsi olan kimseyi dahi iyilerden sayarým. Ana-babasýna âsi olan, bana muti [itâatkâr] olsa bile, onu fenâlar tarafýna ilhâk ederim.)
Rabbimizin rýzasýna kavuþmak için bayramlar birer vesiledir. Kul haklarýndan ve günah kirlerinden kurtularak, hakiki bayramlara kavuþmayý talep etmeliyiz. Dinimizin emirlerine uyarsak, dünyada rahat ve huzurlu oluruz. Ahirette de ebedi saadete kavuþuruz. Zira Ýslamiyet ilaç gibidir, su gibidir. Müslümana iyi gelir, hýristiyana iyi gelmez diye bir þey yoktur. Kim kullanýrsa ona iyi gelir. Çünkü mevcudiyeti þifadýr. Aspirini kim kullanýrsa, baþ aðrýsýna iyi gelir.
Eþrefoðlu Rumi hazretleri, sevdiklerine sýk sýk þu nasihati yapardý:
“Akýllýlar bu dünyada þu üç þey ile meþgul olurlar. Böylece onlar, herkesin üzüldüðü gün, bayram ederler: 1-Dünya seni terk etmeden sen dünyayý terk edesin. 2-Her þeyden kurtulasýn. 3-Rabbinle buluþmadan, Rabbin senden razý olsun.”
OSMAN ÜNLÜ