Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Guatr By: Eslemnur Date: 29 Aralýk 2010, 01:45:34
Guatr (Struma)

Bu hastalýkta, tiroit bezinin büyümesi nedeniyle, boðaz bölgesini çevreleyen bir þiþkinlik oluþur. Genellikle tiroit bezinin az veya çok çalýþmasýndan kaynaklanýr, ama baþlýca nedeni, besinlerden ve sudan yeterince iyot alýnamamasýdýr. Ýyot maddesi, bedende öncelikle tiroit hormonlarýnýn üretilmesinde kullanýlýr, bu yüzden bu önemli maddenin her türlü eksikliði tiroit bezini etkiler. Bu konunun beslenmeyle olan iliþkisi anlaþýlýncaya kadar bu belirti, genellikle topraðýnda ve suyunda çok az iyot olan, örneðin daðlýk bölgelerde yaþayan kiþilere özgü bir hastalýk olarak bilinirdi. Ýyot genellikle sofra tuzuna ve bazý ülkelerde ekmeðe eklenir. Ýyot içerikli bitkiler, öncelik sýrasýna göre, orman sarmaþýðý ve yulaf olarak bilinir. Ayrýca, ülkemizde bilimsel olarak tanýnmayan bir deniz yosunu türü de iyot açýsýndan çok zengindir ve batýlý ülkelerde bu doðrultuda yaygýnlýkla kullanýlmaktadýr. Bitkinin, Latince, Almanca, Ýngilizce ve Fransýzca adlarý þöyledir: Fucus vesiculosus, Blasentang, Sea kelp, Varech vesiculeux.

Ama guatrýn eritilmesinde yoðurtotu(yapýþkanotu) bitkisinin çayý ile yapýlan sürekli gargaralar ve arada birkaç yudum çay içimi çok olumlu sonuçlar verebilir.

Ayrýca, biraz tuz eklenerek lapa haline getirilen taze sinirliot lapa kompresleri doðrudan guatrýn üstüne yatýrýlýp tespit edilebilir. Günde 2 kere, 2-3 saatlik lapa kompresleri öncesinde bölgeye yaðlý bir bitkisel merhem veya krem sürülmesi, olasý deri reaksiyonlarýný ve kurumalarý önleyebilir.

Bu tedavilerin uygulanmasý için doktor onayý alýnmasý doðru olur.


radyobeyan