Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Cinsel Sistem By: Eslemnur Date: 29 Aralýk 2010, 01:43:42
Cinsel Sistem


Bu bölümde aðýrlýk noktasý diþi cinsel sistem olacak, çünkü bu bedensel bölgede pek çok özel rahatsýzlýk oluþur. Ýnsan anatomisinin nitelikleri açýsýndan erkek cinsel sistemi, yapýsýna ve iþlevine göre, diþi cinsel sistem gibi karmaþýk deðildir. Kendine özgü gizleri olan doðum mucizesi diþi bedene aittir; erkek bedeniyle iliþkisi pek azdýr. Erkek cinsel sisteminde genellikle prostat bezi ile ilgili problemler görülür ve bu konuya Üriner Sistem bölümünde deðineceðiz. Erkek cinsel sisteminde ortaya çýkan enfeksiyonlarda da, diþi cinsel sistemde uygulanan enfeksiyon tedavileri geçerlidir.

Cinsel sistemin saðlýklý olmasý ve dengeli bir bütünsellikle çalýþabilmesi için, bedenin ve ruhun bir bütün olarak saðlýklý ve dinç olmasý gerekir. Beslenme yetersizliðinde, adet görme düzensizlikleri ve vajinal akýntýlar görülebilir. Eðer yaþam biçimimize karamsarlýk hakimse, yeni yaþamlar oluþturmaya hazýr olan sistem bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bebeklerin her bakýmdan saðlýklý olarak dünyaya gelebilmeleri için gebelik sürecinde kusursuz bir yaþam sürdürülmelidir! Genel saðlýk durumunu kontrol et, ama yaþamla olan iliþkilerini de; sevgi dolu ve güçlendirici duygulardan yardým al! Düþüncelerini þöyle bir gözden geçir; olumlu mu düþünüyorsun? Ne tür kitaplar okuyor, hangi filmleri izlemekten zevk alýyorsun, politik amaçlarýn nelerdir? Bedeninin içindeki güç, yalnýzca seni çevreleyen güç tarafýndan etkilenmez, daha çok senin onu kullaným biçiminden etkilenir ve bu daha da önemlidir.

Diþi Cinsel Sistem Ýçin Þifalý Bitkiler

Pek çok þifalý bitki, diþi cinsel sistemi olumlu etkileyebilecek niteliklere sahiptir. Þifalý bitkilerle tedavinin daha iyi anlaþýlabilmesi için, bitkileri, öne çýkan iyileþtirici özelliklerine göre sýnýflandýrmak gerekir.

Dölyataðýný güçlendirici bitkiler


Dölyataðýný güçlendirici bu bitkiler, tüm hücreleriyle birlikte sistemi güçlendirip canlandýrýr ve organik iþlevleri desteklerler. Her bitkinin etki biçimi deðiþik olduðu halde, bu bitkilerin tümü, diþi cinsel sistemi bütünüyle olumlu etkilerler. Arslanpençesi, civanperçemi, çobançantasý, ökseotu, sarý kantaron, kediotu kökü, mayýs papatyasý, hayýt meyvesi(tohumu), arslankuyruðu, keçisakalý, genel anlamda kullanýlan bitkilerdir. Genellikle akut bir rahatsýzlýk olmasa da cinsel organlarýn güçsüzlüklerinin tüm bedeni olumsuz etkilemelerini önlemek amacýyla kullanýlabilirler.

Adet kanamalarýný güçlendirici ilaçlar (Emmenagoga)

Bu ilaçlar yetersiz kanamalarý uyarýcý ve normalleþtirici etkiler içerirler. Dölyataðýný güçlendirici ilaçlarýn pek çoðu da kanamalarý normal düzeye çýkarýr ve tüm sistemin dengelenmesinde etkili olurlar. Ama tüm sistemi etkilemeyip ancak sýnýrlý alanlarda etkili olan bitkiler de vardýr. Hele öyleleri vardýr ki, yaptýklarý doðrudan etkiyle hatta bitkisel kürtajý gerçekleþtirebilirler; ama biz bu konuyla ilgilenmeyeceðiz. Daha sonra, gebelik süresince kullanýlmamasý gereken bitkilerin bir listesini oluþturmaya çalýþacaðýz.

Adet kanamalarýný güçlendirici ilaçlarýn bir listesi: Yavþanotu, arslankuyruðu, civanperçemi, maydanoz, sedefotu, kekik, anason, eðir kökü, biberiye, pelinotu, sarý kantaron.

Kendisine iyi gelecek bitkiyi bu liste içinde herkesin kendisinin seçmesi ve hatta bazý bitki karýþýmlarý oluþturmasý doðru olur. Ama bitkileri ve bitki karýþýmlarýný yüksek dozda ve sürekli kullanmamak gerekir. Seçimlerinize örnek olabilecek bir bitki karýþýmý þöyle olabilir: Civapperçemi 2 ölçü, sarý kantaron 1 ölçü, biberiye 1 ölçü, maydanoz 1 ölçü, kediotu kökü 1 ölçü. Bitkiler çok ince kýyýlarak ölçülür ve iyice karýþtýrýlýr. Yarým veya bir tatlý kaþýðý bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, üstü kapalý olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1-3 bardak taze demlenmiþ çay, aç karnýna veya öðün aralarýnda, soðutulmadan içilir.

Çay içimi, adet görme tarihinden 5-6 gün önce baþlar ve kanama sona erince býrakýlýr ve bir sonraki adet döneminden önce yine baþlanýr. Bu yöntemle uygulanacak 4-6 aylýk bir tedaviden sonra büyük olasýlýkla her þey yoluna girmiþ olacaktýr.

Hormon dengesini normalleþtirici ilaçlar


Hormon dengesini normalleþtirici ilaçlar çok önemli bir grup oluþtururlar. Ýç salgý sistemini dengeleyici ve normalleþtirici etkileri sayesinde, cinsel sistemin önemli iþleyiþ biçimini de genel anlamda destekleyebilirler. Bu konuda önde gelen, yavþanotu(kara pelin), hayýt meyvesi(tohumu) ve þerbetçiotu bitkileridir. Çok deðerli bir bitki olan hayýt meyvesi, ösrojen ve progesteron hormon aktivitelerini normalleþtirerek, adet görme konusundaki düzensizliklerin sona ermesini aðlar ve ayrýca, menopoz dönemine özgü sýkýntýlara karþý da baþarýyla kullanýlabilir. Þerbetçiotu östrojen benzeri maddeler içerir ve böylece östrojen hormon düzeyinin düþük olduðu hallerde ve menopoz dönemine özgü sýkýntýlara karþý kullanýlabilir. Erkeklerde de bazý cinsel bozukluklara, örneðin uykuda boþalmaya, erken boþalmaya karþý veya, eðer þikayet konusu oluyorsa, yoðun cinsel isteði bastýrmak amacýyla kullanýlabilir. Hayýt tohumu, hipofizi uyarýr ve özellikle progesteron iþlevini normalleþtirir. Cinsel organlarý güçlendirir. Ama her þeyden önce diþilik hormonlarýnýn dengesini düzenleyici olarak bilinir. Ayný zamanda afrodizyak ve anti afrodizyak olduðu söylenir. Kýsaca o, gerekli düzenlemeleri yapabilecek yeteneklere sahiptir.

Sýkýþtýrýcý-büzüþtürücü-gerdirici ilaçlar (Adstringentia)


Deri ve mukoza dokularýný sýkýþtýrýcý, saðlamlaþtýrýcý ve yerel olarak damarlarý büzüþtürücü etkiler içeren ilaçlar, cinsel sistemde yaygýnlýkla kullanýlýr. Aþaðýdaki bitkiler özellikle önerilir: Arslanpençesi, çobançantasý, atkuyruðu, ceviz yapraðý, meþe kabuðu, cezayir menekþesi(Vinca minor veya major), yeþil yulaf, sarý kantaron, ebegümeci, ratanya kökü(Krameria triandra), atkestanesi, sinirliot, turnagagasý(Geranium robertianum), beyaz ballýbaba(Lamium album).

Mukoza koruyucu ilaçlar (Demulcentia)

Mukoza koruyucu ilaçlar, sistemin tümünde mukozayý yatýþtýran, koruyan ve iyileþtiren etkilere sahiptirler. Ýdrar yollarý için geçerli olan bitkiler de cinsel sistem rahatsýzlýklarýnda kullanýlabilir. Bu bitkilerden bazý örnekler: Hatmi, mýsýr püskülü, kocayemiþ yapraðý, aynýsafa, ceviz yapraðý, mayýs papatyasý.

Antiseptik ilaçlar (Antiseptika)

Bir hastalýk belirtisinde antiseptik(mikrop kýrýcý) ilaçlar gerektiðinde, genel anlamda veya idrar yollarý için kullanýlan antiseptik ilaçlara baþvurulabilir. Bu ilaçlardan bazýlarý: Kocayemiþ yapraðý, civanperçemi, kekik, sarmýsak, ayrýkotu kökü, ardýç kozalaðý, aynýsafa, altýnbaþak, kestane yapraðý, mayýs papatyasý, ýsýrganotu, lavanta, echinacea kökü veya preparatlarý.

Etkili bir bitki karýþýmý:
Kocayemiþ yapraðý 2 ölçü, civanperçemi 1 ölçü, altýnbaþak(veya ýsýrganotu) 1 ölçü, mayýs papatyasý 1 ölçü, kekik 1 ölçü. Bitkiler çok ince kýyýlýr, ölçülür ve iyice karýþtýrýlýr. Yarým veya bir tatlý kaþýðý bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, aðzý kapalý olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiþ çay, aç karnýna veya öðün aralarýnda, soðutulmadan içilir.

Kocayemiþ yapraðý, civanperçemi, kekik, mayýs papatyasý, ýsýrganotu ve aynýsafa oturma banyolarý da, çay içiminin yaný sýra günde 1-2 kere yapýldýðýnda, iyileþme süreci kýsalacaktýr.

Kan temizleyici ve lenf sistemini güçlendirici ilaçlar

Cinsel sistem hastalýklarý tüm bedeni etkileyebildiði için kan temizleyici ve lenf sistemini güçlendirici ilaçlarýn da kullanýlmasý yararlý olacaktýr. Bu bitkilerden en etkili olanlarý: Yoðurtotu, aynýsafa, ýsýrganotu, koçboynuzu(Melilotus officinalis), hindiba, civanperçemi, ayrýkotu kökü, böðürtlen yapraðý, ýhlamur, kereviz tohumu, sinirliot, çið soðan.

Bitki çaylarýnýn hazýrlanýþý ve kullanýmý yukarda belirtildiði gibidir. Bitki karýþýmlarý geliþtirilebilir.

Baþka ilaçlar

Cinsel sistem hastalýklarýnda ödemler de görülebildiði için gerektiðinde idrar arttýrýcý ve ödem çözücü bitkiler kullanýlmalýdýr: Huþ aðacý yapraðý, ýsýrganotu, altýnbaþak, kereviz tohumu veya yapraðý, maydanoz, atkuyruðu, meyan kökü, hindiba, fasulye kabuðu.

Bir bitki karýþýmý önerisi:
Huþ aðacý yapraðý(veya fasulye kabuðu) 2 ölçü, ýsýrganotu 1 ölçü, atkuyruðu 1 ölçü, kereviz tohumu(veya yapraðý) 1 ölçü, meyan kökü 1 ölçü. Bitkiler çok ince kýyýlarak ölçülür ve iyice karýþtýrýlýr. Bir tatlý kaþýðý dolusu bitki, orta boy bir su bardaðý dolusu kaynar suyla haþlanýr, üstü kapalý olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiþ çay, aç karnýna veya öðün aralarýnda, soðutulmadan içilir. Ödem çözüldüðünde, 2-3 gün daha günde 1 bardak çay içilir ve býrakýlýr.

Acý madde ilaçlarý da yardýmcý olabilir, çünkü genel saðlýðýn baþlýca kurallarýndan biri de sindirim sisteminin saðlýklý iþlemesidir. Kullanýlabilecek bitkiler: Pelinotu, eðir kökü, centiyane kökü, civanperçemi, hindiba, melekotu kökü, mercanköþk, mayýs papatyasý, kekik.

1-2 bardak bitki çayý gün boyuna yayýlarak, 3-5 günlük kürler halinde kullanýlmalýdýr.


radyobeyan