Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
B2 Vitamini By: Eslemnur Date: 25 Aralýk 2010, 19:07:32
B2 VÝTAMÝNÝ


B2 VÝTAMÝNÝ NELERDE BULUNUR ?

Hem bitkisel hem de hayvansal besinlerde çok yaygýn olarak yer alsa da miktar olarak fazla deðildir. En yüksek oranda maya ve karaciðerde bulunur.B2 Vitamini ; süt ve süt ürünleri ; yoðurt, peynir, yumurta, balýk, et, ýspanak , karnýbahar, Brüksel lahanasý , baklagiller - bezelye,fasulye,mercimek - , avokado, yerfýstýðý, þeker pekmezi , mantarda bol bulunur. Hayvansal besinlerde de B2 vitamini vardýr. Yumurta beyazý , Karaciðer , böbrek , yürek , balýkta vardýr. Önerilen Tüketim Standardý ; 0.5 mg/1000 kalori ( eriþkinler için ortalama 3 mg ) günlük doz önerilir. ( önerilir = eksiklik geliþimini önleyecek günlük asgari doz ) Büyüme, gebelik, lohusalýk, hipertiroidizm gibi vücut metabolizmasýnýn hýzlanmasý riboflavin ihtiyacýný artýrmaktadýr. Diyetle alýnan proteinin kalitesi de önemlidir. Kalitesiz proteinli bir diyette karaciðerde riboflavin tutulamaz. Böyle diyetlerde riboflavine ihtiyaç artar. Yiyeceklerle alýnan riboflavin, riboflavin fosfat ve dinükleotidler ince barsaklardan emilir. Alkol, emilimini azaltýr. Plazmadaki normal düzeyi 2,5 - 4,0 mcg/100 ml'dir. Kýrmýzý kan hücrelerindeki riboflavin yoðunluðu 15,- 30 mcg/100 ml'dir. Diðer dokularda proteinlere baðlý olarak bulunur. En yoðun bulunduðu organ karaciðer ve böbreklerdir. Dokularýn riboflavin biriktirme yetenekleri sýnýrlýdýr. Ýdrarla riboflavin atýlýmý alýnan miktarla orantýlýdýr. Ýdrarla atýlan riboflavinin yarýsý serbest, kalaný nükleotid þeklindedir. Dýþkýda bulunan riboflavinin çoðunluðu barsaklarda yapýlan vitamindir. Günde ortalama dýþkýdaki riboflavin miktarýnýn 500-700 mikrogram kadar olduðu bulunmuþtur.

B2 VÝTAMÝNÝ NE ÝÞE YARAR ?

B2 vitamini; temel olarak bir kimyasal maddeden diðerine enerji taþýyan reaksiyonlarda görev alýr. Yiyeceklerdeki protein ve yaðlardan enerji saðlanmasýna yardým eder. Derinin saðlýklý olmasý ve dokularýnýn tamiri için gereklidir. B2 Vitamini , kýrmýzý kan hücrelerinin oluþumu ve vücudun savunma sisteminin önemli bir parçasý olan antikorlarýn üretilebilmesi için gereklidir. Karbonhidrat, protein , yað metabolizmasý , demir ve B6 vitamininin emilebilmesi için gerekli olan bir vitamindir. B2 vitamini; Triptofan'dan Nikotinik Asit oluþmasý için gereklidir. A vitamini ile birlikte B2 vitamini vücudun iç yüzeylerinin ve sindirim sistemi organlarýnýn yüzeylerinin saðlýklý olabilmesi için þarttýr. B2 vitamini oksijen kullanýmýný kolaylaþtýrarak deri, saç ve týrnaklarýn saðlýklý olmasýný saðlar. Aðýz ve dilde aðrýnýn giderilmesini saðlar. Kepek oluþumunu önler. Göz için katarakt tedavisinde kullanýlýr.

B2 VÝTAMÝNÝ EKSÝKLÝÐÝNDE NE OLUR ?


Ýdrardaki riboflavin miktarýnýn; 50 mcg/24 saat, kýrmýzý kan hücrelerindeki miktarýnýn 8 mcg/100 ml düzeyine düþmesi, yetersizliðine baðlý klinik belirtilerin baþlangýcý sayýlmaktadýr. Riboflavinsiz diyet alan bir kiþide lezyonlar üç ay içinde geliþmektedir. Riboflavin yetersizliðine baðlý dudaklarda "çeliozis', angular stomatit, papilla atrofisi, göz damarlarýnda geniþleme (kýrmýzý göz), yanma, görme zorluðu, sinir sistemi bozukluklarý oluþur. B2 vitamini yetersizliðinde; antikor oluþumunda azalma olur. Riboflavin eksikliði yüksek riboflavin içeren süt, karaciðer, et, yumurta ve yeþil yapraklý sebzeler gibi besin kaynaklarýyla tedavi edilebilir. Günde 10-15 mg riboflavin verilerek deri lezyonlarýnýn iyileþtiði görülünceye kadar tedavi devam eder. Riboflavinin damar yolu ile verilmesine ancak sindirim sisteminin ciddi hastalýklarýnda gerek olabilir. Riboflavin sulu çözeltilerde sýnýrlý çözünürlüðe sahiptir, büyük oranda yýkýlýr.Riboflavin methemoglobinemi, piruvat kinaz eksikliði gibi defektlerin de olduðu, yenidoðanýn metabolizma hastalýklarýnda yüksek dozlarda kullanýlýr.Ýnsanda seboreik dermatit (deri iltihabý), keratokonjonktivit, atrofik dil iltihabý ve daha özel olmak üzere aðýz köþesi çatlaðý (ragadlar ,çeliozis) görülür, bunlardan baþka tipik olmayan vajinitler de olabilir.

B2 VÝTAMÝNÝ AÞIRI DOZUNDA NELER OLUR ?

Riboflavin, zehirlenme korkusu olmaksýzýn 200 mg/gün gibi yüksek dozda aðýzdan emniyetle verilebilir. Sindirim sistemi B2 vitaminini ancak, belirli bir dozda sindirebilir. Bugüne kadar, riboflavinle zehirlenme vakasý bildirilmemiþtir. 

B3 vitamini (Niasin, Nikotinik Asit, Nikotinamid, PP* Vitamini)

* PP= Pellegra Preventive
B3 Vitamini beyaz, iðne biçiminde kristaller halindedir. Aminli bir bileþiði olan nikotinamid de ayný vitamin etkiye sahiptir. B3 vitamini suda kolay çözülür. Iþýða, oksidasyona karþý dayanýklýdýr. Nötral asit ve alkali çözeltilerde kaynatýlýnca vitamin özelliðini kaybetmez. Isýya dayanýklýdýr. Kimyasal adý piridin 3-karboksilik asit, kimyasal yapýsý nikotinik asittir. Niasin ve niasinamid, karboksilli bir piridin halkasý ve bunun karboksil grubunun amidleþmesinden ibarettir. Niasinin metabolizmada etkinlik gösterebilmesi için adenin nükleotidle birleþmesi gerekir. Bunlara nikotinamidli dehidrogenazlar denilmektedir. Biyokimyasal reaksiyonlar sýrasýnda iki önemli dehidrogenaz sýnýfý enzimin yapýsýna koenzim olarak girer. Bu iki enzimden birincisi "Nikotinamid-Adenin-Dinükleotid" (NAD), ikincisi ise "Nikotinamid Adenin Dinükleotid Fosfat" (NADP) diye sýnýflandýrýlmaktadýr.


radyobeyan