E Vitamini By: Eslemnur Date: 25 Aralýk 2010, 18:42:41
E vitamini
E vitamini, yapýlan çalýþmalarda týp dünyasýnýn dikkatlerini üzerine toplamaya devam ediyor. E vitamini (C vitamini ve beta karoten gibi) "serbest radikalleri" yani bir elektronu eksik olan oksijen moleküllerini tutarak hücrelere zarar vermesini önleyen "antioksidan" özelliðe sahip bir madde. Antioksidanlar bir elektronlarýný serbest radikallere vererek bunlarý zararsýz duruma getiriyorlar. Antioksidanlar ortamda bulunmadýðýnda ise serbest radikaller canlý hücrelerden elektron çalarak hücrelere zarar veriyorlar. Böylece sonu kansere kadar varabilen hücresel deðiþimler meydana geliyor. Son çalýþmalara göre, bir antioksidan olan E vitamininin bazý potansiyel faydalarý þunlar:
E vitamini desteðinin kalp hastalýðýndan koruyucu etkisi var.
E vitamini alýnmasý bazý kanser türlerine yakalanma riskini azaltýyor.
E vitamini Alzheimer hastalýðýnýn ilerlemesini yavaþlatýyor.
E vitamininden zengin beslenmenin Parkinson hastalýðýndan koruyucu etkisi olabilir.
E vitamini alýnmasý yaþlý kiþilerde baðýþýklýk sistemini güçlendiriyor.
Uzmanlar E vitaminine iliþkin umut verici haberleri deðerlendirirken E vitamininin yararlarý için daha güçlü kanýtlar saðlayacak olan randomize, kontrollu çalýþmalarýn sürdüðünü belirtiyorlar.
E vitamini almanýn riskleri var mýdýr?
Kanýn pýhtýlaþmasýný azaltan antikoagülan ilaçlarý alan kiþilerin E vitamini almasý önerilmiyor çünkü bu ilaçlarla birlikte alýnan E vitamini pýhtýlaþma zamanýný uzatabiliyor.
En uygun E vitamin dozu nedir?E vitaminiyle ilgili çalýþmalarda 50 IU (uluslararasý ünite) ile 1,200 IU arasýndaki dozlar kullanýlmýþtýr. Kalp üzerinde yararlý etki için günlük E vitamini dozunun en az 100 IU olmasý gerekir. Kalp hastalarý için önerilen doz genellikle günde 400 IU dozudur.
E vitamini alýnmasý tavsiye edilir mi? E vitamini doktorlarýn en çok tavsiye ettikleri vitaminlerdendir. Bazý uzmanlar özellikle kalp hastalarýna E vitamini vermektedir.Tek baþýna diyetle yeterli E vitamini almak güçtür. Ama unutmamalý ki hiç birvitamin saðlýklý beslenme ve düzenli bedensel aktivitenin yerini tutamaz.
E VÝTAMÝNÝPýhtýlaþmada ve kemik yapýmýnda kajsiyuma yardýmcýdýr.
Kan pýhtýlaþmasýnda önemli rol oynar.
Bazý çalýþmalar özellikle yaþlýlarda kemikleri güçlendirdiðini göstermektedir.
Kontrolsüz kanamalara neden olan K Vitamini eksikliði malabsorbsiyon hastalarý hariç ender görülür.
Doðumdan sonra ilk 3-5 gün içerisinde barsak florasý henüz tam geliþmemiþ olduðunda K Vitamini eksikliði vardýr.Bu neden le doðumdan sonra tüm bebeklere verilmesi gerekmektedir.
Hayvansal ve bitkisel yiyeceklerin çoðunda bulunur.
Yonce ýspanak vb. Yeþil yapraklý sebzeler, kuru baklagiller, balýklar, soya fasülyesi yaðý, fýndýk, ceviz, domates, havuç.