Eziyete sabretmek By: sidretül münteha Date: 24 Aralýk 2010, 13:54:09
(182) Eziyete Sabretmek
389— Ebu Musa El-Eþ'arî, Peygamber (Sav) 'in þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:
«— Ýþittiði eziyete, (uygunsuz söze) Allah (Azze ve Celle) 'den daha Çok sabreden bir kimse, yahut bir þey yoktur. Müþrikler ona çocuk nispet ederler, halbuki o, onlara afiyet verir ve onlarý yedirir.»[764]
Güçlüklere ve sýkýntýlara göðüs gerip de tepki göstermemem ve nefsi durdurmak sabýrdýr. Allah Tealâ hazretlerinin sabretmesi ise, razý olmadýðý söz ve hareketlerden dolayý kullarýnýn cezasýný aceleye getirmemesi ve kullara mühlet tanýmasýdýr. Kullarýn bütün Ýþlerine vakýf olduðu halde, Ýþlenen büyük ve küçük günahlardan dolayý onlarýn azabýný hemen vermeyip geciktirir. YÝne küfür ve þîrk'te bulunanlara sýhhat ve afiyet, rýzk ve bolluk dünyada verir. Asýl cezalarýný âhirete býrakýr. Bunun için Allah'dan daha sabýrlý hiç bîr varlýk olamaz.
Ýnsanlar da mümkün olduðu kadar güçlüklere ve eziyet verici sözlere tahammül göstererek sabretmelidÝrler. Nefsin kabarmasýný ve þahlanýþýný engellemelidirler. Bu yapýlmadýðý takdirde büyük zararlar doðabilir. Her iþi akýl ve þuurla, sükûnet ve sabýrla karþýlamak en uygun bir yoldur.[765]
390— Abdullah (Ýbni Mes'ud) þöyle demiþtir:
— Peygamber (Sav), daha önce ettiði ganimet taksimi gibi, bir taksim yaptý. Bunun üzerine Ensar'dan bir adam dedi ki, Allah'a yemin ederim! Bu bir taksimdir ki, Aziz ve Celil olan Allah'ýn rýzasý bununla murad edilmemiþtir. Ben, (o adama) :
— Muhakkak Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'e söyleyeceðim (senin dil uzatmam), dedim. Böylece Peygamber'e gittim, o ashabý ile bulunuyordu. Ona gizlice söyledim. Bu verdiðim haber ona çok aðýr geldi ve yüzü deðiþti, hiddetlendi. Hatta ona haber vermemiþ olaydým diye arzu ettim. Sonra Peygamber þöyle buyurdu:
«— Gerçekten Musa, bundan daha büyük musibete eziyet edildi de sabretti»[766]
Hadîs-i þerîfte üç mühim nokta mevcuttur:
Birincisi; ashab-ý kiram içinde nifak sahibi kimselerin bulunduðu;
Ýkincisi; bir kimsenin kötü hareketini haber vermenin cevazý;
Üçüncüsü de Peygamberin eziyete katlanýp sabretmesidir.
1— Peygamberin söz ve hareketlerine, insanlar arasýndaki muamelâtýna rýza göstermemek nifak alâmetidir ve imansýzlýktýr. Böyle bir harekete tevessül eden Ýslâm kardeþliði ve birliði arasýnda büyük bir fesada yol açmýþ olur. Böyle bir suç 6a baðýþlanmaz. Bu gibi davranýþlar en zararlý ve tehlikeli hallerdir. Her devirde böyle hareketlere rastlandýðý gibi, Peygamber Efendimizin devrinde de bunlara tesadüf edilmiþiir. En büyük eziyetler de bunlardan dolayý çekilmiþtir.
2— Abdullah Ýbni Mes'ud, Peygamber'e kötü zan beslemenin ne kadar büyük bir fesad taþýdýðýný idrak ettiðinden adamýn bu sözünü saklamayýp hemen Peygamber'e haber vermiþtir. Çünkü bir þeyi haber verip vermemekte neticenin fayda ve zararlarýný Abdullah ibni Mes'ud çok iyi bildiðinden saðlam yolu tutmuþ ve böyle yapmýþtýr. Cemiyete sirayet etmeyen þahsî kabahat ve günahlar böyle ifþa edilmez. Bunlarýn gizli tutulmasý gerekir. Hz. Peygamber'in, Ýbni Mes'ud'un hareketini nahoþ karþilamayýþý da, böyle ihbarlarýn cevazýna delil teþkil etmektedir. Hiddetlenmeleri Ýbni Mes'ud'a deðii, kötü zan besleyene oîmuþiur.
3— Belâ ve meþakkatlerin en büyüðü peygamberlere, Allah'ýn velilerine derece sýrasýna göre geldiðine dair hadîs-i þerif varid olduðu cihetle, burada Hz. Peygamber'e isnad edilen üzücü söze karþý sabretmiþler ve H:. Musa'nýn bundan daha çok eziyete duçar olup, ona sabrettiðini ifade buyurm uslardýr.
Halbuki Hz. Enes 'den rivayet edilen diðer bir hadîs-i þerîfte:
«— Ben Allah yolunda hiç kimsenin eziyet edilmediði þeyle eziyet edildim.»
Buyurulmuþtur. Her iki hadîs-i þerîf arasinda bir tearuz görülüyorsa da, þu þekilde muvafakat belirtilmektedir: Nitelik bakýmýndan, yani eziyetin keyfiyet yönü itibariyle þiddeti Hz. Peygamberimize olmuþ, sayý ve tehrar bakýmýndan da fazla eziyet Hz. Musa'ya karþý olmuþtur. Bu manâ Ýtibariyle hadîs-i þerifler arasýndaki zahiri çatýþma kaikmýþ oluyor. Eziyetlere katlanýp sabretmenin hem manevî mükâfatý var, hem de muvaffakiyete vesile oluþu var.[767][764] Buharý: (97) Kitabü't-Tevhid, (3.) Bab. Müslim: (50) Kitabu Sýfatý11-Münafýkîn, Hadîs : 49, 50.
A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/402-403.
[765] A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/403.
[766] Buhârî: (60) Kitabü'l-Enbiya, (28.) Bab. Müslim: (12) Kitabü'z-Zekât, Hadîs : 141, 142.
A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/403-404.
[767] A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/404-405.
Ynt: Eziyete sabretmek By: sumeyye Date: 30 Aralýk 2014, 02:54:42
s.a.. ; Eziyetlere karsi sabretmenin hukmu detayli ve ornzklerle cok iyi ifade edilmis..Nitekim Yüce Allah muhlet verendir Sabur dur..Rahman c.c razi olsun kardesim.
Ynt: Eziyete sabretmek By: ceren Date: 19 Mayýs 2019, 21:15:59
Esselamu aleykum. Rabbimden gelen her þeye sabýr eden eziyete katlanan kullardan olalim inþallah. ..
Ynt: Eziyete sabretmek By: Bilal2009 Date: 20 Mayýs 2019, 14:11:41
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri sabreden ve þükreden kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun