Malda israf By: sidretül münteha Date: 23 Aralýk 2010, 17:52:25
(207) Malda Ýsraf
442— Ebû Hüreyre'den rivayet edildiðine göre, Resûlüllah (Sav) þöyle buyurdu:
«— Allah sizin üç þeyinize razý olur ve üç þeyinize razý olmaz. Sizin O'na ibadet edip de kendisine ortak koþmamanýza, topluca Allah'ýn dinine sarýlmanýza ve Allah'ýn iþleriniz için idareci tayin ettiði kimselerle iyi idare etmenize razý olur. Sizin dedikodu etmenizi, çok soru sormanýzý ve malý israf etmenizi kerih görür, (bu üç þeyden de hoþnud olmaz).»[864]
Allah Tealâ'nýn razý olduðu iþler yalnýz üç þeyden ibaret olmayýp, sayýsýz denecek kadar fazladýr. Ancak bu zikredilen üç þey dinin ve dindeki gayenin esasýný teþkil ederler Bunlarýn önemine ve esas oluþlarýna binaen açýklanmýþlardýr.
1— Allah'a ibadet etmek ve ona hiç bir þeyi ortak koþmamak imanýn esasý ve tevhidin bÝnasýdýr. Böyle bir inanç olmaksýzýn yapýlan ibadetler makbul olmaz ve iman da sahih olmaz.
2— Topluca Allah'ýn dinine sarýlmak, dinin yaþamasýný saðlamak ve saadet nimetlerinden faydalanmak nimetini kazandýrýr. Allah'ýn emirleri ve nizamý, ancak toplu olarak dînine baðlanmak ve ona sarýlmak sureti ile uygulanýr. Bu birlik ve beraberlik kurulmadýkça Ýslâm dini yaþamýþ olmaz ve müslümanlar da ondan faydalanamaz.
3— Müslümanlarýn iþlerini görmek ve onlarý idare etmek için Allah Tealâ'nýn baþa geçirdiði âmirlere ve idarecilere itaat etmek ve onlara yardýmcý olup Ýyi geçinmek, devlet idaresinin ve millet asayiþinin en önemli rüknüdür. Ýdareciler Ýslâm dininden çýkmadýkça ve Allah'ýn emirleri dýþýna taþmadýkça, onlara itaat etmek þarttýr. Bu yapýlmadýðý takdirde, o memlekette anarþi ve isyanlar daima mevcut olur. Huzur ve güven kalkarak onun yerini dehþet ve vahþet kaplar. Ýnsanca yaþama, hayvani yaþama haline döner. Onun Ýcin müslümnlarin, müslüman idarecilerine baðlanýp onlara itaat etmeleri, Allah'ýn emrettiði büyük bir vazifedir.
Allah'ýn razý olmadýðý ve kerih gördüðü þeyler de çoktur. Bununla beraber, önemlerine binaen hadîs-i þerifte üç þey olarak gösterilmiþlerdir:
1— Dedi-kodu, Allah'ýn razý olmadýðý þeylerden biridir. Müslümanlarý birbirine düþürmeye ve kardeþlik baðlarýný koparmaya sebep olan en korkunç bir hastalýktýr. Cemiyeti kemirir ve ferdleri birbirine düþürerek yýkar. Manen yýkýlan cemiyette de din kalmaz.
2— Lüzum olmaksýzýn fazla soru sorup irdelemek yine zararlý bir hastalýktýr. Ýnsaný þüpheye ve þüphe de imansýzlýða götürür. Boþuna zaman kaybettirir, münakaþa ve mücadelelere yol açar. Bunlarýn sonucu da ayrýlýklara, ihtilâflara varýr.
3— Malý israf etmek, zayi etmek yine yýkýcý bir davranýþtýr. Bir milletin ayakta durmasý için iki unsura ihtiyacý vardýr. Bunlardan bîri manevîdir, diðeri de maddîdir. Manevî olan, sahih imanýn getireceði güzel ahlâktýr. Maddî unsur ise, malî kuvvettir. Malî ve iktisadî güce ulaþabilmek için israf kapýlarýný kapamak þarttýr. Malý zayi etmeksizin tasarruf edenler, iktisadî güce sahip olurlar. Bu güce sahip olanlar da esaretten ve kölelikten, sömürülmekten kurtulurlar. Ýsrafa ve rasgele harcamalara gidildiði zaman da borç altýna girilir. Borçlanan milletler de, alacaklý devletlere karþý iktisaden ve kültür yönünden esir olurlar, benliklerini kaybederler.[865]
443— (103-s.) îbni Abbas, Aziz ve Yüce olan Allah'ýn: «— Her neyi hayra harcarsanýz, Allah onun arkasýndan karþýlýðýný (mükâfatýný) verir; O rýzýk verenlerin en hayýrlýsýdýr.» âyet-i kerîmesin-deki harcamayý, israf etmeksizin ve büsbütün kacmaksýzin diye tefsir etmiþtir. (Sebe'e Sûresi, Âyet: 39)[866]
Yemede ve giymede, ev ihtiyaçlarýnda ve bütün harcamalarda ihtiyaç miktarýný aþmayacak þekilde malý ve parayý kullanmak mubahtir. Zaruret ve Ýhtiyaç miktarýndan fazla olarak lükse, tezyinata ve gösteriþe kaçmak israftýr. Böyle harcamalar yasak kýsmýna girerler.
Hayýr yollarýna yapýlan harcamalar ne kadar fazla olursa olsun, israf sayýlmaz; ancak kenefi ihtiyacýný karþýlayacak kadar mal ayýrmak ve bulundurmak Ýcab eder, baþkasýna ihtiyaç duyulmasýn diye...
Cenab-ý Hak þöyle buyuruyor:
«— Elini boynuna baðlý kýlma (cimir olma) ve büsbütün de onu açýp israf etme ki, sonra kýnanmýþ olursun, eli boþ açýkta kalýrsýn.» (Ýsra Sûresi, Âyet: 22)[867] [864] Müslim: (30) KÝtabü'l-Akziye, Hadîs No: 10. Fadîu'llah: Cild : 1, Sayfa : 531, 532.
A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/452-453.
[865] A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/453-454.
[866] îbni Abbas'dSLn rivayet edilen bu haber için baþka kaynak bulunamamýþtýr.
A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/454.
[867] A. Fikri YAVUZ, Ýmam Buhari’nin Derlediði Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neþriyat: 1/454-455.
Ynt: Malda israf By: sumeyye Date: 14 Ocak 2015, 02:09:03
s.a.. , ahir zamanda yasanan birçok konunun özeti olmus adeta bu konu.. " Dedi-kodu, Allah'ýn razý olmadýðý þeylerden biridir. Müslümanlarý birbirine düþürmeye ve kardeþlik baðlarýný koparmaya sebep olan en korkunç bir hastalýktýr. Cemiyeti kemirir ve ferdleri birbirine düþürerek yýkar. Manen yýkýlan cemiyette de din kalmaz." Dedi kodu mesela heryerde fazlasiyla var.Israf konusu insanlar herseyin son modelini en yenisini istemekteler elindekilerin sükrünü yapan pek az nefis sürekli daha yenisini ve iyisini istemekte bunlari toplum olarak yasamaktayiz maalesef.!! Rabbim c.c akilli mü'minler etsin bizleri insaallah.
Ynt: Malda israf By: ceren Date: 17 Ocak 2016, 15:50:51
Aleykumselam.Rabbim razi olsun paylasimdan kardesim.Malini Allah icin Islam cin harcayan ve malini bos yere israf etmeyen Alalhin rizasini kazanan kullardan olalim insallah....
Ynt: Malda israf By: Kevšer Date: 17 Ocak 2016, 18:04:20
Ve Aleykümü selam Allah bizlere birçok nimet vermiþtir maddi olsun manevi olsun herseyi insanlarýn hizmetine sunmuþtur bizlere düþen bu nimetlerin kýymetini bilip israf etmemektir inþaAllah
Ynt: Malda israf By: rabiayldz Date: 17 Ocak 2016, 18:36:34
Allah bize veriyor ama eðer bizler Allah'ýn verdiklerini israf edersek bizim için hiç güzel þeyler olmaz. Bizler inþAllah Allah verdiklerini güzelce kullanýrýz. (AMÝN).
Ynt: Malda israf By: selinay 7b Date: 24 Ocak 2016, 21:59:58
Selamun Aleykum. Bizler hiçbir zaman malda veya baþka bi þeyde israf yapmamaliyiz . çünkü bizim önemsiz gordugumuz mallarý veya yiyecekleri canlýlar bulamýyor . Açlýk yüzünden Afrikadaki kardeþlerimiz Suriyedeki kardeþlerimiz veya baþka kardeþlerimiz çok fazla can kaybý yaþýyor . Lütfen hiçbir þeyde israf yazmayalým . Canlýlar bir damla suya bir parça ekmeðe muhtaç kalmislar. Luften israf yapmayalim inþallah.
Allah razý olsun
Ynt: Malda israf By: Edanur 8/D Date: 24 Ocak 2016, 23:11:44
Aleykümüsselam.
Malýmýzý her türlü Allah yolunda harcayabiliriz.Ýsraf etmemeliyiz.Yemek artýklarýný dökmek yerine sokakta yaþayan birsürü hayvanýn karnýný doyurabiliriz.Allah c.c razý olsun
Ynt: Malda israf By: mevlüde06 Date: 30 Ocak 2016, 11:53:18
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.cok soru sormanin dinen zararli oldugunu bilmiyoedum.Allah razi olsun paylasiminiz icin hocam.
Ynt: Malda israf By: besiye7A Date: 30 Ocak 2016, 12:45:38
Allah razý olsun bunun gibi çok güzel birçok konuyu hazýrladýðýnýz icin
Ynt: Malda israf By: Yaðmur Gümüþ 8-B Date: 30 Ocak 2016, 12:57:40
Bismillah..
Bizler her mal varlýðýmýzý Allah yolunda harcamalýyýz. Yani sadaka ya da zekat vermeliyiz. Ya da yediðimiz yemeklerden artanlarý sokaktaki hayvanlara vermeliyiz. Ya da bir yetimin baþýný okþamalýyýz. Hiçbir zaman israf yapmamalýyýz. Ayrýca dedikodu etmek ve çok konuþmakta büyük bir zarardýr. Rabbim bizi bunlardan korusun.
Allah cc. razý olsun.
Ynt: Malda israf By: RAMAZAN 7/D Date: 01 Þubat 2016, 00:20:22
3— Malý israf etmek, zayi etmek yine yýkýcý bir davranýþtýr. Bir milletin ayakta durmasý için iki unsura ihtiyacý vardýr. Bunlardan bîri manevîdir, diðeri de maddîdir. Manevî olan, sahih imanýn getireceði güzel ahlâktýr. Maddî unsur ise, malî kuvvettir. Malî ve iktisadî güce ulaþabilmek için israf kapýlarýný kapamak þarttýr. Malý zayi etmeksizin tasarruf edenler, iktisadî güce sahip olurlar. Bu güce sahip olanlar da esaretten ve kölelikten, sömürülmekten kurtulurlar. Ýsrafa ve rasgele harcamalara gidildiði zaman da borç altýna girilir. Borçlanan milletler de, alacaklý devletlere karþý iktisaden ve kültür yönünden esir olurlar, benliklerini kaybederler.Bu iki hususu da Osmanlý Devleti çok güzel yaþatmýþtýr . Herkes zekatýný verirdi bu nedenle toplumda fakirlik azaldýýðý için toplumun refah seviyesi artardý . Fakirlik azalýnca suç olaylarý da az olurdu .
Rabb'im milletimizi atamýz Osmanlý zamanýndaki halk gibi eylesin .
ALLAH cc razý olsun
Ynt: Malda israf By: Rüveyha Date: 01 Þubat 2016, 14:42:08
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain ÝnþaAllah.Ýslam her þey de ölçülü olmamýzý istiyor.ÝnþaAllah bu bizim daha hayýrlý.Rabbim bizlere Ýslam ölçüsün de hakkýyla yaþamayý nasip eylesin ÝnþaAllah
Ynt: Malda israf By: Bilal2009 Date: 01 Þubat 2016, 16:11:35
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Allah ýn bizler için hoþnut olmadýðý durumlar hep bizlere zarar getirir. Rabbim paylaþým için razý olsun.