Harp hiledir By: hafiza aise Date: 23 Aralýk 2010, 15:18:46
HARP HÝLEDÝR
Otuz Sekizinci Ayet يَا اَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا خُذُوا حِذْرَكُمْ فَانْفِرُوا ثُبَاتٍ اَوِ انْفِرُوا جَميعًا
“Ey iman edenler! Tedbirinizi alýn; bölük bölük savaþa çýkýn. Yahut (gerektiðinde) topyekün savaþýn.” [393]
يَا اَيُّهَا Ey الَّذينَ edenler امَنُوا iman خُذُوا alýn حِذْرَكُمْ Tedbirinizi فَانْفِرُوا savaþa çýkýn ثُبَاتٍ bölük bölük اَوِ Yahut انْفِرُوا savaþýn جَميعًا topyekün
Ayetin Nüzulü ve Açýklamasý
Mücahit ve birçoklarýndan rivayete göre: Uhud’da yenilen müslümanlarý ve geri kalan münafýklar hakkýnda nazil olmuþtur.[394]
Müslümanlara sadece bazý ibadetleri, sembolleri öðretmiyor. Dini bu þekilde miskince algýlayan bazý insanlarýn düþündüðü gibi sýrf bazý görgü kurallarý ve ahlâk ilkelerini de bildirmiyor. Müslümanýn hayatýný bir bütün olarak ele aldýðýný ve insan hayatýnýn karþýlaþtýðý tüm pratik koþullarý karþýladýðýný görüyoruz. Bu yüzden insan hayatý üzerinde, eksiksiz bir tasarruf yetkisi istemektedir. Müslüman ferdin ve toplumun bir bütün olarak hayatýnýn bu metodun ürünü ve onun tasarrufu ile direktifleri altýnda olmasýndan baþkasýný kabul etmemektedir. Daha açýk bir ifadeyle müslüman fert ve toplumun; hayatlarý için deðiþik hayat metodlarýný, sembolik davranýþ, kulluk, ahlâk ve görgü kurallarý için Allah'ýn kitabýný ekonomik, toplumsal, siyasi ve uluslararasý iþlemler için de baþka birinin kitabý ya da mutlak anlamda insan düþüncesinden kaynaklanan ayrý bir metod edinmesini kabul etmemektedir.
Kuþkusuz insan düþüncesinin görevi, yenilenen hayat olaylarýna ve geliþen sorunlara uygun ayrýntýlý hükümleri ve hayat düzenlerinin tümünü Allah'ýn kitabýndan almaktadýr baþka deðil. Aksi takdirde imandan ve Ýslâmdan söz edilemez. Bu durum, daha baþka imanýn ve Ýslâm'ýn varolmadýðýný göstermektedir. Çünkü baþka din uyduranlar hiçbir zaman iman etmiþ sayýlmazlar. Ýslâm'da en baþta söylenen Allah'tan baþka hükmeden yoktur, O'ndan baþka kanun koyucu yoktur anlamlarýna gelen "Allah'tan baþka ilâh yoktur" þehadet cümlesi ilk kabul edilen ilkedir. Bunun aksine davranýþ kiþilerin Ýslam'ýn temellerini kabul etmediklerini göstermektedir.[395]
Bu Ýlahi hitap, müslümanlarýn Uhud'da yenilmesi nedeniyle cesaretleri artan komþu kabileler hakkýnda inzal olmuþtur. Müslümanlar her taraftan tehlike ile sarýlmýþlardý ve her taraftan saldýrý tehditleri ve söylentileri geliyordu. Müslüman tebliðciler Ýslâm'ý öðretmeleri için çaðýrýlýyorlar ve sonra acýmasýzca öldürülüyorlardý. Medine sýnýrlarý dýþýnda ne can, ne de mal güvenliði kalmýþtý. Bu durum müslümanlarýn, bu kadar büyük tehlikeler karþýsýnda Ýslâm hareket ve davetini sürdürebilmeleri için çok büyük çaba harcamasýný gerektiriyordu.
Savaþ, yaratýlmýþlarýn varlýklarýný ayakta tutmalarý için konulan bir hayat kanunudur. Kim güçlü ise ayakta kalacak. Kim güçsüz ise yenilip yok olacaktýr. Karanlýðýn bütün gücüyle hayatýn üzerine çökmesi ancak aydýnlýðýn ondan daha güçlü olarak çýkýþ yapmasýyla kaybolacaktýr.
Bunun içindir ki, çaðýn gerek gördüðü bütün imkalarý ðayri meþru olmadýkça müslümalarýn kullarak dinlerini ve imanlarýný ayakta tutmalarý hayatýn bir gerekliliðidir. Bu yerine göre ok olur, yerine göre ise kalem olur. Fakat yeri geldiði zamanda ise mal ve caný ortaya koymakla olur.
Açýklamaya çalýþtýðýmýz ayet bize tedbir almamýzý emrederken, aþaðýdaki hadisi þerif ise bu tedbirin sýnýrsýz olduðunu vurgulamaktadýr.
Yüce Allah cümlemize hakkýyla iman etmeyi ve imanýmýzýn gereðini yerine getirmeyi nasip etsin.
Otuz Sekizinci Hadis
قَالَ رَسُولُ للّهِ:الْحَرْبُ خِدْعَةٌ.
Allah Resulü (a.s) buyurdular ki:[396] "Harb bir hiledir." [397]
قَالَ buyurdu ki رَسُولُ Resulü (a.s) للّهِ Allahالْحَرْبُ Harb خِدْعَةٌ bir hiledir
Hadisin Vürûdu ve Açýklamasý
Vürûdu: Hendek savaþýnda gizlice müslüman olmuþ olan Gatafanlý Nuaym Ýbnu Mes'ud el-Eþca'î mühim bir hizmet görür: Kureyza ile Kureyþ'in arasýna güvensizlik sokarak aralarýný açar. Kureyza'nýn ihanetine bel baðlamýþ olan Kureyþ bu kuþku karþýsýnda o ümidi kaybeder ve uzayan baþarýsýz kuþatmayý kaldýrmaya karar verdi. Kuþku nedir, nasýl saðlanmýþtýr? Nuaym (r.a) Hz. Peygamber’e gelerek müslüman olduðunu fakat kavminden kimsenin bilmediðini, istediðini yapmaya hazýr olduðunu söyler.
Resulullah (a.s): "Sen bunlarýn arasýný açacak tek kimsesin. Harb bir hiledir. Aralarýný aç, onlarý bizden uzaklaþtýr" mealinde talimat verir. Bu talimat üzerine Nuaym, Kureyza, Kureyþ ve Gatafan'ýn arasýnda mekik diplomasisi yapar. Câhiliyede nedimleri olduðu Kureyza'ya gelir: "Size olan sevgimi bilirsiniz. Sizinle benim aramda hususiyet var, bu da malum" der. Onlar teyid ederler, nazarýmýzda müttehem deðilsin derler. O, "Gatafan ve Kureyþ sizin gibi deðiller, siz buralýsýnýz, malýnýz mülkünüz, çocuk ve kadýnlarýnýz burada. Bunlarý baþka yere götüremezsiniz.
Kureyþ ve Gatafan Muhammed'le savaþmaya geldiler. Siz Muhammed aleyhine onlara yardým ediyorsunuz, onlarýn yurdu, mallarý, kadýnlarý baþka yerde. Onlar sizin gibi deðiller. Onlar bir yaðma bulsalar yaparlar. Baþaramazlarsa çekip giderler, sizi Muhammed'le baþbaþa býrakýrlar. Bu durumda siz buradakilere güç yetiremezsiniz. Sakýn onlarýn eþrafýndan bir kýsým rehineler istemeden savaþa katýlmayýn. Rehinler Muhammed'i bertaraf edinceye kadar mukatele etmeleri için elinizde bir garanti olur" der. Kureyzalýlar: "Ýsabetli bir fikir" derler. Sonra oradan ayrýlan Nu'aym Kureyþ'e gelir Ebu Süfyân ve beraberindekilere: "Size olan sevgimi, Muhammed'e olan uzaklýðýmý biliyorsunuz. Kulaðýma bir haber geldi, size bildirmeyi dostluk gereði bildim. Ancak kimseye söyleyip beni ifþa etmeyin" der. "Söz veriyoruz" derler. Nuaym devam eder: "Bilin ki, yahudiler Muhammed'le aralarýndaki antlaþmayý bozmaktan piþman olmuþlar. Ona adam gönderip: "Biz yaptýðmýzdan piþman olduk. Gatafan ve Kureyþ'ten bazý ileri gelenleri sana getirmemiz, boyunlarýný vurman seni memnun eder, tekrar seninle beraber olmamýza yeter mi?" derler. Muhammed de "Evet" cevabýný verir.
Bu durumda yahudiler size adam gönderip rehin istemeye kalkarlarsa sakýn onlara tek kiþi vermeyin" der. Nuaym (r.a) sonra Gatafanlýlara gelir: "Ey Gatafanlýlar, ben sizdenim, aþiretimsiniz. Ýnsanlarýn en sevgilisi bana sizsiniz. Öyle sanýrým bana güvenir, sadakatýmý itham etmezsiniz" der. Onlar da "Doðru söyledin. Sen nazarýmýzda müttehem deðilsin" derler. Nuaym devamla: "Benden duyduðunuzu söylemeyin" diyerek, o yönden de garanti alýnca onlara da Kureyþlilere söylediðini aynen tekrar eder, ayný endiþelerle bunlarý da korkutur. Allah'ýn müslümanlara bir ikramý olarak, cumartesi akþamý, Ebu Süfyân ve Gatafan'ýn ileri gelenleri, Benî Kureyza'ya Kureyþ ve Gatafanlýlar'dan mürekkep bir grubu Ýkrime Ýbnu Ebî Cehl baþkanlýðýnda gönderip: "Biz ikamet yerinde deðiliz, (eyreti çadýrlarda kalýyoruz), atlarýmýz ve develerimiz helak oldu. Savaþa siz de katýlýn da Muhammed'in iþini bir an önce bitirelim" dedirtirler.
Yahudiler de bunlara þu cevabý gönderirler: "Bugün cumartesidir. O günde biz hiçbir þey yapmayýz. Zira bizden bir kavm cumartesi günü savaþtýðý için maymun ve hýnzýra çevrildiler. Ayrýca siz, bize bir kýsým adamlarýnýzý, elimizde Muhammed'in iþini bitirinceye kadar savaþacaðýnýz hususunda garanti olacak rehineler vermedikçe Muhammed'e karþý savaþacak da deðiliz. Biz, savaþ sizi sýkýþtýrdýðý takdirde bizi terkederek memleketinize çekip gideceðinizden korkuyoruz. Bu durumda bizim memleketimizde olan Muhammed'le biz baþa çýkamayýz." Elçiler Kureyza'nýn bu sözlerini getirince Kureyþliler ve Gatafanlar: "Nuaym'ýn söyledikleri doðruymuþ." Kureyza'ya: "Size tek bir adamýmýzý bile rehin olarak göndermeyiz. Dilerseniz çýkýn savaþýn" haberini gönderin" derler. Bu haberi getiren elçi kendilerine ulaþýnca Kureyzalýlar: "Nuaym Ýbnu Mes'ud'un dediði doðruymuþ, bunlar sadece savaþ istiyorlar. Fýrsat bulurlarsa yaðmalayacaklar, bulamazlarsa memleketlerine çekip gidecekler. Siz memleketinizin adamý ile arada savaþa meydan vermeyin." Kureyþ ve Gatafan'a da "Vallahi bize rehineler göndermezseniz biz sizinle Muhammed'e karþý savaþmayýz" cevabýný gönderin" derler. Onlar bu teklifi kabul etmezler. Allah aralarýný böylece açar.[398]
Hz. Peygamber (a.s) gazvelerde askerî prensiplere âzamî ölçüde riayetkâr olmuþtur. Düþmanýn tertib almasýna imkân tanýmadan âni basabilmek için istihbârat meselesine ziyade ehemmiyet verdiðini, "Harb bir hiledir" diyerek aldatýcý, þaþýrtýcý davranýþlarla, kendi hazýrlýðýný gizlediðini belirtmiþtik. Bu davranýþýn düþmaný gafil avlamaya, âni baskýn yapmaya matuf olduðu açýktýr.
* Harpteki hile, aldatma düþmana karþý yapýlýr. Ayný dine inanmýþ insanlarýn birbirlerine karþý yaptýklar hile ise sahtekarlýktýr. Onun için harbin hilesi, din düþmanlarýna ve savaþ meydanýndakilerle yapýlýr.
* Hayat, bir savaþ meydanýdýr. Nice pehlivanlar, cengaverler meydan muharebesinde yendiler de hayat muharebesinde yenildiler. Çünkü hayat muharebesi, hem içe hem de dýþa dönük bir savaþtýr.
Ne ki, Dinozorlar, tabiatýn savaþ kanunlarýna karþý mücadele edecek imkanlarý kalmadýðýndan dolayý yenildiler. Oysa onlarýn cüsseleri insan cüssesinin bilmem kaç misli olmasýna raðmen, yine de bu büyüklük onlara fayda vermedi.
* Genelde güçlü zayýfý yenmiþtir. Yani zayýf güçlünün karþýsýnda çoðunlukla mahkumdur. Gerek hayata karþý gerekse zulme karþý inananlarýn güçlü olmalarý gerekiyor. Bu bazen iman, irade ve akýl gücü, bazen de eðitim, erzak ve bilek gücü ile mümkündür.
Ynt: Harp hiledir By: yagmur_7-c Date: 12 Mart 2014, 17:32:27
Otuz Sekizinci Ayet
يَا اَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا خُذُوا حِذْرَكُمْ فَانْفِرُوا ثُبَاتٍ اَوِ انْفِرُوا جَميعًا “Ey iman edenler! Tedbirinizi alýn; bölük bölük savaþa çýkýn. Yahut (gerektiðinde) topyekün savaþýn.” [393]
يَا اَيُّهَا Ey الَّذينَ edenler امَنُوا iman خُذُوا alýn حِذْرَكُمْ Tedbirinizi فَانْفِرُوا savaþa çýkýn ثُبَاتٍ bölük bölük اَوِ Yahut انْفِرُوا savaþýn جَميعًا topyekünAllah razý olsun hocam ... Bilgiler için teþekkürler. :)
Ynt: Harp hiledir By: rabiayldz Date: 03 Þubat 2016, 21:24:01
Selamun aleyküm.
Allah'ým bizleri kötü iþlere bulaþtýrma Yarabbim.
Allah'ým bizleri bu dünyanýn pis iþlerine uydurma Yarabbim.
Herkesin dualarýný kabul eyle Yarabbim. (AMÝN).
Allah c.c razý olsun.
Ynt: Harp hiledir By: ikranur 7d Date: 03 Þubat 2016, 22:25:08
selamun aleyküm.
Rabbim kötü iþlerden bizleri korusun inþ.kötülüklrden uzak duruz inþ.
Allah c.c. razý olsun.
Ynt: Harp hiledir By: ceren Date: 29 Aralýk 2017, 02:31:38
Esselamu aleykum.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesimm. ...
Ynt: Harp hiledir By: Sevgi. Date: 29 Aralýk 2017, 06:02:01
Mevlam bizleri tüm kötü hallerde bulunmaktan muhafaza eylesin inþaAllah
Ynt: Harp hiledir By: Bilal2009 Date: 03 Mayýs 2022, 14:17:43
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun